реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

ЄВРО-2012 : Чернігів поки що в положенні «поза грою»

Посольство Республіки Польща в Україні провело днями засідання «круглого столу», присвячене підготовці до чемпіонату Європи 2012 року з футболу і українсько-польській співпраці у підготовці до турніру. Участь взяли чільні представники української і польської футбольних федерацій, влади і бізнесу обох країн. А вів засідання Надзвичайний і Повноважний посол Польщі в Україні Яцек Ключковський.
Надання Україні і Польщі права провести одне з найбільших спортивних свят світу — Євро-2012 викликало неабиякий ентузіазм у громадськості обох країн. Уперше такий спортивний форум пройде у країнах Східної і Центральної Європи. І не секрет, що для країн-господарів таких турнірів це величезна нагода презентації світові своєї історії і сьогодення, поштовх для розвитку туризму, нарешті просто колосальні інвестиції у соціальну сферу.
Для України є й ще одна особливість, порівняно з тим, якби чемпіонат ми проводили разом, скажімо, з Росією чи Білоруссю. Наш партнер — Польща, країна, яка вже понад 8 років є членом НАТО і четвертий рік — членом Євросоюзу. Тому спільне проведення такого форуму значною мірою допоможе наблизити Україну до цих міжнародних структур, особливо ЄС. З урахуванням цього і йшла цікава дискусія в посольстві.
Ключова позиція в підготовці до Євро: при повних державних гарантіях турніру левова доля витрат на нього припаде на спонсорів, приватних інвесторів. Зокрема, в Україні держава профінансує лише близько 10 відсотків витрат на чемпіонат. А загалом ці витрати перевищать 120 мільярдів гривень. Тобто йдеться про залучення колосальних не лише внутрішніх, а й зарубіжних інвестицій. А це можливо лише при стабільності влади, належних економічних умовах для інвесторів.
Мене особливо зацікавило, як будуть включені в орбіту Євро-2012 регіони України. Чи не проллється золотий дощ лише на ті 5 міст, де пройдуть змагання? А це Київ, Львів, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків. А що ж наш Чернігів і область? Адже Чернігівщина — єдина область в Україні, яка має спільний кордон і з Росією, і з Білоруссю, а, значить, через область їхатимуть на чемпіонат маси вболівальників цих держав. Ось про всі ці моменти я й вирішив поговорити на акції в посольстві з дуже компетентною людиною — Іваном ФЕДОРЕНКОМ, який очолює у Федерації футболу України Національний комітет з підготовки Євро-2012.
— Пане Іване, то чи не залишаться регіони, зокрема Чернігівщина, в ролі лише спостерігачів під час підготовки і проведення Євро-2012?
— Наша концепція проведення чемпіонату чітко передбачає: частина вболівальників, що приїдуть на чемпіонат, проживатиме в Чернігові. Але, на жаль, сьогодні керівництво вашого міста поки що не повернулося обличчям до Євро-2012. І пропозицій щодо проживання гостей, туристичних маршрутів поки що міська влада не зробила. Хоча стосовно цього є і доручення уряду: розробити і використати такі програми. Планується, що люди їздитимуть на матчі до Києва, а житимуть у Чернігові, і таким чином місто значно підтягло б свою інфраструктуру.
Ще одне. Планується встановлення великих телеекранів у Чернігові, щоб тут була трансляція матчів чемпіонату. Це на площах, на стадіоні, але для цього треба насамперед реконструювати стадіон.
Щодо транзиту туристів через Чернігівщину. Безумовно, туристи масово поїдуть через вашу область, тому, зокрема, планується додаткове облаштування переходів на кордонах. Це закладено в планах державної прикордонної служби.
— З міською владою зрозуміло. А обласна влада контактує з вами?
— Обласна влада теж мовчить, так само, як і міська.
Що тут скажеш? Прикро, що наше місто і область у підготовці до Євро поки що «в офсайді», цебто поза грою. А час іде. І ті регіони, котрі проворніші, можуть перехопити у нас і інвесторів, і гостей чемпіонату.
Між тим, у чернігівців може бути, окрім іншого, ще один інтерес до Євро.
Серед його головних учасників-футболістів цілком імовірно чернігівці можуть побачити своїх земляків. Адже, на відміну від Євро-2008, куди збірна України вже втратила шанси пробитися, на домашньому чемпіонаті наша й польська збірні обов’язково виступлять як господарі змагань. А в збірній України вже зараз з’являються вихованці чернігівського футболу, наприклад, Грицай з «Дніпра». На підході — юний Ярмоленко, якого у «Десни» придбало київське «Динамо». Та й сама «Десна», можливо, до Євро гратиме вже у вищій лізі і делегує своїх гравців до національної збірної України. Так що Чернігову залишатися поза Євро ніяк не випадає.
Петро АНТОНЕНКО.





Коментарі (0)
avatar