реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Грип? Пийте малину!

ЕПІДЕМІЯ ГРИПУ: ЯК УБЕЗПЕЧИТИ ВІД НЕЇ ЧЕРНІГІВЦІВ ТА ЖИТЕЛІВ ОБЛАСТІ
Такою була тема засідання Чернігівського прес-клубу реформ. Його учасники - завідувач епідеміологічним відділом міської СЕС Лариса Лугова, обласний інфекціоніст, завідувач інфекційним відділенням 2-ої міської лікарні Світлана Ворона, районний педіатр дитячої міської поліклініки №2 Ірина Зорька, директор комунального підприємства “Ліки України” Світлана Пасталиця говорили про можливу епідемію грипу та про профілактичні заходи.
Як повідомила Лариса Лугова, зараз епідемія грипу не зафіксована. В цей період хворіє десь третина населення, а втім як і будь-якої іншої пори року. Ситуація, що склалася в Чернігові, є типовою для всіх регіонів України. Вона додала, що спалах епідемії спостерігався в грудні минулого року. Пані Лугова зазначила, що у порівнянні з минулим роком захворюваність чернігівців зменшилась. Щодо школярів міста Чернігова, то на початок тижня хворіє 11% учнів. Оголошувати карантин поки що немає необхідності, вважає пані Лугова, оскільки показник хворих не перевищує встановлені норми. Вона також зазначила, що цього року населення не готувалось до епідемії грипу, про що свідчать дані вакцинації: якщо минулого року щеплення від грипу робили 200 чоловік, то цього року вдвічі менше - 93 людини.

Обласний інфекціоніст Світлана Ворона розповіла, що зараз в Україні зафіксовано багато вірусів - понад 300. Тож хвороба, що настигла людину, не обов'язково є грипом - багато вірусів дають схожі симптоми.

З нею погоджується районний педіатр Ірина Зорька. За її словами, кількість викликів лікарів додому збільшилась, хоч і не набагато. Окрім грипу діти хворіють і на вірусні інфекції. Через слабкий імунітет віруси “чіпляються” до дітей. Серед вірусів, що зустрічаються найчастіше, є інфекції, які проходять з нежиттю та з подальшими ускладненнями роботи дихальних шляхів. Щодо епідемії грипу, то на думку пані Зорьки, вона розтяглася у часі.

Педіатр порадила батькам берегти дітей від контактів з хворими, оскільки інфекція швидко розповсюджується. Якщо хтось в родини і захворів на грип, його треба ізолювати від дітей. Зважаючи на зимовий період, вона порадила дітям та дорослим вживати в їжу більше вітаміну С. Для цього треба ввести у свій раціон цитрусові, мед, калину, малину, напої з шипшини.

Щодо ліків, то як повідомила директор КП “Ліки України” Світлана Пасталиця, аптечна мережа міста пропонує багато різноманітних ліків від застуди та грипу. Кожен може підібрати препарати для себе, з урахуванням особливостей свого організму. Проте пані Пасталиця порадила не займатися самолікуванням, а все-таки консультуватися з лікарями щодо прийому того чи іншого препарату. Якщо не має такої можливості, то перш ніж купувати ліки, треба попросити в аптеці інструкцію та уважно її прочитати.

Катерина Савенко






Коментарі (0)
avatar