реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Д.Жванія: Ющенка могли отруїти в Чернігові ?

Сергій Лещенко : Расскажите историю дня 5 сентября, когда состоялся ужин у Сацюка*. Ющенко выступил на митинге в Чернигове и должен был ехать к Сацюку? Он знал, что у него запланирована такая встреча?
Д.Жванія: Конечно! Мы все согласовали по минутам, встреча у Сацюка должна была быть не ночью, а в семь часов вечера, но ее пришлось перенести, потому что вклинился Алексей Ивченко**.
В тот день Ющенко выступил на митинге в Чернигове, он закончился рано, часа в 3 или 4 дня. Сразу оттуда мы должны были ехать на встречу к Сацюку.
По дороге Ющенко заехал к какому–то шизофренику, который подошел к нему во время митинга. Это был какой–то барыга, который занимается антиквариатом.(авт. Валентин Шур) Он поднялся на сцену, вручил Ющенко какой–то крест, потом поехали к нему домой.
Там была страшная антисанитария, ужас, склад ненужных вещей, разбросанных икон! Он, видимо, еще их реставрирует и использует дом как мастерскую. На столе стояла грязная бутыль, в ней был какой–то спиртной напиток, дубовая настойка. Ющенко и сам выпил, и всех заставил выпить эту гадость.
С.Л.:Вы тоже пили?
Д.Ж.: Да. Но, честно говоря, я схалтурил – чуть–чуть отпил, а остальное вылил. Не знаю, что это было, но это был ужас! У меня после этого желудок чуть не сгорел. Это была какая–то термоядерная смесь! А Виктор Андреевич выпил две рюмки, "як козак". После этого собирались ехать в Киев, но тут в машину Ющенко заскочил Ивченко.
Я никогда не садился к Ющенко в машину и всегда ездил на своей. Мы двинулись эскортом. Я был в полной уверенности, что едем домой к Сацюку, но потом понял, что мы куда–то сворачиваем.
Потом Ющенко остановился и начал фотографировать какие–то пейзажи. Я подошел к нему и спрашиваю: "Почему мы поехали по этой дороге?". Виктор Андреевич ответил: "Та це Івченко причепився – давай на півгодини заїдемо, це недалеко, це по дорозі".
Я говорю Ивченко: "Расскажи мне, пожалуйста, куда мы едем?". Он говорит: "Это прямо по дороге в Киев, мы буквально свернем на два километра". В итоге, Ивченко нас обманул. Мы свернули не на два, а на двадцать два километра. Мы приехали на дачу "Фокстрота" к Шульге***. Я, конечно, психовал.
Я говорю Ющенко: "Давайте я перезвоню, чтобы отменить эту встречу у Сацюка". Все начало затягиваться. Потому что поступило предложение Виктору Андреевичу: "Давайте покушаем". "Давайте", – ответил он. Сели. Там получился полноценный ужин.
Я ничего не ел и просто начал психовать. У нас срывалась важная встреча! Я что, мальчик? Я хожу, десять раз согласовываю их свидание с Сацюком.
Я бы мог дома остаться, у меня есть семья, дети, мне что, заняться нечем? Почему я должен был потерять целый день, оказаться идиотом в глазах уважаемых людей из–за того, что Ивченко решил каких–то странных личностей познакомить с Ющенко?
С.Л.: Что Ющенко кушал на даче у Шульги?
Д.Ж.: Он ел и рыбу, и суши, и грибы. Ющенко попробовал все, что там было на столе. Это был полноценный ужин.
С.Л.: Ющенко выпивал?
Д.Ж.: Да, там пили красное вино. А потом коньяк.
После всего этого мы сели в машину. "Ну що там, нас іще чекають?" – спрашивает Ющенко. Я говорю: "Чекають". Хотя я уже наслушался от Сацюка: "Если Ющенко не нужна эта встреча, то почему мы здесь сидим, ждем?" Сацюку еще было неудобно перед Смешко, потому что он позвал его на конкретное время. Он меня спрашивает: "Вы едете, не едете?" Я говорю: "Не знаю. Вроде бы ехали, а заехали хрен знает куда!".
С.Л.: То есть, теоретически Ющенко могли отравить и у Шульги?
Д.Ж.: Могли. ...
Д.Ж:Я уверен, что отравления не было на даче у Сацюка. Чтобы пойти на такой шаг, Сацюк должен был быть дебилом. Хороший он или плохой, но он же не дебил!

С.Л.:Почему же Сацюк не возвращается, чтобы доказать свою невиновность? Пусть он приедет, через суд закроет уголовное дело против себя и снимет все подозрения.

Д.Ж.: Если Сацюк приедет, они могут пойти по полному беспределу. Поэтому боязнь Сацюка мне понятна – при нынешнем беззаконии его могут закрыть в СИЗО.

С.Л.: Он сейчас в Москве находится?

Д.Ж.: Да.


(«Українська правда» 7-9.07.08р., Сергій Лещенко)

*Сацюк Володимир - заступник голови СБУ на час подій. Генпрокуратура України ще у квітні 2008 року звернулася до ГПУ Російської Федерації з клопотанням про екстрадицію В.Сацюка у зв'язку з тим, що у провадженні військової прокуратури Центрального регіону України перебуває кримінальна справа за обвинуваченням його у зловживанні службовим положенням та підробці службових документів. Генпрокуратура Російської Федерації відмовилася видавати екс-заступника голови СБУ В.Сацюка правоохоронним органам України. У відповідь на це звернення "Генпрокуратура РФ повідомила, що, оскільки В.Сацюк є громадянином Російської Федерації видача його правоохоронним органам України неможлива". Про це в 16 липня 2008р. повідомила прес-служба Генпрокуратура України.

** Івченко Олексій Григорович, 1963 р.н., на час подій народний депутат України , голова КУНу, з березня по грудень 2005 року голова правління НАК «Нафтогаз України».

*** Шульга Володимир Володимирович, 1957 р.н., член КУНу , соратник О.Івченка.
Помер 27 березня 2008 року у Шевченківському відділенні міліції м. Києва за загадкових обставин. Офіційна версія - серцева недостатність. 5 вересня 2004 року кандидат в президенти Віктор Ющенко побував на дачі у тодішнього співвласника "Фокстроту" Олега Головіна у селі Пирнове Вишгородського району Київської області. Замовляв їжу в Києві для вечері саме В.Шульга.

P.S. 14 липня 2008р. Генеральна прокуратура здійснила примусовий привід журналіста "Української правди" Сергія Лещенка для допиту у справі про отруєння Віктора Ющенка. Допит журналіста тривав 7 годин 20 хвилин. Після цього слідчий вручив повістку С.Лещенку про наступний допит, який має відбутися в 16 липня о 9 годині ранку. С.Лещенко провів 6 годин на повторному допиті в прокуратурі.

P.S.S.Чернігівський пенсіонер-антиквар Валентин Шур, до якого Віктор Ющенко заїжджав перед вечерею на дачі в екс-заступника СБУ Володимира Сацюка, має намір подати до суду на Давида Жванію за образу особистості.
Про це він сказав в інтерв'ю "Фактам", коментуючи заяви Жванії про те, що в "якогось шизофреніка" Ющенко пив дубову настойку.
"Те, що Віктор Андрійович випив дві чарки, та ще й інших змушував, - неправда. Коли гості пішли, я помітив на тумбочці одну недопиту чарку. Може, звичайно, саме Жванія її залишив. Раніше я дуже поважав цього грузина. Але якщо він справді говорив такі речі, подам на нього до суду", - сказав пенсіонер.

"Назвав мене шизофреніком. У мене такого діагнозу немає. Навпаки, маю дозвіл на носіння зброї, що є доказом того, що ні в псих-, ні в наркодиспансері на обліку не перебуваю. А барига - це взагалі образа! Якщо який-небудь адвокат візьметься за цю справу, віддам йому половину отриманої за моральний збиток суми!", - обурився Шур.

За його словами, він справді пригощав Ющенка і людей, які його супроводжували, своїм "фірмовим шуровським коньяком".

"Близько п'ятої години вони приїхали. Зайшли усі от у цю саму кімнату - Ющенко, Порошенко, Червоненко, Жванія, Пинзеник. Я дістав свій фірмовий, "шуровський", коньяк. Червоненко схопив пляшку, налив собі і - хлоп! - швидко випив. Ющенко зазначив: "Що ж ти, Женя, один п'єш?" Я розлив напій усім по чарках. Потім спеціально поміряв шприцом - Віктору Андрійовичу і собі налив приблизно по вісім "кубиків". Це ж всього вісім грамів, хіба це багато?", - розповів пенсіонер.

"Ющенко випив і дуже похвалив, мовляв, кращого коньяку в житті не куштував. Попросив дати йому цю пляшку з собою, що я, звичайно, із задоволенням зробив", - додав він.
Він також розповів, що з Віктором Ющенком він познайомився років десять тому у Києві в парку Перемоги, де збиралися нумізмати.

"Запропонував йому купити для Нацбанку коштовну ікону Успіння Божої Матері, але тоді угода не відбулася - державних грошей не вистачало на виплату пенсій, не те що на поповнення банківської колекції. У грудні 2002 року Ющенко приїжджав до мене в гості. Провів у мене кілька годин, оглянув усю колекцію. Ми з ним довго говорили про старовину", - сказав Шур.

Він також згадав, що за два тижні після візиту Ющенка в 2002 році приїхала Юлія Тимошенко, "теж дивилася ікони, залишила теплий відгук в "гостьовій" книзі".






Коментарі (0)
avatar