реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

до 70-річного ювілею В’ячеслава Чорновіла: ціна успішної політики

Відокремлювати особистість В.Чорновола як політика нового неординарного мислення серед інших борців за волю України я почав ще на початку 1989 року, коли прочитав в одному з перших українських самовидань його думки про можливий федеративний устрій України на шляху до незалежності. Саме завдяки В.Чорноволу вперше дізнався, що Чернігівщина – це частина Гетьманщини. В подальшому, вже як член демократичної депутатської групи «Чернігів» в Чернігівській міській раді, постійно використовував, напрацьовані на Галичині, і в першу чергу Львівської обласної ради, яку очолював В.Чорновіл, ідеї та практичні кроки щодо розвитку місцевого самоврядування. Після провалу серпневого путчу саме за ініціативи В.Чорновола депутатська група «Чернігів» отримала матеріали (які в Чернігові були знищені) про плани керівництва компартії під час путчу. Завдяки цьому вдалося провести розслідування подій під час смути в Чернігові досить оперативно і всебічно.
Тому приїзд у листопаді 1991 року кандидата в Президенти України В’ячеслава Чорновола депутатською групою «Чернігів» був сприйнятий з піднесенням, бо В.Чорновіл розглядався нами як єдиний кандидат від демократичних сил, в першу чергу завдяки його діяльності на рівні місцевого самоврядування.
За дорученням групи «Чернігів» разом з головами міської ради та облвиконкому холодного листопадового вечора довелося офіційно зустрічати кандидата в Президенти, голову Львівської обласної ради В’ячеслава Чорновола на Красній площі. У свої неповні 54 роки В.Чорновіл здавався старшим свого віку і занадто втомленим, спілкувався тихо і з якимсь надривом. Після традиційних привітань попросив терміново знайти термос для приготування спеціального гарячого трав’яного настою. Свій термос він загубив десь по дорозі до Чернігова, коли фактично втік після зустрічі з виборцями, які не хотіли його відпускати. Проблему з голосом пояснив болячками, що були отримані під час перебування на засланні. Тож без термосу він взагалі буде небоєздатним як кандидат у Президенти під час зустрічі з виборцями. Термос з потрібним настоєм для В.Чорновола довелося діставати мені. Коли, нарешті, дістався до переповненого залу, де відбувалася його зустріч з чернігівцями, побачив В.Чорновола на трибуні, з якої він скрипучим, але повним впевненості голосом переконував чернігівців, що Україна мусить бути і буде незалежною і соборною. Тільки після закінчення виступу мені вдалося передати йому термос. Після промови В.Чорновіл, як завжди, продовжив спілкування з виборцями та відповідав на питання. Але мало хто здогадувався, як важко йому давалися такі зустрічі.
Мені здається, що саме за щирість і відвертість у такому прямому спілкуванні його любили, йому довіряли мільйони українців. Ціною цього була нещадне ставлення до себе. Він жив і боровся для людей. Сьогодні я переконаний, що жертовна державотворча діяльність у 90-ті роки XX ст. коштувала йому один рік за три.
Сергій СОЛОМАХА,
секретар координаційної ради
Чернігівського міського об’єднання «СІВЕРЯНИ»,
учасник боротьби за незалежність
України та розбудову Української держави





Коментарі (0)
avatar