реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Молочна змова?

Коли молоко від населення приймали ще за ціною 1,20 гривні за літр, Чернігівське обласне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало деякі молокопереробні підприємства, а саме: ВАТ “Чернігівський молокозавод”, “Аромат” в особі філії “Ніжинський міськмолзавод”, ЗАТ “Новгород-Сіверський сирзавод”, ЗАТ “Куликівське молоко”, ТОВ “Козелецький маслозавод”, ТОВ “Лосинівський маслосирзавод”, ПП “КФ Прометей” в особі філії “Менський сир”, ЗАТ “Маслозавод “Прилуки”, ДП “Коропський сирзавод”, ТОВ “СиЛ”, ТОВ “Носівський міськмолзавод”, ТОВ “Полісся-молоко”, ВАТ “Бобровицький молокозавод” на 46 тисяч гривень загалом за антиконкурентні узгоджені дії.

Як встановила антимонопольна служба, ці 12 молокопереробних підприємств області одночасно знизили закупівельні ціни на молоко для промислової переробки та встановили їх на однаковому рівні. Як наслідок, дії зазначених суб’єктів призвели до обмеження конкуренції.

А після цього, аби довести, хто в домі господар, згадані підприємства знизили ціни до критичної позначки: аж до однієї гривні, а подекуди вже й до 80-70 копійок за літр. Знущанням над селянином таке явище назвати буде замало. Бо тут вбачаються інші інтереси і вже не тільки окремих осіб, а й цілих груп, яких поєднує якась спільна мета. Причин тут можна назвати багато, та що з того. А селянин сьогодні здивовано, але справедливо запитує: «Є в Україні влада чи нема?»

– Оце ще тримаю трьох корів, але буду або здавати, або підуть «під ніж», – ділиться своїми наболілими думками мешканець села Хрінівка Щорського району Василь Тєлєга (на світлині). – На одну корову йде чимало затрат. Якби ж молоко коштувало хоча б по 2 гривні, тоді хоч трохи та окупалося б…

Як результат непродуманої, а може, і змовної політики, у Хрінівці зараз корів тримають лише п’ятнадцять господарів. Якщо в минулому році великої рогатої худоби тут налічувалось 30 одиниць, то нині — тільки 19.
Що буде далі – невідомо…

А Олексій Дмитренко з Киселівки Чернігівського району, який тримав ще цього року 4 корови («Сіверщина» від 19 червня, «Молочний бунт?»), мусив продати ще одну, і тепер у нього залишилося поки що дві. Якщо місяць тому ціна знизилася до однієї гривні за літр зданого молока, то сьогодні від киселівських селян приймають літр уже по 70 копійок. А це вже змова і не тільки проти селянства, а й проти уряду Тимошенко. А хто ж змовник?

Сергій КОРДИК,
Щорський район.
[r]






Коментарі (0)
avatar