реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Проблема корупції в Україні

Одним із найскладніших моментів українського процесу трансформації є корупція, яка справляє негативний вплив на політику, економіку та суспільство. Важко знайти сферу політичного або суспільного життя України, якого не торкнулися б корупційні сфери.

Декларативні заяви політиків про боротьбу з корупцією лунають в Україні з часів проголошення незалежності. Але за ці роки зроблено було небагато, бо й зараз дуже часто по телебаченню й радіо ми чуємо про випадки хабарництва та зловживання владою на різноманітних рівнях провладних структур. Але ясно й те, що боротьба з корупцією – нелегка справа, оскільки ефективних інструментів для її подолання або стримування практично не було запропоновано. Саме тому ми попросили заступника голови обласної ради, голову Чернігівської регіональної організації політичної партії Народний Союз “Наша Україна” Олега Олексійовича Обушного поділитися інформацією про те, що вже зроблено у сфері боротьби з корупцією, та дізнатися про плани на майбутнє в подоланні цієї проблеми.

— Незалежна Україна є молодою державою, можливо, саме тому питання корупції стоїть так гостро для нас і з плином часу воно вирішиться?

— Випадки корупції в жодному разі не є унікальними для України. Корупція як явище присутня в усіх країнах, включаючи й країни із найрозвиненішою на сьогодні економікою та міцною демократією. Розбіжності пов’язані лише з її масштабами та наслідками.

— Дана проблема простежується в усіх сферах суспільного життя, а чи можна сказати, що в якійсь зі сфер це питання виражене більш інтенсивно?

— Корупція існує майже на всіх рівнях державної влади та політики, в судовій системі та підприємницьких структурах. Хоча Україна досягла після Помаранчевої революції певного поступу в таких сферах, як розвиток незалежних засобів масової інформації (ЗМІ) та активізація громадянського суспільства, все ж проблема корупції існує. Міжнародні експерти Ян Нойц та Адріан Каратницький, вивчаючи проблему корупції в Україні, дійшли висновку, що є моменти існування корупції в найвищих ешелонах політичної влади України (“великої корупції”), а також щодо наявності повсякденної корупції з невеликими сумами грошей та хабарів (“дрібної корупції”), що проникла в уряд, охорону здоров’я та вищу освіту.

— Корупція в Україні є загальнонаціональним явищем, що вразило всі 24 області країни?

— Так, хоча дослідження продемонстрували наявність певних регіональних розбіжностей, оскільки ймовірність корупції зростає за умов слабкості громадянського суспільства та відсутності плюралізму в ЗМІ. Такі розбіжності в Україні існують поруч із територіальним розділенням та розділенням між містом і селом, причому групи громадянського суспільства та незалежні ЗМІ найбільш розвинені у великих містах.
— Які заходи боротьби з корупцією найбільш дієві?

— У своїй протикорупційній програмі “НС-НУ” пропонує такі заходи: 1) скасувати депутатську недоторканність; 2) утворити “Національне протикорупційне бюро”, яке розслідувало б випадки “великої корупції”; 3) запровадити виборну посаду мирового судді та утворити “Незалежну судову палату” для проведення повторної сертифікації суддів.

Підсумовуючи сказане, Олег Олексійович додав: “Перший крок на шляху до подолання корупції вже зроблено, але кожен повинен підтримати ці дії та почати виправляти ситуацію, почавши, перш за все, з себе”.

Іван МОЗГОВИЙ.[r]






Коментарі (0)
avatar