реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Голова Чернігівської ОДА вимагає теплих туалетів для шкіл

ПІДСУМКИ РОБОТИ ОБЛАСТІ ЗА 9 МІСЯЦІВ
Хід виконання Програми соціально-економічного розвитку та бюджету області на 2007 рік за підсумками 9 місяців 2007 року, а також стан готовності паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період 2007-2008 років розглянуто на розширеному засіданні Колегії облдержадміністрації, яку провів голова ОДА Володимир Хоменко.

Оцінюючи роботу області з початку року, начальник головного управління економіки облдержадміністрації Леонід Подоляк зазначив, що в області зберігається стабільна керована ситуація в бюджетній, економічній, гуманітарній та соціальній сферах, забезпечена висхідна динаміка розвитку економіки та добробуту населення.
Обсяги промислового виробництва зросли на 6%. Зокрема, приросту досягнуто підприємствами переробної промисловості у тому числі: у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів, виробництві будматеріалів, металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів, машинобудуванні, виробництві та розподіленні електроенергії, газу та води.
Виробництво валової сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств збільшилось на 170,1 млн.грн. Станом на 1 жовтня 2007 року по всіх категоріях господарств зернових та зернобобових культур намолочено 1225,8 тис. тонн при урожайності 26,1 ц/га.
Активізувалась інвестиційна діяльність. В економіку області за підсумками І півріччя 2007 року залучено 833,9 млн. грн. інвестицій в основний капітал, що на 330,4 млн. грн. (+44,8%) більше, ніж за І півріччя минулого року. За 9 місяців 2007 року очікується залучити близько 1,2 млрд.грн.
Підприємствами області виконано підрядних будівельних робіт на суму 404,1 млн.грн., що на 24,6% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Введено в експлуатацію 114,3 тис.кв.м житла, що у 1,6 рази перевищує показник за відповідний період 2006 року.
Зовнішньоторговельний оборот товарами за січень-серпень 2007 року склав 408 млн.дол.США, що на 10,3% більше рівня відповідного минулорічного періоду. Збільшення обсягів відбулося за рахунок зростання на 13,2% експорту товарів (досяг 229,7 млн.дол.США), імпорту - на 6,9% (становить 178,3 млн.дол.США.). За 9 місяців 2007 року обсяги залучених прямих іноземних інвестицій за попередніми даними досягнуть майже 11,8 млн.дол.США. (проти 0,9 млн.дол.США за відповідний період минулого року).
Суттєво поліпшилась ефективність господарювання. За 8 місяців п.р. господарським комплексом області отримано позитивний фінансовий результат у сумі 74,3 млн.грн., що у 6,4 рази більше відповідного періоду 2006р.
Леонід Подоляк висловив впевненість у тому. Що область має всі передумови лоя виконання річного плану по основних макроекономічних показниках. Але, підкреслив він, досягнуті результати ні в якому разі не повинні заспокоювати керівників районів, оскільки говорити про сталий розвиток економіки регіону можна лише тоді, коли позитивні зрушення будуть не лише фіксуватися органами статистики, а, перш за все, покращувати життя людей області. З цим існують певні проблеми, оскільки не всі адміністративні території забезпечили виконання завдань програм у повному обсязі.
Наприклад, обсяги промислового виробництва зменшилися у 10 районах, реалізація послуг скоротилась у 16-ти, а виробництво валової продукції сільгосппідприємств – у 6 районах. На ринку праці зберігається на критичній межі рівень безробіття у 6 районах.
Для вирішення соціально-економічних проблем регіону надійшло 60,1 млн.грн. субвенцій капітального характеру, які перераховані районним та міським бюджетам у повному обсязі. Разом з тим, станом на 1 жовтня на рахунках казначейства залишились невикористаними кошти у сумі 37,0 млн.грн.
Залишаються нерозв’язаними ряд проблем в освіті, медицині, культурі, інших галузях життєдіяльності області. Суттєву тривогу керівництва області викликає той факт, що у місцевих бюджетах області в 2007 році станом на 1 жовтня очікується нестача коштів на оплату праці з нарахуваннями працівників бюджетної сфери біля 21 млн.грн. Володимир Хоменко закликав усіх голів райдержадміністрацій витрачати бюджетні кошти перш за все на захищені статті, щоб закінчити рік без боргів по заробітній платі.

Завершується формування програм соціально-економічного розвитку районів і міст на наступний рік, на основі яких буде розглядатися відповідна обласна програма. Голова облдержадміністрації доручив керівникам районів і міст підійти до цього процесу виважено і з повною відповідальністю. Всі показники повинні бути напруженими, але реальними для виконання, а заходи спрямовані на вирішення найболючіших проблем та поліпшення життя громадян. Також він чітко визначив ключові проблеми, які повинні бути враховані при формуванні районних бюджетів. Це, зокрема, ремонт шкіл з повною заміною вікон, оснащення їх спортмайданчиками, туалетами всередині приміщення, створення в кожній школі української світлиці, забезпечення дітей гарячим харчуванням та теплом взимку; а також оптимізація мережі медичних закладів.

Стосовно готовності паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства області до роботи в осінньо-зимовий період 2007-2008 років виступаючі зазначали, що станом на 15.10.2007 року підготовлено 1268 котелень (98,5% від плану) в тому числі комунальних 325 котелень (99,4%), 756,18 км теплових мереж (98,7%), водопровідно-каналізаційне господарство підготовлено 100-відсотково, заготовлено 92600 тонн вугілля (126,6% до завдання запасу палива на початок опалювального сезону - 73150 тонн). Підготовлено 8625 житлових будинків з видачею паспортів готовності (99,1% від плану). З об’єктів соціально-культурного призначення підготовлено 735 шкіл (99,3%), 330 дитсадків (99,7%), 87 лікарень (97,8%).
На реконструкцію, модернізацію, капітальний ремонт передбачено кошти субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам та по бюджетних програмах в розмірах, що в 4 рази перевищують минулорічні.
Станом на 15 жовтня більшість міст і районів завершили підготовку житлових будинків і об’єктів соціально-культурного призначення до експлуатації в осінньо-зимовий період 2007-2008 років. Це міста Чернігів і Ніжин, Городнянський, Козелецький, Коропський, Куликівський, Ніжинський, Носівський, Семенівський, Сосницький, Талалаївський і Щорський райони.
За окремими видами робіт в житлі комунальної формі власності на початок опалювального періоду залишились не завершеними роботи: з ремонту покрівель – в Бахмацькому (6), Борзнянському (3), Прилуцькому (13), Ріпкинському (1) районах;

- з ремонту систем гарячого водопостачання - в Прилуцькому районі (8) ;

- з ремонту систем холодного водопостачання: в Бобровицькому (3), Прилуцькому (9), Новгород-Сіверському (1) районах.
Технічний стан готовності до опалювального сезону енерго-, газопостачальних підприємств можна характеризувати як задовільний.
Відзначаючи важливість піднятого питання та необхідності вирішення нагальних проблем (тарифна політика в районах, стан розрахунків населення за спожиті енергоносії, проблеми з переходом на індивідуальне опалення мешканців багатоквартирних будинків тощо), Володимир Хоменко зазначив, що необхідно спрацювати максимально ефективно по використанню фінансової ресурсної бази у цьому році, для того, щоб нормально пройти опалювальний сезон.

Після засідання Колегії Володимир Хоменко провів зустріч з представниками обласних засобів масової інформації, під час якої відповів на низку запитань. Зокрема, він зазначив, що за 100 днів свого перебування на посаді керівника області та побувавши в рамках виїзних днів-приймалень у більшості районів, він впевнився у тому, що хоча Чернігівщина по багатьох показниках посідає не найкращі місця – взяти хоча б демографічну ситуацію, має всі передумови, щоб вийти на кращі позиції. Також губернатор повідомив журналістам, що готовий подати на затвердження шість кандидатур на голів РДА. Він підкреслив, що оскільки вже має статус голови ОДА, то йому незручно призначати керівників районів тимчасово виконуючими обов'язки. Голова Чернігівської облдержадміністрації уточнив, що робитиме ставку на місцеві кадри: «Моя принципова позиція – максимально використовувати кадровий резерв області», - зазначив він. Поділяючи стурбованість мешканців Ніжина щодо можливого будівництва на території міста хімічного підприємства зі змішування та гранулювання сумішей хімдобрив та Новгород-Сіверського, де планується будівництво цементного заводу, Володимир Хоменко підкреслив: обов’язкова умова розміщення підприємств, особливо тих, що мають як наслідок своєї діяльності небезпечні для екології наслідки – громадські слухання, які обов’язково будуть проведені найближчим часом.

Прес-служба облдержадміністрації






Коментарі (0)
avatar