реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Журнал відкриває Мазепа. Сучасний.

Перше цьогорічне число історико-краєзнавчого журналу "Сіверянський літопис", засновником якого є обласне товариство "Просвіта" імені Т.Шевченка, відкривається дослідженням ... Мазепи. Не гетьмана Івана, а історика Владислава з Києва -- документи з історії Стародубського полку ще раз підтверджують не тільки те, що його територія (частина нинішніх Росії та Білорусі) була в козацькі часи українською, але що й тогочасна мова була також українською!
А редактор журналу Сергій Павленко досліджує версію про портрет Мазепи (цього разу мова йде таки про гетьмана Івана) в Києво- Печерській лаврі. До речі, Сергій Олегович доводить, що в образі Іоанна Предтечі в Троїцькому соборі Чернігова також зображено ...Івана Мазепу. Ох, як це прикро чути священикам УПЦ Московського патріархату, кафедральним храмом яких є поки що Троїцький собор!
Ігор Ситий досліджує історичні клейноди Чернігова, а Ігор Кондратьєв -- Любецьку волость. Ринок зерна на українському Лівобережжі, селянське повстання на Чернігівщині 1918 -- 1919 років, особливості землеустрою в кінці 19 -- на початку 20 століть -- теми публікацій Світлани Макарець з Полтави, Ігоря Попова та Олександра Герасимчука з Чернігова.
Зацікавлять дослідників списки значкових товаришів Чернігівського полку 1732 та 1737 років, подані Сергієм Горобцем.

Також "Сіверянський літопис" знайомить з спогадами очевидців голодомору, з історіями Ніжинського Благовіщенського собору та Чернігівського сирітського будинку, із забутим археографом Михайлом Лілеєвим та великою добіркою матеріалів з проблем економіки.






Коментарі (1)
avatar
1
Вперше версію про зображення Мазепи у Троїцькому сорборі висунув А. Адруг - викладач історичного факультету ЧДПУ ім. Т. Шевченко.
avatar