реклама партнерів:
Головна › Новини › Гарячий коментар

Чиновник з Генпрокуратури перевіряв зв"язки ув"язненого Француза з "Сіверщиною"

16 листопада апеляційним судом Чернігівської області було продовжено, уже вшосте, ув"язнення колишнього голови Козелецької районної державної адміністрації Володимира Француза -- цього разу до 23 грудня. Підстави тримання під вартою до суду так і залишаються непрозорими -- прокуратура попросила, от і тримають. Раніше основними доводами утримання за гратами називалася можливість вплиму Француза на свідків, що є підлеглими обвинуваченого. Але ж він давно вже звільнений зі своєї посади, та й хіба не може повпливати його брат Віктор, що також є обвинуваченим, але все ж випущений до суду на поруки. Що заважає начальнику слідчого відділу обласної прокуратури Дмитру Калиті підтримати клопотання депутатів Чернігівської обласної ради, ряду голів районних державних адміністрацій та рад, єпископа Чернігівського і Ніжинського Севастіана про звільнення Володимира Француза до початку суду? Тим паче, що як запевняв п. Калита, "всі слідчі дії по справ завершені". А може -- не ЩО, а ХТО заважає проявити елементарний гуманізм? І тут варто згадати широко розрекламовані заяви обласного прокурора А.Василевського про "злочинну діяльність братів Французів" -- заяви без суду і слідства. Цілком у стилі "р-р-рєволюціонной" законності, яку б у нинішніз умовах треба називати олігархічно-беззаконною.

Нам стало відомо, що ув"язненого відвідав начальник відділу внутрішньої безпеки та особового складу головного управління кадрового забезпечення Генеральної прокуратури Василь Кравченко. Високопосадовця з Києва цікавило головне -- яким чином інформація про Володимира Француза потрапляє на сторінки "Сіверщини", "Правди України" (№ 32 за 9-15 серпня) та в інтернет? чому на захист Француза виступає Українська православна Церква Київського патріархату і чому особисто єпископ Севастіан приходив провідувати ув"язненого? (певно, християнської заповіді провідати ув"язненого у юристів нема в записах). А вже потім посадовець скоріше стверджував, ніж запитував -- на чому грунтуються заяви В.Француза щодо зловживань прокурора А.Василевського та колишнього прокурора Козелецького району А.Шекери і чому це вони, як громадяни України, не мають права володіти земельними ділянками на березі Київського водосховища та в центрі Козельця? І чи не думає Француз, що ті численні представники, які від імені Василевського клопоталися про оренду великих земельних ділянок не мають відношення до пана прокурора, а хочуть його скомпрометувати? І взагалі Французу краще мовчати по своїй справі, бо пан Кравченко "дивився" її і вже зробив висновок без суду про зловживання Француза, а не Василевського. Як кажуть, плювати проти вітру "чрєвато".

Цікаво було б запитати пана Кравченка -- а чому це один з директорів фірми "Фокстрот", яка й стоїть за провокацією з арештом Француза, всюди представдяється племінником заступника генерального прокурора Т.Корнякової? А може він -- агент прокуратури в світі криміналітету?

Майже дві сотні жителів Остра, які знають Володимира Француза з дитинства, звернулися до суду з проханням випустити хворого обвинуваченого до суду. З подібним клопотанням звернулися і депутати та виконком Остерської міської ради. Але суд, схоже, їх не почув -- це так легко відхилити подібні клопотання як "неналежно оформлені"...

Обвинувачені та його адвокати наразі знайомляться з матеріалами справи і вимагають, щоб справу розглядав суд за межами Чернігівської області -- в будь-якій області, де Василевський не є прокурором. І, певно, всі чекають політичної визначеності згори. У всякому разі, дружина Володимира Француза таки пробилася до Президента -- гаранта Конституції і вручила свою сльозливу петицію. Президент обіцяв розібратися... тим часом, суддя заборонила дружині відвідувати чоловіка, оформивши її свідком по справі.

Дмитро КРИВУЛІН






Коментарі (1)
avatar
1
На перший погляд, якщо вдатися до суто юридичних нюансів, суддя не порушила нормативного припису щодо дружини Володиимра Француза, оскільки вона, "увійшовши" до процесуальної категорії, є свідком. І напевно, що вперше вона може побачити свого чоловіка під час наступної стадії процесу, коли Француз з обвинуваченого "перетвориться" на підсудного. Хоча можливі й інші варіанти. Але оте все - юридичні трюки. Головне в цьому дійстві - змагання двох "велетнів": з одного боку, представник цивільної установи, а з іншого - силового відомства. Та от лишень протиборство проходить не на рівних мовах. А хто в більш вигідних умовах, здогадатися не важко...
avatar