реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Через урожай в Австралії у Дніпровському впали ціни на закупівлю молока

Минулого тижня відбувся страйк селян Чер¬нігівського району, які припинили здавати молоко Чернігівському молокозаводу.
У результаті нещодавно голова Асоціації спілок виробників сільськогосподарської продукції Чернігівського району Сергій Рябус та голова правління ВАТ «Чернігівський молокозавод» Антоніна Цвіткова провели зустріч. Влада в особі голови Чернігівської РДА Володимира Брайка та голови Чернігівської райради Федоса Носенка виступала в ролі арбітрів.
«Ви потрібні один одному, — звернувся до обох сторін голова РДА Володимир Брайко, — втратити ринок молока дуже легко. Тож поясніть мені, якою є собівартість молока, і чи не можна вам між собою укласти договір, щоб були прогнозовані і ціни, і кількість молока, і його якість».
У відповідь з обох сторін почали лунати аргументи, що підтверджували власну позицію.
«Тримати корову і за безцінь здавати молоко, — заявив Сергій Рябус, — люди вже не хочуть. Вони втомилися. Звичайно, ми розуміємо, що в людей молоко 2-го сорту, некондиційне».
Пролунала думка і представника економічного відділу райдержадміністрації: згідно з їхніми даними цього року Чернігівський молокозавод працював собі у збиток, його виробництво скоротилося навіть не на кілька відсотків, а на десятки.
«Нинішній рік видався для нас невдалим, — пояснила Антоніна Цвіткова. — Цього року кліматичні умови на пасовищах Австралії та Нової Зеландії надзвичайно сприяють тваринництву та отриманню молока, в результаті ціни на молоко на світовому ринку впали. У нас 70% продукції йде на експорт, приміром сухе молоко та казеїн. Якщо торік 1 тонну сухого молока можна було продати за 4200 доларів США, то в цьому році — добре, якщо хоч за 2400 доларів США. Щоб виготовити тонну сухого молока, потрібно 11 тонн сирого.
«Яка ж собівартість сирого молока у селян?» — поставили собі питання присутні. І приблизно підрахували, що на одну корову на рік треба 2 тонни сіна, що сьогодні коштує 900 гривень з доставкою, ще 1 тонну ком¬бікорму, що коштує 2000 гривень, ще 70 кВт/годин електроенергії та випас, разом вийшло 3000 гривень. З корови надоюється за рік приблизно 3,5 тонни молока, тобто собівартість молока — 1 грн за літр. Але ж ще треба додати працю селян.
На цьому сюрпризи не закінчилися. Антоніна Цвіткова повідомила, що до березня селяни не сплачували 13% податку зі зданого молока, це здійснював молокозавод. Тепер з квітня платитимуть селяни!
У результаті зустрічі учасники домовилися підписати договір про обов’язки обох сторін, хоча дехто з присутніх й називав цей договір декларативним.
Знижувати роздрібні ціни на молоко завод не збирається. За 1 літр молока городяни платять від 4,00 до 6,00 грн.
Олександр ЯСЕНЧУК.





Коментарі (0)
avatar