реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Прилуцький погляд на український бюджет

Маємо новий – старий склад уряду, ВР, новий бюджет…
Питання: Які перспективи вимальовуються з чергового бюджету?
Відповідь: Ніяких! Спитаєте : Чому?
Тому, що маємо черговий бюджет «проїдання»,так як джерело та структура використання бюджету не скеровані на стратегічний розвиток країни.Бюджет побудований на не реальному макроекономічному прогнозі показників інфляції та ВВП,відповідно:9,6% та ВВП 6,8%-889,4 млрд.гривень.Світовий банк прогнозує інфляцію в Україні на рівні 13,8% та ВВП 5,5%.НБУ за умови незмінності прийнятого держбюджету 2008,прогнозує інфляцію 14,8%.Керівник Головної служби соціально-економічного розвитку Секретаріату президента Роман Жуковський,нагадав,що міністр фінансів України Віктор Пинзеник заявив про зміну прогнозу інфляції на 2008 рік з 9,6% до 12,5%.Міністр економіки Богдан Данилишин заявляв,що Мінекономіки прогнозує в 2008 році інфляцію в Україні на рівні 10,5-12,5%.А пані прем’єр-міністр України -Ю.В Тимошенко 3.02.08р. в інтерв’ю телеканалу 1+1 заявила,про те,що розмір інфляції буде на рівні 9%...Оптимістично!Прогноз рівня інфляції Світового банку на 2007 рік складав 10,9%,а в бюджеті 2007 року був закладений рівень інфляції 7,5%,а вийшло 16,6%,виходить, що прогнози Світового банку відносно України є ще дуже оптимістичними.Коментарі,як то кажуть зайві,але поживемо побачимо -хто є хто,вірніше хто є оптимістом Світовий банк чи Юлія Володимирівна.Курчат по-осені рахують чи не так?Чи може пані прем’єр почала передвиборчу президентську кампанію?Скоріш за все почала,зважаючи на початок змагань обіцянок і ініціатив на ввипередки хто краще,більше і тому подібне ,з діючим президентом України В.А Ющенко,адже вибори не за горами,а так багато обіцянок так і залишилися ними.

Щодо повернення вкладів Ощадбанку колишнього СРСР,то цікаво те,що повертають гроші наших батьків за наш рахунок,тобто з держбюджету,до якого ми сплачуємо податки.Чому наші гроші ідуть на чиюсь виборчу кампанію,а не на розбудову держави?Адже в 1991 році всі заощадження Сбєрбанку СССР були вивезені до Москви,себто,вкрадені.Друге, на що хотів би звернути Вашу увагу шановний читачу. Згідно з Постановою, проведення виплат здійснюється відповідно до Законів України: "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" № 537/1996 від 21 листопада 1996 року та "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" № 107-VI від 28 грудня 2007 року. Відповідно до цієї Постанови кожен вкладник Ощадбанку може отримати свій проіндексований вклад, але не більше 1000 гривень. Для того, щоб здійснити виплати, Кабінет Міністрів України та Верховна Рада України пішли на звичайне шахрайство.За ст. 3 Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" заощадження громадян відновлюються у співвідношенні 1 карбованець заощаджень до 1,05 гривні (на 1 жовтня 1996 року). Подальша компенсаційна індексація заощаджень громадян здійснюється при видачі вкладів, страхових внесків, погашенні цінних паперів відповідно до індексу інфляції.Шахрайство у тому, що з ч. 2 цієї статті Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України" вилучили п. 2 ч. 5 розділу ІІ "Внесення змін до деяких законодавчих актів України" Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України".Крім того, що це антиконституційно, це ще й аморально. Відбувається обкрадання українців під солоденьку пісеньку: "Нарешті!!! Ми повертаємо борги. Ми це робимо, а критики нехай заткнуться, бо вони нічого не роблять!

Розглянемо кілька аспектів:

Рік Показник інфляції

1996 3,6 % - показник інфляції за жовтень-грудень 1996 року

1997 10,1 %

1998 20,0 %

1999 19,2 %

2000 25,8 %

2001 6,1 %

2002 -0,06 %

2003 8,2 %

2004 12,3 %

2005 10,3 %

2006 11,6 %

2007 16,6 %

Якщо врахувати показники інфляції з 1996 по 2007 рік, то суму вкладів на рахунках Ощадбанку необхідно збільшити в 3,78 рази. Це і є індекс шахрайства Уряду Тимошенко.

.Виплати заощаджень Ощадбанку можна розпочинати лише за двох умов: індексації цих вкладів (цей індекс на сьогодні - 3,78) та вимог від Росії повернути вкрадене. Сьогодні, зрозуміло, Росія нічого повертати не буде, проте питання про повернення заощаджень громадян треба перевести в політичну площину: заявити про це і домагатись.

Сьогодні ,Уряд Тимошенко виплачує по одній тисячі гривень, на які ,мало що можна придбати. Люди витратять ці гроші дуже швидко і непомітно. Водночас ,правляча верхівка хоче запровадити в Україні торгівлю землею, яку не купиш за означену тисячу. За такі гроші можна "купити електорат", який на наступних виборах віддасть владу-і тоді, можна буде здійснити дерибан української землі. Окрім цього- хочу пригадати,ще одну цікаву річ,яка підтверджує підступні і популістичні кроки влади.В СРСР курс карбованця забезпечувався вартістю 0,99 грама золота,а сьогодні за курсом НБУ грам золота коштує від 140 до 150 гривень за грам,отже після нескладних підрахунків,одержуємо 1000 гривень=7 радянських карбованців!!!

Залежно від причин і механізму зростання загального рівня цін -розрізняють інфляцію попиту та інфляцію витрат,або інфляцію пропозиції.

Інфляція попиту простежується тоді,коли сукупний попит зростає швидше за виробничий потенціал економіки,а тому ціни підвищуються,щоб врівноважити попит і пропозицію.Інакше кажучи ,виробничий сектор не може відповісти на цей надлишок попиту збільшенням реального обсягу виробництва,бо всі наявні ресурси уже залучені.Отже ,суть інфляції попиту полягає в тому,що надто багато грошей полює на надто малу к-сть товарів.Одже повернімось до бюджета на 2008 рік.Граничний рівень дефіциту держбюджету складає 18,5 млрд.,що на 18,0% більше ніж в 2007 році.Прихований дефіцит 105 млрд.,з них 70 млрд.-соціальні пільги.Зменшення дефіциту планується перекрити за рахунок надходжень від приватизації.Темпи росту доходів переважають темпи росту ВВП номінального,відповідно реальний ВВП зменшується.Не зрозуміло з яких фондів будуть провадитись виплати в зв’язку з народженням дитини.

Порівняно з 2007 роком мінімальна з/п зросла з 460 до 605 гривень;

Мінімальна пенсія з 415 до 498 гривень;

Стипендія з 159 до 530 гривень;

Допомога в зв’язку з народженням дитини з 8500 до 12200 гривень.

Враховуючи знецінення грошей за 2007 рік(інфляція 16,6%)і 9,6? в поточному році,можна побачити,що реально зросла лише стипендія.

Зате зросли і витрати Верховної Ради на 18%;

Державного управління справами на 59%;

Секретаріату Президента на 34%.

З усього вище викладеного можна зробити висновок про те,що бюджет робили на скору руку,але про себе не забулись,адже в народі кажуть:»поспішиш,людей насмішиш».Але сміху мало.Знову «український» істеблішмент працює від виборів до виборів,тобто під час виборів працює язиком,а після…Ніхто вже не говорить про необхідність перегляду формування собівартості продукції з збільшенням в ній частки заробітної плати,я вже не кажу про КЗпП, який діє ще з радянських часів(«країні потрібен Литвин?»,тай не тільки він серед тих хто пройшов у ВР базікав).Правляча верхівка,як і колись хоче,щоб людина була максимально залежна від державних подачок,але й верхівка залишилась та сама- комсомольсько-совєтська,де перевага надається представникам ВПШ(вищої партійної школи) і олігархам на посадах головного податківця і митника країни.В народі кажуть так:»який мільйонер не мріє стати мільярдером».Я переконаний,що Ви хоч трошки зрозуміли-що маємо те,що маємо,вірніше що вибрали те маємо,прикро!!!

…Не може при добрі той жить,хто хоче злу й добру служить,бо хтівши догодить обом,він швидко стане злу рабом»(І.Франко).А це Вам для роздумів!Замисліться шановні читачі!

АНДРІЙ ЖУРОВ, Прилуки.






Коментарі (0)
avatar