реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Путін i мощі

Сенсація: мощі святих Михайла
і Федора заховані під підлогою!
Віктор МИРОНЕНКО говорив Володимиру ПУТІНУ:
«Мощі чернігівських святих Михайла і Федора треба повернути з Москви в Чернігів»
Віктор Іванович Мироненко свого часу очолював комсомол України і навіть Радянського Союзу – в бурхливі 80-ті, в часи перебудови. Він і зараз мешкає в Москві, займається викладацькою діяльністю, плідно працює як історик. Не пориває зв’язків з рідним Черніговом. Під час недавнього перебування в місті Віктор Іванович повідомив нашій газеті деякі подробиці стосовно мощей святих князя Чернігівського Михайла і боярина Федора, перенесених, а точніше сказати – загарбаних свого часу Москвою.
– Вікторе Івановичу, кілька років тому Ви навіть створювали в Москві Орден Святого Михайла, організацію українських патріотів, метою якої було повернення мощей князя і боярина на батьківщину, в Чернігів. Що було далі?
– На жаль, ця спроба не втілилася в життя. Це моя давня ідея. Вважаю, що для Чернігова, для всієї України, для духовного відродження дуже важливо було б, аби останки святих князя Михайла і боярина Федора повернулися до Чернігова, до Спаського собору, де вони покоїлися кілька століть, звідки їх і забрали в середині ХVI століття. Взяли з певною метою: Росія хотіла стати третім Римом, імперією, й нею стала. І ці постаті були чи не найголовнішими в цій ідеологічній конструкції, вони відіграли колосальну ідеологічну роль. Три століття ці мощі були найголовнішою святинею Російської імперії. У Кремлі був храм Святого Михайла, котрий задумувався як усипальниця російських царів та імператорів. Його знесли, потім на цьому місці побудували Великий Кремлівський палац. Згодом мощі стояли в Успенському соборі Кремля, відкриті для прочан. У 1812 році, коли Москву взяли французи, вони пограбували багато святинь, у тому числі й собор, раку з мощами святих.
Пізніше під приводом якихось ремонтів, реконструкцій мощі святих було поховано в Успенському соборі під підлогою.
– Ви пропонуєте перенести мощі святих у Спаський собор Чернігова не лише тому, що святі були там поховані?
– До самого кінця російської імперії Михайло і Федір вважалися першими святими держави, а Спаський собор – першим храмом. Відкрийте тогочасний підручник історії, і на перших сторінках – Спаський собор Чернігова. Була навіть традиція: російські царі, імператори мали відвідати цей собор, попросити благословення на правління.
– Як бути зараз із поверненням мощей?
– Утворилися дві незалежні держави – Росія і Україна. Кожна формує свою історичну, культурну традицію. Князь Михайло для росіян наче вже і свій святий, і не свій. Ніяк не можу зрозуміти священиків Московського патріархату, а я розмовляв і з митрополитом цієї церкви. Доводжу їм, що перенесення мощей святих у чернігівський Спаський собор відбудеться в рамках тієї ж конфесії – Московського патріархату, у віданні якого зараз цей храм. Кажу їм: зробіть цей жест доброї волі стосовно України. Нехай це буде наша спільна святиня. Так ні ж. Поки що розуміння нема.
Бесідував Петро АНТОНЕНКО.
Фото автора.





Коментарі (0)
avatar