реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Вшанували пам'ять полеглих у Батуринській трагедії

У Батурині Чернігівської області вшановано 299-у річницю трагедії, коли російські війська Петра Першого під керівництвом Меншикова вчинили розправу над українцями
Шану жертвам кривавої різанини віддали керівники області, Бахмацького району, члени територіальних громад, представники громадських організацій, політичних партій, діаспори.
Присутні на вшануванні поклали вінки та квіти до пам’ятного знаку – Кам’яного Хреста.
Заступник голови обласної ради Олег Обушний, зокрема, сказав: «Аби подібні трагедії ніколи більше не повторилися, українцям слід не забувати про ті численні людські жертви трагедій у Батурині, Крутах та навмисно спланованих голодоморів. Історію України писали чужі їй люди, тому і замовчували історичну правду, подаючи лише те, що було їм вигідно. Лише поодинокі патріоти передавали із вуст в уста те, що відбувалося насправді. Завдяки їм збереглася пам’ять і про цю подію. 299 років тому через зраду козацького старшини Івана Носа, ворог пробрався в укріплену фортецю Батурина і без жалю вирізав дітей, жінок, літніх людей, практично все населення. Іван Ніс за свій ганебний вчинок отримав підвищення – із сотника став полковником», — наголосив Олег Обушний.
У своєму виступі він звернув увагу на те, що в наш час є чимало людей подібних Івану Носу, які намагаються руйнувати незалежність України і пропонують запровадити другу державну мову. „Сьогодні нам не можна цього допустити, - акцентував О.Обушний.- Потрібно відроджувати історію, зберігати і збагачувати мову, культуру та передавати прийдешнім поколінням історичну правду”.

Заступник голови обласної ради вдався і до вдалого порівняння: „Колись варварські племена вандалів все безглуздо нищили на своєму шляху і у 426 році пограбували та жорстоко зруйнували Рим, то чим гірші посіпаки Петра І, які у Батурині знищили все населення та зруйнували тогочасні будівлі Гетьманської столиці, за отих вандалів?». Олег Обушний закликав зробити висновки з батуринської трагедії: «Наш святий обов’язок любити і захищати свою землю та свій народ. Ми повинні проявити національну свідомість і відновити історичну справедливість та належно вшанувати у наступному році 300-річчя батуринської трагедії».

За інформацією відділу інформаційного забезпечення та зв’язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради






Коментарі (0)
avatar