реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

На Чернігівщині дніпропетровська трагедія не повториться

1 листопада в облдержадміністрації під головуванням в.о. заступника голови обласної державної адміністрації Олександра Бєльського відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Йшлося про технічний стан газорозподільних мереж та заходи щодо запобігання виникненню надзвичайних ситуацій на них; стан підготовки місцевих органів виконавчої влади, обласних управлінь, підприємств і організацій до дій і роботи в осінньо-зимовий період 2007-2008 року; стан пожежної безпеки в області та заходи щодо посилення протипожежного захисту населених пунктів і об’єктів господарювання в осінньо-зимовий період 2007-2008 року.
Як зазначив О.Бєльський, керівництво облдержадміністрації приділяє посилену увагу питанням підготовки паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період та стану реалізації заходів, направлених на запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, та пов’язаних із забезпеченням нормальної безаварійної роботи систем життєзабезпечення населення. Ці питання розглядалися і на розширеному засіданні колегії при голові облдержадміністрації 25 жовтня п.р.

В.о. заступника голови облдержадміністрації підкреслив, що, не дивлячись на теплі погодні умови, які утримуються донині, область підготовилася до початку опалювального сезону на високому рівні, і готова була розпочати його в будь-який час. Однак, зважаючи на те, що ніхто не застрахований від випадків, за словами О.Бєльського, необхідно бути готовими до будь-яких робіт в будь-яких надзвичайних ситуаціях. З цією метою повинні бути розроблені оперативні плани ліквідації аварійних ситуацій на підприємствах системи газозабезпечення, підготовлений персонал, який би в будь-яку мить реагував за заздалегідь продуманою схемою. Олександр Бєльський наголосив на необхідності проведення протиаварійних тренувань для попередження неприємних ситуацій в зимовий період, пов’язаних із зниженням температури зовнішнього повітря, зниженням тиску газу, тимчасовим припиненням подачі електроенергії, води із системи водозабезпечення, деякими дефектами локального характеру тощо.

Більш детально про ситуацію на підприємствах системи газозабезпечення в період входження в зиму поінформував начальник Територіального управління Держпромгірнагляду по Чернігівській області Микола Штанько. За його словами, вже три тижні тривають цільові перевірки підприємств газового господарства щодо додержання режимів газопостачання та організації технічного обслуговування газорегуляторних пунктів (ГРП), а також готовності аварійно-диспетчерських служб. В області експлуатується 482 ГРП, 393 з яких знаходиться на балансі ВАТ „Чернігівгаз”, ще 86 одиниць ВАТ „Чернігівгаз” експлуатує згідно з укладеними договорами з іншими підприємствами-власниками. Перевірки засвідчили в цілому задовільний технічний стан обладнання перевірених об’єктів. Проте, були і зауваження, зокрема, стосовно неналежного ведення необхідної документації; необхідності капітального чи поточного ремонту ГРП; відсутності актів перевірок; не всі аварійно-диспетчерські служби забезпечені повним штатом працівників. За результатами проведених перевірок дано приписи щодо оперативного і якісного усунення виявлених недоліків, окремих керівників притягнуто до відповідальності.

Повідомлялося також, що журналісти Чернігівщини мали змогу відвідати об’єкти, які брали участь у проведенні таких обстежень.
М.Штанько поінформував про наслідки спільних з прокуратурою обстежень 21-ї ГРС, які задіяні в системі газопостачання, та виявлені при цьому типові порушення, про усунення яких видано приписи, а окремих працівників притягнуто до адміністративної відповідальності.
Згідно з наданими за результатами перевірок пропозиціями, комісією винесено відповідні рішення. Зокрема, щодо оперативного усунення виявлених при перевірках недоліків, а у разі зволікання з виконанням завдання, за словами О.Бєльського, необхідно організовувати роботу з атестації персоналу, в першу чергу, керівників, на предмет безпечної роботи в газовому господарстві. Райдержадміністраціям, міськвиконкомам – розглянути на засіданнях районних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій стан роботи з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання житлових та громадських будинків і вжити заходів щодо усунення наявних недоліків. Підвищити рівень інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо використання газу в побуті.
З інших питань, які розглядалися на засіданні комісії, також винесено відповідні рішення та встановлено контроль за їх виконанням.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації






Коментарі (0)
avatar