реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Козаки повернули Катерининську церкву (оновлено о 8 годині 45 хвилин)

Богові, собі і людям. Тільки що козацька православна громада Української православної Церкви Київського патріархату Чернігова зайшла у свій храм -- козацька Катерининська церква була їм передана розпорядженням голови обласної державної адміністрації ще два роки тому, але блокування храму прихильниками московського патрірахату, партії Вітренко, соціалістами та регіоналами не давало можливості виконати ухвалу. Після тривалих судових засідань визнано законність розпорядження голови ОДА. Але й тут москвофіли не вгамувалися -- певно, їм начхати на закони української держави.

І ось нещодавно, орієнтовно о 7 годині ранку, представники громади законно зайшли у свій храм. Коли я прийшов до Катерининки, двері були закриті зсередини і задами до храму біля дверей стояли три жителі намету УПЦ Московського патріархату. Навколо -- міліція та представники молодіжних українських організацій.

Зіздвонившись з головою громади, після короткої "канонічної дискусії" біля дверей з московствуючими, я отримав звернення, текст якого і подаю:

" Шановні парафіяни козацької Катерининської церкви!

Сьогодні, 19 липня 2008 року, всі ми стали свідками історичної події в житті козацької Катерининської церкви. Знадобилось 17 років для того, щоб козацька православна громада, "...яка відновила свою діяльність у 1991 році та є правонаступницею відповідних прав та обов"язків попередньої громади" (ст. 1 Статуту) стала спадкоємицею не на папері, а фактично.
Для віруючих є невипадковим і те, що саме в день Святого Миколая держава Україна в особі Вищого Адміністративного Суду підтвердила наше спадкомництво та визнала, що козацька Катерининська церква належить козакам!

Парафіяльна рада висловлює велику подяку всім людям, які словом і ділом підтримали справу відродження козацької святині, всім віруючим, що молилися, працівникам міліції, а також фахівцям історичного музею ім.В.Тарновського, Національного історико-архітектурного заповідника "Чернігів стародавній", які зберігали пам"ятку, керівництву Чернігівської обласної державної адміністрації, яке прийняло рішення про повернення храму віруючим.

Вклоняємось мужності людей, які виконали свій громадянський, службовий обовязок. Їх імена будуть викарбувані в Катерининському пантеоні козацької слави. Впевнені, що наші діди та славні прадіди-козаки бачать нас і пишаються нами.

Окремо хочемо відзначити вірних та пастирів Російської православної церкви в Україні. завдяки їм всі переконались, що Правда не в Силі, а Сила у Правді! Завдяки їм люди стали розрізняти Національну Церкву, яка веде родовід з Константинополя та князя Володимира від церкви, яка є "українською" тільки за назвою. На відміну від них козаки не стануть зачиняти двері Катерининської церкви перед віруючими. Саме для людей, які шукають Христа, і призначається Храм Божий.

Козаки доведуть ділом, що Катерининська церква для людей!
Козаки, поважаючи та відроджуючи народні традиції, обиратимуть козацького священика!
Козаки піклуватимуться розбудовою Національної Помісної Церкви!

Парафіяльна рада повідомляє, що 19 липня 2008 року розпочалися Богослужіння на честь відкриття храму та святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі.

Парафіяльна рада козацької православної громади храму святої великомучениці Катерини м.Чернігова УПЦ КП".

Заява скріплена печаткою громади та підписами голови Андрія Лісового і козацького священика, протоієрея Євгена Орди.

Василь ЧЕПУРНИЙ.
До храму наразі збіглися прихильники московської церкви, які вже спробували влаштувати провокацію з нападом на старенького дідуся. Міліція забезпечує правопорядок. У той час, коли в самому храму моляться священики та вірні Київського патріархату, їх "братья и сестры" з московського під храмом проклинають. Моляться "Свята Катерино, моли Бога за нас!" і тут же виголошують прокльони та молитви, які читаються на похоронах. Широка російська натура! Така широка, що й ніде вміститися у ній християнськии чеснотам!
У храмі святої вмчц. Катерини перебуває і молиться за Україну преосвященніший Іларіон, єпископ Чернігівський і ніжинський УПЦ Київського патріархату.






Коментарі (0)
avatar