реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Хрести для пам"яті готові

На засіданні координаційної ради з питань вшанування в області жертв голодомору, 75-річчя якого минає цього року, було представлено ряд книг, виданих Українським інститутом національної пам"яті. Вони передані для райооних бібліотек і тепер комуністи та регіанли, які заперечують факт голодомору, можуть вчитатися у документи. Анатолій Солонець, заступник начальника управління СБУ в Чернігівській обалсті, представив книгу з їх фондів -- "Розсекречена пам"ять". Невже комуністи зможуть заперечити і документам СБУ? Чи їх теж звинуватять у націоналізмі?

Засідання координаційної ради відкрив голова адміністрації Володимир Хоменко і вибачився:" Поспішаю на відкриття заводу в Мені з іноземними (литовськими) інвестиціями". А його перший заступник Георгій Черниш наголосив:" Питання вшанування жертв голодомору -- це питання про те, чи будемо ми, українці, володарями у своїй державі".

Тому й приємно було чути, що в Ніжині та Прилуках вже цього року постануть пам"ятники -- у Ніжині на подвір"ї колишньої тюрми, де розстрілювали "ворогів партії", а в Прилуках авторський пам"ятник фінансує відомий меценат Юрій Коптєв. У Чернігові ситуація, як завжди, складніша -- міська рада, в якій засідають ще багато нащадків організаторів комуністичних злочинів, ніяк не проголосує "За". Щоправда, визначилися із місцем -- це буде біля Троїцького собору. Щоб змусити і московську церкву молитися за українців?

Керівник управління лісового та мисливського господарства Іван Горохівський доповів:" Готові типові хрести для тих сіл, де особливо лютував голод. Вони по 7 метрів, залишається забрати і встановити".

З вересня планується щонеділі проведення молоддю акції "ЗЗ хвилини" -- саме стільки часу читатимуться списки тих, хто навічно залишився у голодному 1933-му році.
Василь ЧЕПУРНИЙ, член координаційної ради.






Коментарі (0)
avatar