реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Молодіжна субкультура

Пацифісти, репери та інші
Молодь в усі часи була не дуже слухняною. Щоправда, в тоталітарному суспільстві колишнього СРСР молодіжні течії існували, так би мовити, напівпідпільно, а легально були визнані піонери та комсомольці. Більш розкутий західний світ у 60-их роках минулого століття «перехворів» на хіпі. Сьогодні у молодіжному середовищі також існують культурні і псевдокультурні течії, які мають власні історію і причини виникнення. У кожному регіоні — свої особливості. А ми пропонуємо вам невеличке дослідження стосовно молодіжної субкультури Чернігова.
Однією з найбільш помітних молодіжних субкультур Чернігова є репери. Молодих хлопців у широких штанях, широких куртках з великою кількістю кишень досить легко виокремити з натовпу.
Один з них — Денис С. (не захотів називати свого прізвища) розповідає про життя чернігівських реперів.
— Я репер, ходжу в широких штанях, курточці. Прийшов до нас такий одяг із Америки – за однією версією, подібний одяг носили ув’язнені, за іншою — в бідних негритянських сім’ях (а реп походить саме від них) одяг купували на виріст. До речі, є зараз такі люди, їх називають «гапьол», вони просто носять одяг реперів, нічого не розуміючи в самій субкультурі.
— Чим відрізняються репери від пересічних громадян?
— Одягом, музичними вподобаннями. Ми слухаємо музику з гучними бітами, тексти пісень не співаємо, а читаємо. Багато реперів є пацифістами, проте чимало є й прихильників «гангста-репу» — це фанати бійок. Вони можуть побити представників інших субкультур – панків, скінхедів, зробити звичайний «гоп-стоп».
— Кого в Чернігові більше — пацифістів чи «гангста-реперів», де вони збираються?
— Думаю, що пацифістів мало, взагалі реперів у Чернігові десь до 500. У кожному районі є своє місце для зборів, також існують окремі «реп-клани». У Інтернеті багато реперів спілкуються між собою на чаті «Bizarre». Чимало реперів покурюють коноплю, однак є й винятки – наприклад, я.
— Який позитив тобі в житті від того, що ти репер?
— Знайшов собі багато друзів, насолоджуюся музикою.
— Який негатив?
— Міліція може затримати, вважаючи наркоманом. Окрім того, хочу поскаржитися: в Чернігові відбувається мало реп-концертів. А взагалі реперський рух — динамічна культура, що стрімко зростає і розвивається в Чернігові.
Павло Кирієнко не належить до якогось чітко визначеного руху. Патлата зачіска, носить довгий шкіряний плащ, обутий у військові боти – «берці», у високі халяви котрих заправлені джинси. На поясі носить металевий ціп (для самозахисту, пояснює він). Називає себе неформалом.
— Чим відрізняєшся від звичайного громадянина? – запитую в нього.
— Зовнішнім виглядом, свідомістю — вона в мене депресивно-романтична. Окрім того, музичними вподобаннями — слухаю гурти «Сейтар», «Дюб-бук» тощо. Пересічний громадянин не розбере тексту пісень через потужні баси.
— Де збирається неформальна молодь у Чернігові, скільки її налічується?
— Близько трьох сотень, спілкуються, хто де може: у підвалах, під’їздах будинків.
— Як на тебе, твоїх друзів впливає те, що ви неформали, що про вас думає суспільство?
— Мені водночас погано й весело, стосовно інших — не знаю. А чернігівський народ погано ставиться до неформалів.
— Яке ставлення до вас дівчат?
— Половина полюбляє хлопців-неформалів. Решта — ні.
Культура молодих самогубців?!
Ще однією досить цікавою молодіжною субкультурою Чернігова, яка нещодавно з’явилася, є «емо». Що ж воно таке?
Для прикладу візьмемо Сергія К. (свого прізвища не захотів назвати), який з друзями «тусується» на сходах біля театру ім. Т.Шевченка або на алеї Героїв.
Традиційна зачіска «емо» – косий, рваний чуб, що звисає до кінчика носа, при цьому в багатьох він ще закриває одне око. Перевага надається прямому жорсткому чорному волоссю. У багатьох представників «емо» можна помітити проколені вуха. Але найбільше вражає використання косметики навіть хлопцями. Кольорова гама одягу — це поєднання непоєднуваного, приміром, чорного з рожевим. Дівчата можуть носити довгі плаття, на ногах гетри. Хлопці — чорні штани, що обтягують ноги. Взуття — переважно кеди. Багато хто з чернігівських «емо» їздить на скейт-борді.
— Чи часто ви користуєтесь косметикою? – запитую в Сергія.
— Дівчата часто, а хлопці — іноді для вечірок. Очі інколи підводимо чорним олівцем, нігті фарбуємо чорним лаком.
— Навіщо це все? Що означає ваш стиль?
— Перш за все «емо» — від слова «емоційний», ми просто люди, що не хочуть приховувати емоцій — як ра¬дісних, так і негативних. Як відомо, в нашому житті багато поганого. Нас відрізняє бажання самовираження, спротиву несправедливості.
Сергій не розповів, що багато хто з чернігівських «емо» страждає не тільки душевно, але й фізично. Їхній зовнішній вигляд часто викликає не зовсім адекватні реакції у населення, тож часто їх просто б’ють. Та й сама культура базується на підкреслюванні песимістичного настрою. Стверджують, що в західних країнах серед «емо» є багато самогубців.
«ШиЗО» —
5-річний ювілей і тур по Україні
Популярна серед молоді музична група, повна назва якої —«Широко за¬криті очі», концертом у міському палаці культури відзначила своє 5-річчя. До ювілею група випустила у світ свій альбом «Зробити це…», який вручався на концерті всім глядачам. На диску — 14 пісень, написаних самими учасниками гурту. У най¬ближчих планах колективу — гастрольний тур по 25 містах України на підтримку нового альбому.
Турнір
гострословів
Нещодавно за підтримки ГО «Опора» та коаліції громадських організацій «Сила громади» було проведено КВК-турнір. Перемогла чер¬нігівська команда «З потолка», хоча симпатії глядачів були на боці гостей з Рівного — команди «Аварія».
Того вечора звучало безліч жартів, які викликали сміх та аплодисменти. Ось деякі з них.
* * *
— Якщо хлопець з квітами заходить до аптеки, значить, він хоче свою дівчину порадувати сюрпризом.
Якщо він і наступного дня заходить до аптеки, значить, сюрпризом порадувала його дівчина…
* * *
Діалог у школі. Вчителька:
— Усі діти як діти: на моє прохання принесли на урок біології звіряток – кроликів, свинок, курчат, а ваш – вошей.
Мама:
— От бовдур! Ну все з дому виносить, усе!
* * *
Реклама:
Згідно з опитуванням, проведеним серед чернігів¬ських боулінг-клубів, най¬більш просунутим визнано чернігівський боулінг-клуб «Світлофор»!
* * *
Горілка «Папа Карло» — вистругай Буратіно!
* * *
«Орбіт» «Натуральна вишня». Жуйте обережно, можуть бути кісточки!
* * *
Чипси «Хенкс»! Так дорого картопля коштувала тільки в 1933 році!





Коментарі (0)
avatar