реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Шино-химера в Халявині

Ця напівдетективна історія почалася з того, що жителі досить великого села Халявин під Черніговом стали писати до засобів інформації листи з приводу того, що під селом «розпочато будівництво об’єкта невідомого призначення».

Сільрада б’є тривогу

Сільрада подала звернення до Управління з контролю за використанням та охороною земель у Чернігівській області з проханням «провести перевірку на законність та цільове використання земельної ділянки, огородженої на початку червня 2008 року Ковтуном Віктором Володимировичем, керівником фермерського господарства «КВВ». Далі йшлося про те, що вже 10 років ця земля не обробляється, навіть податок на неї не платиться. Але особливо стурбувало сільську раду те, що ота відгороджена ділянка «планується фермером для обробки неметалевих відходів». Тривалий час орган влади в селі не міг «вибити» з Ковтуна інформацію, що ж саме він планує будувати на сільській околиці. Той просто ігнорував сільраду і людей. Так само, як, за словами сільського голови Алли Лісової, Ковтуна неможливо було відловити протягом років для сплати податку на землю. Мабуть, читачі вже зрозуміли, що, тим паче, не було подано до сільської ради ЖОДНОЇ заяви, прохання про дозвіл на якесь будівництво.

Між тим, на ділянці почалося будівництво. Рили котловани, закладали фундаменти, тут швидко виросли три споруди, що нагадували поставлені вертикально бочки. Ще кілька були завезені й чекали на монтаж.
Нарешті на прохання сільради на місце події прибула комісія районної державної адміністрації, у складі якої були, зокрема, представники архітектури, управління земресурсів. Резюме комісії було однозначним: ведеться абсолютно незаконне, самовільне будівництво. Районна держадміністрація направила листи аж до 4-ох обласних державних служб: земельної інспекції, архітектури, санітарної та екологічної служб. Прохання — дати висновки стосовно самобуду.

Всі ці висновки потрібні районній владі, щоб припинити будівництво, а також порушити питання про позбавлення фермера всієї 50-гектарної земельної ділянки. Останнє можна зробити лише за позовом до суду. Але це ще не все. Якщо земінспекція визнає, що внаслідок самобуду землі завдано шкоди більш як на таку-то суму, матеріали можна передавати до прокуратури для порушення проти Ковтуна кримінальної справи.

Кролики — це не тільки цінне хутро…

А тепер час розповісти, що ж саме затіяв мурувати на околиці села фермер-самобуд. Районній і сільській владі нарешті вдалося витягти з нього пояснення і фантастичні плани. Отож Віктор Ковтун замахнувся аж на дві справи — побудувати кролеферму й розводити кролів, а також спорудити тепличне господарство й вирощувати овочі. А сяючі вертикальні металеві «сигари», яких запланував встановити до десятка, — то буде «Халявинська ТЕЦ». Вироблятиме паливо, тепло, а може, чого доброго, й електроенергію. І водночас не лише не забруднюватиме, а й очищатиме довкілля. Металеві ємкості — то печі для переробки відпрацьованих автомобільних шин. Ні в якому разі не спалюванням, запевняє фермер, натомість вживає премудрий термін — піроліз. Тобто «саморозкладання шин». Коротше, завод із переробки шин. Потужністю аж 6 тонн на добу.

Тому фермер береться ще й очистити прилеглі смітники, в тому числі – знамените міське звалище неподалік, а також пришляхові смуги від цього мотлоху, який несвідомі водії викидають, куди завгодно. А він робитиме з цих шин по 450 кілограмів на добу «напівкоксу», який постачатиметься навіть на справжню ТЕЦ та населенню. А ще буде вироблятися щодня по 350 літрів якогось «рідкого пічного палива». Словом, повна ідилія. Щоправда, все це на словах, без жодного висновку відповідних служб.

Можна б повірити кожному слову Віктора Володимировича. У тому числі – що він завалить чернігівські прилавки дешевою кролятиною та овочами. Правда, трохи муляє думка: попереднє більш як півторадесятилітнє фермерство Ковтуна завершилося безславно. Колишнє його фермерське господарство «Обрій» збанкрутувало, техніка, приміщення пішли на сплату боргів.

У сільській раді мені багатозначно кивали кудись «угору»: мовляв, Ковтун з наданою йому ділянкою — це лише прикриття, а насправді за ним стоять якісь багатенькі. Або взагалі йдеться про відмивання грошей, тобто скількись вклали в шинну химеру, а ще більше — списали.

Коли уривається терпець

Нарешті – документ останній. Він свідчить, що терпець жителям села увірвався. Документ цей — подання Халявинської сільської ради голові Чернігівської райради. Сільська рада просить порушити питання про позбавлення В.Ковтуна права користування всією наданою йому земельною ділянкою розміром 50,8 гектара. Підстав три: незадовільне використання землі за призначенням, багаторічна несплата податку, самовільне будівництво. Коротко і зрозуміло.

Петро АНТОНЕНКО.
Фото автора.
[r]






Коментарі (0)
avatar