реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Олександр Волощук знайомий з Дідом Морозом

Під час мандрів наш спеціальний кореспондент Олександр Волощук завітав у Великий Устюг Вологодської області, на батьківщину Діда Мороза.
До Великого Устюга мандрівник приїхав із Тотьми, старовинного російського міста мандрівників та землепроходців, котрі відкривали Аляску. Тричі робив пересадку з авто на авто, їхав автостопом (тобто безкоштовно, попутним транспортом). І надвечір побачив Великий Устюг – теж відоме старовинне місто, котре на 10 років старше від Москви, перша згадка про нього датується 1137 роком.
Було це 5 вересня, погода стояла тепла, + 15 градусів. Отож Олександр вирішив заночувати на свіжому повітрі. Просто на набережній, біля річки Сухони, майже у центрі міста поставив намет, розпалив багаття. А вранці, поснідавши бутербродом з салом (цей харч Волощук завжди бере із собою в дорогу), чаєм, мандрівник пішов до редакції місцевої газети «Советская мысль», познайомився з її редактором Олександром Моленовим. А той, розповівши про Великий Устюг, запропонував Олександрові відвезти його власною автівкою до вотчини російського Діда Мороза, котра знаходиться за 10 кілометрів від міста у сосновому бору. Ясна річ, хто б не погодився потрапити до країни дитячих мрій?
— Олександре, чому російський Дід Мороз облюбував саме Великий Устюг?
— Історія така. У 1999 році саме у Великому Устюзі зустрілися губернатор Вологодської області Євген Позгальов та мер Москви Юрій Лужков. Останньому сподобалася чудова природа, ліс, околиці. Тоді ж і народилася ідея – поселити тут Діда Мороза. Адже у Санта-Клауса є дім у Фінляндії. А російський Дідусь хіба гірший? За три роки ідея втілилася в життя. І сьогодні батьківщина Діда Мороза – це російський бренд і солідна туристична фірма.
Мене і трьох туристів (сім’ю з Москви) зустріла наш гід. Дівчина була вдягнена в костюм Шуршика – казкової істоти з російської міфології. Це щось вухате й волохате. Вона й повела нас казковими стежками. Спочатку ми побачили колодязь, де живе Водяник. Далі зайшли до російських «избушек». Там мали виконати кілька завдань – розпалити піч, перекласти дрова. Потім надворі поколихалися на гойдалках. А далі підійшли до палацу Діда Мороза.
— І який має вигляд палац?
— Просто шикарний. Кількаповерховий, дерев’яний, різьблений майстрами у староруському стилі. Має багато зал. Тут теж нас чекала екскурсія. Одна зала – це подарунки дітей Дідусеві Морозу. Інша – подарунки від почесних гостей. У книзі відгуків прочитав, що нещодавно тут побували Ірина Хакамада та Йосип Кобзон. Окрема зала – спочивальня. Там величне ліжко з горою подушок – на кожен день тижня. А найбільше вражає гардеробна – будь-який франт позаздрив би. Тут аж дванадцять убрань Діда Мороза. Кожухи на будь-який смак – синій, блакитний, червоний, білий із соболиною оторочкою…
Опісля ми спустилися на перший поверх до тронної зали, де цілий рік стоїть прикрашена штучна ялинка. І до нас вийшов Дід Мороз.
— Який він?
— Великого зросту чоловік, років сорока, з довгою білою бородою, у червоному кожусі з палицею. Розпитав нас, як ми доїхали. Розказав, що недавно повернувся з Ельбрусу, підкоривши цю вершину. Отож я зрозумів, що російський Дід Мороз – альпініст.
— А не сказав, хто він – актор, спортсмен?
— Ні. Це таємниця фірми, так само, як і його прізвище.
Судячи з подорожі на Ельбрус, Дідів Морозів може бути й кілька, адже туристи не терпітимуть Дідусевих відпусток…
У тронній залі стоїть трон Діда Мороза – теж дерев’яний, різьблений, ручної роботи. Поряд — менший, на нього можна сісти гостям і сфотографуватися поруч з Дідусем. Коштує це задоволення 25 російських рублів (приблизно 5 гривень).
Дізнавшись, що я збираюся на Ямал, великоустюзький Дід Мороз передав привіт ямальському (виявляється, там живе місцевий Дідусь корінного населення Півночі). А потім сказав, що він вже стомився, пора йому відпочити, і пішов до своїх покоїв.
— А як місцеві жителі ставляться до того, що Дід Мороз є їхнім земляком?
— Знаєте, я помітив: чимдалі на Північ, тим кращі люди. Великоустюзьці — дуже приємні і гостинні. Дідом Морозом своїм пишаються. Тут своєрідний культ цього казкового Дідуся. Загалом – це вже туристична індустрія. Тепер у місті наплив туристів, особливо взимку. А це гроші, які йдуть і до місцевого бюджету. Але ціни у місті також зросли. Окрім цього, в Росії почався своєрідний рух на батьківщини казкових героїв. У Архангельську, наприклад, уже живуть сніговички, а Ярославль претендує на батьківщину Баби Яги.
До речі, повертався я додому теж через Великий Устюг 16 листопада. А 18-го – якраз день народження Діда Мороза. Отож спостерігався великий наплив туристів.
— Діду Морозу пишуть листи. А на яку адресу?
— 162390, Вологодська область, м.Великий Устюг, провулок Совєтський, 85, офіс Діда Мороза. E-mail: ded_ moroz @ vologda. ru. Скажу також, що абсолютно на всі листи тут відповідають. Цим займається ціла група працівників.
До речі, на Новий рік тут планується традиційне грандіозне свято з великою (20-метровою) ялинкою, яку зрубують у навколишніх лісах.
Людмила
ПАРХОМЕНКО.
Фото з архіву Олександра ВОЛОЩУКА.






Коментарі (0)
avatar