реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Корупція: боротьба чи її імітація?

Днями в Чернігівському прес-клубі реформ відбулися слухання на тему: «Як державні органи Чернігівської області ведуть боротьбу з корупцією?»
У роботі слухань узяли участь представники прокуратури, управління внутрішніх справ, контрольно–ревізійного управління.
Не секрет, що міжнародна спільнота занепокоєна станом корупційних діянь в Україні. Небувале поширення корупційних проявів у нашій державі визнається не лише фахівцями в галузі юриспруденції, а й на найвищих щаблях влади, відображено в законодавчих актах, підкреслюється іноземними експертами.
Чому ж така увага надається корупційним проявам? Тому що корупція становить реальну загрозу національній безпеці України та її конституційному ладу. Вона негативно впливає на різні сторони суспільного життя: економіку, політику, управління, соціальну й правову сфери, громадську свідомість, міжнародні відносини.
Цікаво, що кожна нова влада в Україні, яка виходить на свій олімп, заявляє про найактивнішу й запеклу боротьбу з корупцією. Проте «дієві» заходи з боку державних інституцій поки що не призвели до відчутних позитивних результатів щодо протидії корупції. Аналогічної думки дотримуються і представники підрозділів та служб, які були учасниками нещодавніх слухань. На моє запитання, як кореспондента «Сіверщини», чи відповідає Закон України «Про боротьбу з корупцією» вимогам часу і чи насправді він дозволяє боротися з корупцією, майже всі присутні посадові особи підкреслили, що цей закон та інші нормативно-правові акти у сфері «корупційної боротьби» недосконалі.
Старший помічник прокурора області з питань нагляду за додержанням законів про адміністративні правопорушення Людмила Школьна відзначила, що протягом тривалого часу до цього закону було внесено ряд змін, проте вони не трансформували самої суті боротьби з корупцією. Наразі і Президент України, і Кабінет Міністрів розглядають нові ініціативи, які б дали можливість суттєво змінити на краще існуючий антикорупційний закон.
Про недосконалість законодавства на сучасному етапі говорив і начальник відділу нагляду за розслідуванням кримінальних справ слідчими органами прокуратури Чернігівської області Володимир Плевако.
Кілька конкретних прикладів, що засвідчують протиріччя та недовершеність законодавчої бази в сфері боротьби з корупцією навів перший заступник начальника УМВС України в Чернігівській області — начальник УБОЗ Микола Сич, який до того ж пообіцяв, що незабаром ми дізнаємось ще про одного вельми високого посадовця, у діях якого є ознаки кримінальної корупції.
Виконуючий обов’язки начальника контрольно-ревізійного управління в Чернігівській області Сергій Нікітченко розповів, що за 9 місяців унаслідок незаконних операцій з бюджетними коштами Чернігівська область втратила 11,8 мільйона гривень. А взагалі спеціалісти КРУ в Чернігівській області виявили порушень фінансово-господарської дисципліни на суму 359 мільйонів гривень на 399 підприємствах, закладах і організаціях. 411 осіб за результатами ревізій притягнуто до адміністративної відповідальності. 95 матеріалів ревізій передано правоохоронним органам. Завдяки вжитим заходам за 9 місяців забезпечено відшкодування незаконних, нецільових витрат та нестач на 7,9 мільйона гривень.
Для тих, хто хоче знати більше
Що таке корупція?
Тлумачний словник С.Ожегова: «Корупція – це підкуп хабарами, продажність посадових осіб, політичних діячів».
Юридичний словник Генрі Блека визначає корупцію так: «Діяння, яке вчиняється з наміром надати деякі переваги, що несумісні з офіційними обов’язками посадової особи й правами інших осіб; діяння посадової особи, яка неправомірно використовує своє становище чи статус для одержання будь-якої переваги для себе або іншої особи в цілях, які суперечать обов’язкам і правам інших осіб».
В ухваленому 5 жовтня 1995 р. Законі України «Про боротьбу з корупцією» (ст. 1), поняття корупції сформульоване таким чином: «Під корупцією розуміється діяльність осіб, уповноважених на виконання функцій держави, спрямована на протиправне використання наданих їм повноважень для одержання матеріальних благ, послуг, пільг або інших переваг».
Інформація для роздумів
Як повідомляється на сайті УБОЗ УМВС України в Чернігівській області (http://www.ubozcn.gov.ua), цією службою проводилося опитування серед громадян, яким було запропоновано відповісти на одне запитання: «Які правоохоронні органи ви вважаєте найбільш корумпованими?» Результати виявилися несподівано цікавими, мабуть, і для тих, хто проводив таке опитування.
Найменш ураженою корупцією, на думку респондентів, є Служба безпеки України
(3,6 %). На другій сходинці опинилися незаплямовані корупцією судді (10,7%). Третє місце розподілили між собою податківці та міліція, які мають по 14,3%. Митники замішані в хабарництві, на думку опитаних, трохи більше, ніж попередні служби (17,9%). А от працівники прокуратури, за даними УБОЗ області, є найбільшими корупціонерами серед правоохоронних органів (39,3%).
Отже, виходить, що прокурори майже втричі корумпованіші, ніж міліціонери, за даними останніх. Цікаво: якби працівники прокуратури провели аналогічне опитування серед громадян, то, за їхніми даними, на якому б місці виявилася міліція?
Слухав посадовців про корупцію та аналізував її витоки
Сергій КОРДИК.





Коментарі (0)
avatar