реклама партнерів:
Головна › Новини › 

На екрані – українська історія

Днями в Чернігові в кінотеатрі ім.Щорса представники столичної студії «ВІАТЕЛ» провели презентацію двох своїх нових робіт – документальних фільмів «Іван Мазепа» та «Сон Аліни Костомарової».
Про студію
Але спершу коротко про студію, яка чимало робить для популяризації української історії, мистецтва. Заснував її у 1994 році відомий український кінорежисер Василь Вітер. Заслужений діяч мистецтв України, нині він є також викладачем столичного університету театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого. А створена ним студія зняла вже понад 60 фільмів —документальних, музичних, презентаційних. Привертає увагу, зокрема, цикл фільмів про такі національні святині України, як Успенський та Михайлівський собори столиці, Володимирський собор у Херсонесі. Студія здобула чимало нагород на українських та міжнародних фестивалях.
Наймасштабнішим є останній проект студії, започаткований позаминулого року. Це цикл документальних фільмів «Гра долі». Вже знято 45 фільмів. Вони невеликі за обсягом, але надзвичайно цікаві й інформаційно насичені. Адже в основі фільмів — долі видатних історичних постатей. Героїв фільмів показано насамперед як живих людей, хоча, звісно ж, на фоні історичних подій. Ось для прикладу сюжети деяких фільмів. «Яготинське літо» — історія кохання княжни Рєпніної до Тараса Шевченка. «Перетворення» — трагічна доля видатного режисера Леся Курбаса і його дружини актриси Валентини Чистякової. «Сонячна людина» — непросте кохання і рання смерть видатної співачки Оксани Петрусенко. Було знято також фільми про Марко Вовчок, Миколу Лисенка, Миколу Садовського, інших видатних людей.
Долі земляків
на екрані
Звичайно ж, не обійшли митці студії і нашу Чернігівщину, благодатну на видатні постаті української історії та культури. У циклі «Гра долі» студія випустила фільми про Павла Тичину, Марію Заньковецьку, Миколу Яковченка, Пантелеймона Куліша. А в планах — фільми про Михайла Коцюбинського, Олександра Довженка та інших видатних людей, пов’язаних з Чернігівщиною.
Долі героїв двох нових фільмів, презентованих того вечора в Чернігові, також напряму пов’язані з нашим краєм. Митці представили фільми «Іван Мазепа» та «Сон Аліни Костомарової». Перший складається з чотирьох частин і йде аж годину, другий має дві частини. Презентація викликала значний інтерес, зал був заповнений студентами, інтелігенцією, всіма, хто цікавиться нашою історією. Чернігівці стали першими в Україні глядачами нових фільмів ще й тому, що ці стрічки значною мірою знімалися саме у нас в області. Фільм про Мазепу, звісно ж, не міг обійтися без зйомок у гетьманській столиці Батурині, а також у Чернігові, де гетьман багато зробив для спорудження храмів, навчальних закладів. У фільмі про Костомарова частина зйомок здійснена на Прилуччині, де якийсь час жив видатний письменник та історик. Окрім того, значну допомогу своїми архівними матеріалами надали творцям фільмів наші наукові установи, насамперед Національні заповідники «Чернігів стародавній», «Батурин — гетьманська столиця», а також заповідник «Качанівка», Чернігівський історичний музей.
Всім їм столичні гості щиро дякували і вручили пам’ятні подарунки, зокрема диски із записами цих фільмів.
А приїхали до нас на презентацію засновник та президент компанії «ВІАТЕЛ», режисер обох фільмів Василь Вітер і директор компанії, сценарист Галина Криворчук. Треба згадати також (вона не змогла приїхати) справжнє відкриття студії — дуже цікаву актрису Наталію Сопіт, котра в багатьох фільмах, і в презентованих також, знімалась як ведуча і є співавтором ряду картин.
Гостем акції була також наша землячка з Прилук, нині професор столичного університету театру, кіно і телебачення, доктор наук Ірина Матяш. Саме за її книгою про видатного українського актора, прилучанина Миколу Яковченка студія також зняла фільм. А профінансувало зйомки цього фільму, як і картини про Пантелеймона Куліша, Чернігівське земляцтво столиці. Представник його, відомий український поет Олекса Довгий виступив на презентації і запевнив, що земляцтво й далі спонсоруватиме такі фільми. Залишається додати, що організувало цю цікаву акцію обласне управління культури і туризму.
Насамкінець
Презентація відбулася. Але залишається питання: як зробити, щоб такі фільми могли побачити по телевізору мільйони українців, адже для цього стрічки й створюються? А нам ой ще як багато треба відкривати власну історію. На жаль, з цим ще серйозна проблема. Наш телевізійний ефір переповнений хтозна-чим, а чомусь не знаходиться місця для такого показу. Деякі фільми з циклу «Гра долі» було одноразово показані на телеканалах «Ера» та «Культура». Окрім цього, єдине, що вдалося добитися: студія «ВІАТЕЛ» має угоду з 5-им каналом про показ фільмів циклу «Гра долі». Отже, інформуємо: ці фільми демонструються по 5-му каналу по суботах о 12.40 та неділях о 16.40. Прилучайтеся до української історії!
Петро АНТОНЕНКО.





Коментарі (0)
avatar