реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Сутички у Києві. Погляд з Чернігова

Події 18 жовтня довели кого дійсно боїться система, і хто насправді є продовжувачем справи Хмельницького, Міхновського, Бандери, Петлюри та багатьох інших. МВС зробило все, щоб зашкодити «новим правим». Вже з 7.00 на Бесарабській площі стояли 10 автобусів, набитих міліцією. І хоча була субота, автомобільний рух по Хрещатику не було перекрито, як зазвичай це робиться. На Майдані і біля Європейської площі стояло ще декілька автобусів, автозаків, а підземний перехід був набитий працівниками "правоохоронних органів". Комуністи почали збиратися з 9 годин, але це були у переважній більшості пенсіонери.
18.10 трагічна дата – відновлення діяльності КПУ
Патріоти почали збиратися у парку Шевченка невеликими групами десь з 9.30. Прибували люди зі всієї України - як україномовні, так і російськомовні. Ніхто нікому не робив зауваження, як потрібно розмовляти, чи який прапор піднімати. Вік учасників переважно був молодим, але були й люди в літах. Було багато дівчат. Серед присутніх були представники Всеукраїнської громадської орагнізації «Патріоту України», ВГО «Українська-Націонал Трудова Партія», ГО «Українська Альтернатива» (Чернігів), ГО Національна Дія «Рід», політична партія «Братство», ГО «Січ» (Одеса), СвятоАндріївський козачий курінь (Крим) та люди, які тільки цікавились правим рухом. Були такі праві, що жодного разу в Києві не були, як і не були на таких масових заходах.
Акція була приурочена до дня Святої Покрови – дня українського козацтва та Української Повстанської Армії. Тож мета учасників маршу - визнання УПА воюючою стороною. Друга мета – протидія «лівим» політичним силам, зокрема комуністам. Адже саме 18 жовтня 1993 року було знято заборону про діяльність комуністичної партії України. Тож і дата тому була вибрана 18 жовтня, тим паче, це був вихідний день, субота. І у переважної більшості учасників акції – студентів, робітників цей день був вільним. Адже на відміну від мітингів «традиційних націоналістів» ніяких коштів – «добових» не виділялося.
Збір тривав десь до 13 годин. В цей час організатори та голови організацій підтримували бойовий дух патріотів закликами і речівками: "Слава Україні! Героям слава!", "Кому належить Україна? Українцям! Кому належить Київ/Харків/Крим/Донецьк/Чернігів/Миколаїв/Львів/Чернівці/Європа/Весь світ? Нам!", "Героям України тричі: Слава, Слава, Слава!", "Одна Раса, одна Нація, одна Батьківщина, це - Україна!", "Комуняки - пси, підібгніть хвости!" тощо. Активісти "Братства" декілька разів наголошували, що акція носить мирний характер, хоча за декілька днів до того обіцяли знести пам’ятник Леніну.
В міліцейській «коробці»
На мітингу були присутні також Олесь Вахній, Юрій Іллєнко та чисельні представники ЗМІ. Мітинг проходив спокійно, в той час як по ту сторону пам’ятника Кобзарю готувалися бійці спецзагонів міліції та внутрішніх військ: одягали бронижилети, щитки, шлеми. Київський осередок "Патріоту України" також мав багато щитів з фанери та військових шлемів (як радянського виробництва так і сучасних). Ніяких балончиків чи кийків не було. Щити несли скоріш смислове навантаження і не були призначеними до бою - їх легко можна було поламати. Роздавали чорні хустки - аби в’язати на руку або прикривати обличчя. Підняли прапори УНТП, "Патріоту України" та "Братства".
Коли прийшла остання частина "Патріоту України" (хлопці з Харкова) та козаки Свято-Андріївського куреня – яких заблокували міліціонери в районі річкового вокзалу. Патріоти, оточені з усіх боків спецпризначенцями, уже шикувалися у колону і починали свій марш. Стало відомо, що по бульвару Шевченка пройти не вдасться. Коли колона підійшла до бульвару, стало видно, що дорогу перекрили "Беркутівці" у бойовому спорядженні у декілька ланцюгів. Тому колона пішла по Володимирській вулиці далі, в надії потрапити на Хрещатик на наступному перехресті. Але і там і ще далі все було заблоковано спецпризначенцями ВВ у декілька рядів. Мало того, що марш не забороняли, патріотам не давали змоги навіть рухатися вільно. Уся колона з півтисячі патріотів рухалася "у коробці" з "Беркутівців", і не по дорозі, а по тротуару, крізь залишені на тротуарах автомобілі та інші перепони. Внаслідок цього колона сильно розтягнулася.
Бійня
Найцікавіше почалося біля будівлі СБУ, на розі вул. Володимрської та вул. Ірининської де правоохоронні органи незаконно зупинили ходу і спровокували силове протистояння із учасниками маршу. Перші ряди били гумовими кийками по голові та по тілу. Бутафорські щити розліталися в щепки, ламалися щогли прапорів. Найактивніших бійців спецпризначенці повалили на землю до кучі і чекали автозаків. У цей час по Володимирській вулиці літав папір листівок і книжок, частини одягу, щити... Натовп у цей час почав вигукувати "A.C.A.B". Проти активістів правих сил було застосовано грубу силу, кийки, сльозоточивий газ, систематично вживано нецензурну лайку та погрози. Самими правоохоронцями мирна хода була перетворена на бійню, де жертвами стали не лише активісти патріотичних громадських організацій, але й випадкові перехожі та журналісти.
Особливо треба наголосити на тому, що організатори учасники отримали від влади дозвіл на її проведення та повідомили про свій марщрут владу, МВС та ЗМІ. До речі, з вулиці Ірининської немає прямого проходу на Майдан та Хрещатик.
Міліція в цей час переслідувала футбольних фанатів та інших правих, які виривалися з оточення. А оточені з усіх боків залишки колони, розбиті на декілька частин і притиснуті до стіни, підтримувалися вигуками і не збиралися добровільно здаватися у руки "Беркутівцям", які тримали напоготові кийки і балончики з газом (доречі на відео каналу "Інтер" видно, що саме міліція застосовувала газові балончики). Щоб не дати зламати дух патріотам, друг «Вітер» з мегафоном постійно підтримував хлопців і закликав до оборони в разі нападу спецпризначенців. Врешті-решт головний міліціянт і ті організатори, що залишилися почали домовлятися. В цей час приїхали декілька автозаків і туди почали "у позі лебедя", як смертників закидати хлопців - з "Патріоту України", козаків з Криму, хлопців з УНТП, просто правих... Загалом було затримано понад 150 осіб. У натовпі пролунало "Слава героям!". Людина, що координувала дії міліції поставила такі вимоги: якщо йдете спокійно і не провокуєте спецпризначенців, ніхто вас "пакувати" не буде. Маршрут домовилися прокласти далі по Володимирській до пам’ятника Хмельницькому, а потім далі по Андріївському узвозу до Контрактової площі.
Перемозі слава!
Залишки колони були частково розблоковані і стало видно, що мабуть із тієї кількості, що була, залишилось трохи більше половини. Одних забрали менти, інші, щоб не потрапити в райвідділ, втекли і потім супроводжали колону під виглядом звичайних перехожих. Взявши у руки ті щити , що залишилися, але вже не з таким бойовим запалом, як раніше, колона пішла далі. По дорозі на Контрактову площу лунали всі ті самі лозунги, а перехожі зупинялися і спостерігали за просуванням правих. На Андріївському узвозі вдалося додзвонитися до затриманих. Частина їх була у Шевченківському райвідділі міліції міста Києва. Їм обіцяли допомогу юристів і людей з депутатськими "корочками". Туристи, що потікали в автобуси, коли на узвіз прийшла колона у всі вікна знімали на фото- і відеокамери марш українських правих. Закінчився марш біля пам’ятника Сагайдачному на Контрактовій площі. Перед залишками колони виступили Олесь Вахній та Євген Герасименко, який закінчив словами "Перемозі слава" і салютом.
Затримані хлопці у відділку знову піддалися побиттю. Постраждали "Патріоти України", як особливо небезпечні - бо були в камуфляжі.
11 чоловік засуджено...
Українські праві вже зробили потрібні висновки і тепер стало ясно, кого насправді підтримує влада. Коли комуністи кричать, що бандерівців-фашистів оберігає влада, знайте - це брехня. Просто порівняйте, як охороняють порядок на акціях лівих в Криму (звичайні міліціонери у фуражках та й то у невеликій кількості) і на акціях правих в Києві (це або Беркут або спецпризначенці у повному бойовому спорядженні). Просто порівняйте, кому влада дозволяє виходити на Майдан, а кого блокує. Система вчора показала в черговий раз своє обличчя і викрила свою суть. Тепер ми знаємо, що ми на правильному шляху і обіцяємо враховувати усе те, що було вчора і надалі.
Насьогодні проти 8 учасників Маршу на честь УПА порушено кримінальну справу за ст. 296 ч.3 (хуліганство). 11 чоловік засуджено до адмін.арешту строком від 2 до 7 діб. Решту затриманих звільнено, проте лишається невідомою доля декількох учасників акції.
Тож ВГО "Патріот України" та Національна Дія "РІД" звернулася до керівництва правоохоронних органів м. Київ та особисто міністра внутрішніх справ Ю. Луценка із заявою, де вони зокрема вимагають:
- дати адекватну оцінку незаконним діям міліції під час акції 18 жовтня; - негайно розпочати службове розслідування і притягнути винних працівників МВС до відповідальності; - гарантувати відкритість та прозорість судових справ, порушених проти окремих учасників маршу із залученням свідків та оперативної інформації; - негайно звільнити безпідставно затриманих учасників маршу;- надати офіційні вибачення від імені Міністерства внутрішніх справ перед організаторами та учасниками зірваного маршу, журналістами та українською громадськістю, компенсувати матеріальні та моральні збитки, відшкодувати витрати на лікування травмованих учасників акції 18 жовтня.

Слава Україні! Героям слава!»
Олександр ЯСЕНЧУК, Чернігів – Київ, використано матеріали сайту «Народний оглядач»






Коментарі (2)
avatar
1
В государстве, где Шухевичи и Бандеры (у которых руки по локоть в крови) герои, жаловаться на преследования властями бандеровских недобитков - просто смешно. Причина разгона шествия национал-шовинистов - это их агрессивность и неподчинение требованиям милиции о маршруте движения.
avatar
2
Брешеш москалю, брешеш. Причина зовсім в іношому. При владі зараз в державі колишні комуністи. Відносно зміни маршруту, то тут вийшов прокол. вул. Ірининська де це трапилося ЄДИНА вулиця де не можна пройти на Хрещатик (наприкінці вузенькі сходи).
Читай москалю, це народжується нова сила, яка обєднавшисз з братським російським народом знищить твій масонсько-москальський Кремль.
avatar