реклама партнерів:
Головна › Новини › Місто

Вихідні по-прилуцьки

Перед тим, як зустріти знімальну групу передачі "Вихідні по-українськи" у Прилуках, я переглянула на сайті Першого Національного каналу інформацію про цей проект. Він виявився доволі цікавим і патріотичним туристичним задумом, котрий пропагує відпочинок по-українськи.
Приїхали "Вихідні" до Прилук у складі чотирьох чоловік: головний редактор Любов Пилипенко, ведуча Тетяна Куликівська, оператор і водій. Так вони переважно й мандрують по всій Україні, - по нікудишніх дорогах, заночовуючи іноді в провінційних готелях з далеким від ідеалу сервісом, перебиваючись туристичним чаєм у пластикових стаканчиках. Але, за словами самих же авторів проекту, всі незручності швидко забуваються, "…коли десь у глибинці натрапляєш на шедевр Пікассо чи Рембрандта або бачиш трипільські речі, створені на наших землях ще до того, як заклали перший камінь єгипетських пірамід... "

Це історія, яку можна побачити і відчути. Скільки є в нашій країні того, чого ми не знаємо й не бачимо! І все це нам кожного тижня, в суботу, о 9:50 ранку, готовий показати гурт "Вихідних по-українськи".

Минулого ж тижня ці панове телевізійники приїхали в наші краї. Були тут не вперше, бо попередні роки вже відвідали Качанівку та Густинський монастир, робили передачу також про Соколиний хутір та Березову Рудку, що неподалік.

Прилуки прийняли гостей безсніжного зимового дня. Одразу по приїзді опікувалася знімальною групою наша міська рада. Гостям було показано пам`ятник Шевченкові й частково історичні місця - ті, що відреставровані й непогано збереглися для телевізійної картинки. Хоча, в надвечірній розмові, пані Люба і Тетяна зізналися, що дуже вболівають, і з задоволенням знімають для передачі, руїни історичних пам`яток, аби збурити суспільство. Щоб спонукати все населення, і в першу чергу владу, до бажання реставрувати історичну велич краю, розвивати внутрішній державний туризм.

Оскільки задум передачі мав на меті познайомити глядача з генієм сміху, Миколою Яковченком, уродженцем Прилук, то подальша розмова знімальної групи відбулася з племінницею Яковченка - Наталією Григорівною Гуцол. Разом з нею панове телевізійники поїхали до Миколиної садиби. А ввечері повернулися в мистецьке кафе "За двома зайцями", присвячене цьому ж чудовому актору.

Тут їх гостинно приймав Ігор Анатолійович Павлюченко - хранитель пам`яті Яковченка у Прилуках. Зайшов привітати гостей також отець Віталій, духовник прихожан Собору Різдва Богородиці. Шкодував, що знімальна група не мала змоги відвідати хоч і ще нереставрований, але таки не позбавлений колишньої величі храм Різдва Богородиці.

Наталія Григорівна та її чоловік Борис Григорович виявились теплими людьми з чудовим почуттям гумору. Тож поки "Вихідні по-українськи" готували на кухні Миколині вареники, пані Наталія весело й багато розповідала історію життя своє, своєї сім`ї, та свого дядька.

Згадувала, як вступала в училище імені Глієра. Тоді Наталині батьки разом з Миколою Яковченком вирішили, що вона має піти по музичній стезі, бо закінчила з відзнакою музичну школу в Прилуках. Дівчина щойно навчалась у дев`ятому класі й зовсім не хотіла розлучатися з однокласниками, що були по-справжньому дружні. Але дядько Микола наполіг і вони поїхали в Київ.

Довготелесе юне дівчисько почувалося незручно, ідучи столицею поряд з приземкуватим дядечком. Тим більше, перехожі весь час озиралися за відомим актором, а декотрі шепотіли щось на кшталт: "Он, Яковченко іде…" Це було справжньою мукою для сором`язливої провінційної племінниці.

На прослуховуванні в Наталочки все виходило. От тільки викладач, прихвалюючи абітурієнтку, весь час намагався її поторкати-погладити. Тож дівчина в обуренні вискочила з аудиторії й крізь сльози, зовсім розбита розповідала про таку неприпустиму поведінку дядькові. На що той зреагував словами: "Тю, яка ти дика…"

Тоді племінниця славного актора й утекла з Києва назад до Прилук, так і не досклавши останнього вступного іспиту…

Так в розмовах змайнув час, за котрий знімальна група "Вихідних по-українськи" встигла на кухні зліпити Миколині вареники - одну з найулюбленіших Яковченкових страв - і поговорити про характерності зіграних ним ролей. Панове телевізійники повернулись до Зеленої зали, прикрашеної фотографіями генія сміху й кадрами з фільму "За двома зайцями", де він зіграв роль Прокопа Сірка. Поки зліплені телеведучою та працівницями кухні вареники набули готовності, Тетяна і пані Люба ділилися враженнями од відвідин родинної садиби Яковченків.

Насправді враження були дещо гнітючими, бо продана в 2004 році у приватну власність хатина вже не мала того квітучого й доглянутого вигляду, що за життя Яковченка, і навіть ще до моменту продажу. Пані Любов, котра головний редактор "Вихідних по-українськи" все запитувала: "Чи можете ви щось зробити з тією хатою?" І ми направду думали, а що ж ми можемо зробити... Бо стільки ще в Прилуках і навколо нереставрованого, загубленого й незаслужено забутого, що потребує відновлення його, цільового стратегічного планування, десь на років п`ять уперед, це як мінімум.

А тим часом, маємо те, що маємо. Передача про вихідні по-прилуцьки вийде на екрани Першого Національного в цю суботу, 23-го лютого, о 9:50 і, до речі, закінчиться вже о 10:15. Так що запрошуємо всіх бажаючих до перегляду. А хто не матиме змоги дістатися голубого екрану в той день і в той час, заходьте якось на тематичний перегляд стрічки до Миколиного кафе "За двома зайцями". У Прилуках.

Оринка Григоренко






Коментарі (0)
avatar