реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Чи буде в Петербурзі пам’ятник Мазепі?

«Керуватися Резолюціями ПАРЄ» закликав лідер Української Народної Партії Юрій Костенко лідера КПУ Петра Симоненка під час прямого ефіру на «1+1» у програмі «Я так думаю». Костенко нагадав, що лідер КПУ протягом багатьох років є членом Постійної делегації ВР України в ПАРЄ.
Полемізуючи з Петром Симоненком на тему необхідності ліквідації символів тоталітаризму, Юрій Костенко нагадав, що ПАРЄ у 1996 та 2006 роках ухвалила дві Резолюції – «Стосовно заходів з ліквідації спадщини колишніх комуністичних тоталітарних режимів» та «Про необхідність міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів».
Відтак, наголосив лідер УНП, «Петро Симоненко, котрий багато говорить про демократію, повинен керуватися цими резолюціями».
Костенко поставив у пряму залежність ліквідацію символів тоталітарного минулого зі зростанням рівня життя: «У Німеччині дефашизація країни в різних іпостасях – люстрація, перейменування, освіта – давала однозначне збільшення доходів кожного громадянина. У Прибалтиці та Польщі після ліквідації комуністичного режиму зріс рівень життя громадян», – зазначив він. Відтак Юрій Костенко висловив переконання у необхідності «ліквідувати усі ознаки тоталітарної системи, які й нині домінують у житті українців».
«Побудувати в Петербурзі пам’ятник Іванові Мазепі» запропонував також українським та російським комуністам лідер УНП Юрій Костенко, полемізуючи з лідером КПУ Петром Симоненком щодо пам’ятників та символів на території України.
«Мазепа з таким же успіхом символізує добросусідські відносини України і Росії та відображає історію Петербурґа, як і пам’ятник Катерині ІІ – історію Одеси та роль імператриці в розвитку Української держави», – зазначає Костенко.
Відтак і в інтерв’ю виданню «ИнтерМедиа консалтинг» він також зазначив, що формальні підстави для встановлення такого пам’ятника в Петербурзі є: «Мазепа тривалий час був правою рукою Петра І, і на кістках українських козаків, у тому числі, була збудована ця північна столиця». Окрім того, він був нагороджений найвищим орденом Російської Імперії – орденом святого Апостола Андрія Первозванного. Тож установімо Мазепу в оточенні козаків і скажемо, що це – історія Санкт-Петербурґа. І це буде настільки ж коректно, наскільки коректним є пояснення появи Катерини ІІ в Одесі», – вважає Костенко.
«Але чому в Росії це нікому навіть на думку не спадає? Та тому, що там знають: якщо когось із депутатів Санкт-Петербурзької міськради навідає думка так поставити питання, то завтра він буде в «кутузці» або його назвуть божевільним. А в Україні приймаються такі антинаціональні, антидержавні рішення, і прокуратура мовчить», – зазначив Юрій Костенко.

"Народне Слово"






Коментарі (0)
avatar