реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Коли бабахне Ічня?

Стаття в «Сіверщині» щодо стану пожежної та техногенної безпеки території військової частини А 1479, розташованої на території Ічнянського району, змусила мене повернутись до 2006 року.
На початку перебування на посаді голови облдержадміністрації М.Лаврик з групою високопосадовців відвідав військову частину А 1479. Неетично передавати його емоції після відвідування майданчиків зберігання боєприпасів, але, повірте, вони були адекватні. Стан зберігання боєприпасів дійсно викликав тривогу. Тоді ке¬рівництвом облдержадміністрації були вжиті кардинальні дії, спрямовані на покращання зберігання боєприпасів у військовій частині. Мені відомо про особисту зустріч М.Лаврика з міністром оборони України
А.Гриценком.
Фінансування заходів пожежобезпеки арсеналу значно покращилось. Виділено коштів для військової частини 2006 року —
3 770 110 гривень, 2007 року —
3 884 200 гривень. Інша справа — на які цілі кошти витрачені. Як приклад: Рахункова палата України свідчить про систематичне нецільове використання коштів на фінансування державного оборонного замовлення в сфері утилізації боєприпасів.
А тепер повернемось до Новобогданівки. Нагадаю вам наслідки, що мали місце в результаті вибуху.
На 3 дні був призупинений рух 156 потягів. Три доби сім’ї, діти залишались у потягах, на вокзалах, без води, без харчування, без відповідної інформації. У Москві було повернуто до залізничних кас близько 1000 квитків на південний напрямок України (Крим). Затримка відправлення потягів складала до 3-х діб.
Що відбулось у самому селі Новобогданівка — ви бачили по телевізору. У радіусі 3 км не залишилось живого місця, площа ураження склала 314 кв. км. До цього часу не завершилась робота з очищення землі від снарядів, мін біля самого села Новобогданівка.
За останні 5 років у Новобогданівці від вибуху боєприпасів загинуло 10 осіб, є поранені, 2000 громадян потерпілих, збитки склали 2 мільярди 300 мільйонів гривень, матеріали досудового слідства — 192 томи (в томі — 250 аркушів).
Запевнення офіційних осіб про причини вибуху зводиться до людського фактора або курці + корупція = вибух.
У нас на Чернігівщині склад у декілька разів більший за вищеназваний.
У разі виникнення надзвичайної ситуації на території арсеналу радіус ураження може скласти до 16 км. До зони ураження потрапляють Ічня з населенням 15608 осіб та 10 сільських рад із загальною чисельністю 7055 мешканців і дві сільські ради Прилуцького ра¬йону з населенням 1364 особи, залізнична колія Бахмач — Ічня — Прилуки.
Для організації евакуації тільки населення з Ічні треба 867 автобусних рейсів та 77 залізничних вагонів. На жаль, питання щодо забезпечення транспортом евакуаційних заходів на території Ічнянського району у відповідних органах не відпрацьовані.
Який стан безпеки арсеналу сьогодні? Які заходи проводить командування арсеналу щодо безпеки збереження боєприпасів? Чи може населення Ічнянського ра¬йону спокійно спати?
Близько 1000 тонн боєприпасів вилучено в 4-му кварталі 2007 року на утилізацію, це переважно боєприпаси, виготовлені за часів Великої Вітчизняної війни. Триває вилучення та знищення запасів пороху.
Згідно з директивою міністра оборони України військова частина А 1479 повинна бути повністю розформована до 2010 року.
Завершилось будівництво артезіанської свердловини для військового містечка, після відповідних аналізів питної води завершилась п’ятирічна епопея боротьби лікарів за здоров’я дітей (питна вода була заборонена до вживання).
На жаль, населення військового містечка користується балонами зі скрапленим газом, що є грубим порушенням вимог вибухопожежобезпеки.
Невже Міністерство оборони України не знає про це порушення?
Проблемним питанням залишається працевлаштування пра¬цівників військової частини А 1479, які живуть у найближчих селах та будуть звільнені у зв’язку зі скороченням арсеналу, а це близько 150 осіб.
Позитивні зрушення, які відбулись останнім часом, стабільне фінансування військової частини дозволяють сподіватись на покращення заходів безпеки вище¬згаданого арсеналу.
Існує помилкова думка, що проблеми розв’яже 100% фінансування арсеналу, але з точки зору пересічного громадянина хочу зазначити: безпека арсеналу залежить від професійної підготовки офіцерів та сержантів військової частини А 1479, які повсякденно ризикують життям, виконуючи свій військовий обов’язок.
Василь СТРИГУН.





Коментарі (0)
avatar