реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

З чим іде Чернігівщина в СОТ?

Основні аспекти роботи промисловості області в 2007 році
У промисловості області обсяги виробництва в 2007р. проти попереднього зросли на 5,8% (в Україні – на 10,2%), проти 2000р. обсяги продукції промисловості зросли на три чверті.

У структурі промислового виробництва області домінуюче місце займають підприємства з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, якими у 2007р. реалізовано 42,7% всієї продукції промисловості, питома вага підприємств з виробництва та розподілення електроенергії, газу та води становила 13,2%, машинобудування – 7,8%, легкої промисловості – 6,9%, добувної –5,5%.

За обсягами виробництва окремих видів промислової продукції область займає суттєву частку в Україні. Зокрема в області видобуто кожну шосту тонну нафти, вироблено кожен сьомий автобус та верстат для обробки деревини, чверть всіх шпалер, майже три чверті хімічних волокон і ниток, понад три чверті вовняних тканин, вся кордова тканина, пожежні машини тощо.

Видобуток сирої нафти в 2007р. проти попереднього року в області зменшився на 0,3%, брикетів та напівбрикетів торф’яних – на 39%. Упродовж року суттєво зросло виробництво автобусів (на 14%), керамічної цегли (на 20%), збірних залізобетонних конструкцій для житлового чи цивільного будівництва (на 30%), пожежних машин (у 7,4р.).

Серед продуктів харчування більше, ніж рік тому, вироблено соняшникової олії, обробленого молока, свіжих та жирних сирів, пшеничного борошна, крохмалю, кондитерських виробів, пива, безалкогольних напоїв тощо. При цьому скоротилося виробництво кисломолочних продуктів, ковбасних виробів, вершкового масла, макаронних та хлібобулочних виробів. Підприємствами легкої промисловості вироблено більше взуття, окремих видів швейних виробів, але менше – льону розволокненого та тканин.

Упродовж останніх років у промисловості з’явилися нові підприємства, які освоїли випуск різноманітних видів продукції, що користується попитом. Це, зокрема, закриті акціонерні товариства «Чернігівський автозавод», яким освоєно виробництво автобусів та «Планета-Інкс» (фарби та лаки), товариства з обмеженою відповідальністю «Форнетті-Україна» (пиріжки “форнетті”), «Солідвуд» (щити меблеві), «Мейнпак» (мило, шампуні), «Бютбуд» (цегла керамічна будівельна), «Новофіл» (нитки синтетичні), «Філум» (хірургічні нитки), «НІО-35» (аналізатори якості молока), «Лариса» (газобетонні блоки), котельний завод «Колві» (котли опалювальні), «Атілос» (світлофори), «Юка» (годинники).

Підприємствами малого бізнесу також налагоджено виробництво електромагнітних лічильників, термоперетворювачів, кабельно-провідникової продукції, фільтрів для питної води, металопластикових вікон та дверей, струнних музичних інструментів, м’яких іграшок тощо.

За повідомленням обласного управління статистики






Коментарі (0)
avatar