реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Дві свічі моєї пам"яті

24 листопада, о 16-ій годині, за закликом свого Президента і власного сумління разом із 13-річним сином я запалю на підвіконні своєї чернігівської квартири дві свічі -- в пам"ять про замучених комуністичним голодомором двох своїх прадідів. Самійло Чепурний та Євсентій Ященко з Авдіївки теперішнього Сосницького району назавжди залишилися в тих голодних роках.
Я не просто поминатиму їх, як християнин, просячи у Господа оселити їх душі там, де праведні спочивають -- я й так знаю, що вони перебувають саме там. Я розповідатиму своєму синові не стільки про їх мучеництво, як про їх героїзм: вони свідомо відмовлялися від тих решток, з дозволу сказати, їжі, які знаходила їх дочка і невістка. Відмовлялися, щоб вижили їх внуки, а мої дядьки Василь та Микола і мій батько Федір!

За спогадами дядька Миколи, а йому переказувала його мати, а моя баба Лисаветка, два діди сиділи на печі, звісивши ноги-колоди, попухлі від голоду. Під ноги їм підставили ночви і туди з живих ніг стікала сукровиця. Я вочевидь бачу цю жаску, але й героїчну картину: з опущеними ногами в ночвах, на печі звичайної української хати сидять в очікуванні смерті два ще, власне, не такі й старі українці. Сидять, змовившись -- віддати всі рисочки їжі малим дітям. Ось де справжні герої мого роду і мого народу!
І сумуючи за жертвами голодомору, давайте не будемо уподібнюватися євреям, які зі свого Голокосту утворили вселенський плач і всеєвропейський гендель -- ми повинні в сумних картинах тридцятих років бачити справдешній український героїзм!
Рівно як і знати прізвища організаторів голодомору -- для цього досить почитати склад НКВД та уряду.
Чому три країни світу так проти визнання українського Годомору геноцидом? Тому, що відповідно до міжнародних законів, геноцид не має строку давності. За нього треба відповідати!
Тоді задумаймося-- чому проти такого визнання саме Росія, Ізраїль та США?

...Дві свічі на моєму підвіконні світять мені в душу, світять в історію і висвічують світову політику антиукраїнства. Дві маленькі мої свічі, я вірю, випікають Зло.

Василь ЧЕПУРНИЙ.






Коментарі (0)
avatar