реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Патріарші знаки

Хто перший?

Патріарх Варфоломій — перший по честі у православному світі, хоча Москва постійно й безуспішно намагається ту першість оспорити. Але рівень прийому Глави константинопольської церкви був викликаний надіями Президента на допомогу Варфоломія I у подоланні церковного розколу в Україні. До речі, це прямий його обов’язок. Хоча Москва, знову ж таки, противиться — їй усе мариться Україна в складі саме її "канонічної території". Тому гість зі Стамбула розставив усі крапки над «і» — саме Константинопольська церква є церквою-матір’ю для України, бо саме звідти до нас прийшло світло Христової істини. І аж ніяк не Москва.

Алєксій II так засумував від київських урочистостей, що навіть відмінив свій візит до Донецька. Там би його зустріли по-патріаршому, а не в Києві, де він, бідака, мусив бути другим на Літургії біля пам’ятника князю Володимиру. Але зрозумів, що Донецьк Києву — не рівня.

До речі, під час зустрічі з Президентом України Варфоломій I тричі поцілувався, а московський гість тільки потиснув руку главі української держави.

Цікаво було спостерігати за двома патріархами і в молитві — перший зосередився, нахиливши голову, і тихо молився, а другий дивився звисока, без молитви та ще й у чорних окулярах. Група налаштованих жіночок, що вигукувала "Алєксій — наш патріарх!", викликала коментар телевізійного ведучого — чи не переплутали вони, бува, богослужіння із футбольним матчем?

Що привіз
Варфоломій I?

Великих очікувань і не треба було мати — дипломатія церковна не менш тонка, ніж світська. Тому представники Київського патріархату так спокійно і перенесли свою віддаленість від святкувань. Рішення приймаються не на кафедрах і не в президіях урочистостей. Зрештою, синод Константинопольської церкви починає розгляд українського питання. Цілком імовірно, що в Україні з’явиться нова УПЦ КП, де останні слова означатимуть "Константинопольського патріархату", а Патріарх Філарет стане митрополитом, зате — "канонічним".

Що привіз Алєксій?

У Києві московський патріарх не сказав жодного слова українською мовою. А грек-патріарх привітався до роти почесного караулу українською: "Вітаю воїнів!", і до влади: "Слава Ісусу Христу!" Певно, греку українська ближча, ніж росіянину...

Алєксій II наполегливо радив лишатися українським православним у лоні московської церкви. Мовляв, це не суперечить державності України. Ми й повірили, забувши про тонни агіток за кандидата в Президенти, забувши про книжечки, які й сьогодні в храмах МП агітують за російського царя та їх "єдіноє
отєчєство".

Чудо від Варфоломія

Під час освячення Патріархом дзвонів та царських врат собору святої Софії кияни та гості помітили чудо: веселку над собором. Без дощу, в чистому небі. Веселка, як відомо, — Господній знак завіту-договору Бога з людьми. Знак добрий для України.

Натомість Алєксій II не поїхав до Донецька, бо йому під час літургії в Києві стало зле. Якщо під час служби одного патріарха з’являється веселка, а другому на богослужінні стає погано, то які ще треба знаки?

Василь ЧЕПУРНИЙ.[r]






Коментарі (0)
avatar