реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

«Зараз Носів більше, ніж у часи Мазепи», –


переконаний голова обласної організації «Нашої України» Олег Обушний
Ми, українці, звикли плакати, що нас мучили всю історію. Насправді ж ми – велика нація! Одні освоєні нашими предками землі взяти – і Сибір, і Далекий Схід, і Канада... А які імперії ми будували – і Російську, і Литовську, і Київську Русь... Чому ж у нас нема ладу? Дві причини головні: нема єдності на всьому історичному проміжку, і плюс те, що ми – землеробська нація, нам не треба чужого, ми звикли жити за свій рахунок. Хіба що тільки в часи князя Святослава наша нація була об’єднаною – так і була тоді наша імперія фактично від Вісли до Уралу.
У часи козацтва ми мали багато перемог – візьмімо, приміром, Конотопську битву, коли московський цар Алєксєй Михайлович після розгрому його військ гетьманом Іваном Виговським ховався у Костромі. Але Виговський не пішов на Москву, бо полтавський полковник Пушкар захотів булави. Зчинилася внутрішня колотнеча, і ми все програли.
Згадуємо Батурин і не можемо обминути увагою Івана Носа, який продався москалям і ввів їх у столицю. Біда в тому, що тоді такі носи були поодинокі, а зараз їх багато. Важко будувати державу, коли думаєш про власний зиск.
Ми, українці, не слабі – ми роз’єднані. Хіба не було одночасно чотири гетьмани в Україні? Хіба не Палій з Мазепою учинив розбрат? Хмельницький був видатним полководцем, але слабим політиком. Мазепа був добрим господарником, але слабим полководцем. Якби об’єднати здібності одного й другого, тобто якби тодішня старшина допомогла їм, – Україна б гриміла по світах. А зараз нам якісь глобалісти зі Швейцарії закинули недолугу ідею демократії, і нація гризеться між собою. Партії роз’єднують державу, а люди самі не здатні дати тим партіям належну оцінку. Президент закликає нас об’єднатися навколо спільної історії, спільної мови, спільної культури – та чи багато політиків його чують?!
Знову про Батурин. Коли москалі захопили його, знищили навіть малих дітей. Знищили навіть храми – Батий свого часу наказував не чіпати церков, а москалі, що звалися православними, знищували православні храми! Жодна цивілізована нація не винищувала церкви так, як це сталося в Батурині!
Ще й до того російська церква оголосила Мазепі анафему – тому Мазепі, який збудував багато храмів, як Троїцький собор у Чернігові, або відбудував старі, як Єлецький монастир, де правив святий Феодосій. А Петро Перший руйнував храми, відбирав у них дзвони, монахів направляв на військові роботи, відкрито сміявся з православ’я своїм «Всєшутєйшим собором», а московська церква проклинає Мазепу, а не Петра!
Наша складна історія волає до нас: одумайтеся, об’єднайтеся! Батурин якраз говорить нам зримо: якщо українці будуть єдині — жоден зовнішній ворог не буде страшним. Якщо українці об’єднаються – весь світ зміниться.
Записав Василь ЧЕПУРНИЙ.





Коментарі (0)
avatar