реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Живодери

До Всесвітнього дня захисту тварин Нормативно-правове регулювання захисту тварин від жорстокого поводження здійснюється законами України: «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про ветеринарну медицину», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про захист населення від інфекційних хвороб» та іншими нормативно-правовими актами, що прийняті відповідно до цих законів.
(Стаття 2 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження»).
УБИВСТВО
Обабіч зупинки кружляло восьмеро собак, раптом біля них зупинилася вантажівка. Не виходячи з автомашини, чоловік стрельнув зі спеціального мушкета в собачу зграю і поїхав на цьому ж автомобілі далі. І треба ж так: серед різномастої тваринної публіки він влучив саме в породисту собаку – боксера. За хвилину собака підкосився на асфальт, почав битися в сильних конвульсіях. Інші собаки кружляли навколо нього та із завиванням гавкали. До цієї зграї миттю збігалися інші пси, їх було вже приблизно 15. Одні продовжували кружляти біля лежачого боксера, лапи і тіло якого ще смикалися, а інші чомусь (звідкіля нам, людям, про те знати?) почали робити дивні рухи, ніби намагалися чи то відтягти кудись свого «побратима», чи вкусити – невідомо. Бо звідкілясь узялася вівчарка, що, найвірогідніше, втекла від свого господаря і ніяк не давала іншим собакам підходити близько до лежачого пса. Вона їх так активно відганяла, гавкаючи на інших собак, котрі невідомо чого кидалися на нього. А потім (це помітили і навіть здивувалися перехожі, які поспішали на роботу, але затрималися на мить) ця чорна вівчарка висмикнула отой здоровенний шприц з червоним наконечником з шиї лежачого боксера. Але ефект від паралізуючої дії введеного препарату досягав свого апогею.
Одна літня тітонька закрила очі малюку, аби він не бачив цього страхіття. А інша літня жіночка кидалася то в одну сторону, то в іншу: «Які безсовісні: дворняг не чіпають, а породистих!» — кинула вона у натовп кілька слів.
А за кілька хвилин під’їхала до місця, де кружляли собаки, «небезпечна» машина, з якої «пасажир» стрельнув … саме у вівчарку. Чоловік з вантажівки спокійно, зовсім не поспішаючи, вийшов зі свого авто, відкрив борт і швиргонув ще дихаюче, але вже без видимих конвульсій, тіло. Тим часом нашпигована отруйним зіллям вівчарка кружляла собі по тротуару, потім вискочила на проїжджу частину дороги й знесилено впала. Було чітко видно, як судоми зводили її тіло, страшенно смикались кінцівки, у муках закінчувалося собаче життя… Молодик кинув і цього пса до кузова автомашини (навіть мішок картоплі і то так не кидають), а решту собак просто розігнав, махаючи палицею.
«Я не боюся собак, а боюся людей»
— Наша вівчарка Бара аж ніяк не була схожа на бродячу собаку, — розповідає студентка Марина Гавриліна. — Вона була дуже доглянута, у світло-яскравому нашийнику, але одного разу, на початку вересня, десь о дев’ятій ранку, вибігла на подвір’я, а на той момент проїжджала ота страшна машина, в якій сидять теж страшні люди. І одразу умертвили її. А коли сусідка нам сказала, що таке трапилося, ми кинулися шукати свою Бару, але, як з’ясувалося, вже було пізно – вона лежала мертва в ямі в Масанах. І це не минуло більше двох годин від моменту зробленого в собаку пострілу.
– А на днях біля двадцятої школи на очах у школярів особи з контори по відловлюванню тварин 15 пострілів зробили, аби нейтралізувати собак, – долучається до нашої розмови рідна сестра Марини Інна. – Як можна виховувати у дітей нормальне ставлення до тварин, коли на очах такі дії відбуваються? Є ще й небезпека для життя самих школярів. Бо ці смертоносні голки, що летять, можуть бути віднесені вітром і потрапити в когось із дітей. А там же ще й дитячий садочок поруч зі школою. Уявляєте, які наслідки могли би бути? Я розумію, що їм треба план виконувати, але ж не в такий спосіб… Хай тим людям, які так знущаються над собаками, буде так само, як і їх жертвам.
— Ми зверталися з листом до міського голови О.Соколова, — продовжує далі ділитися наболілим Марина, — але поки що жодної реакції з боку влади… Усі люди різні: хто любить собак, а хто –- ні, але має бути до всього гуманне ставлення. Ми ж ідемо до Європи?
— У жодному законі ви не знайдете норми про те, що навіть бродячих собак треба вбивати, — ділиться своїми враженнями керівник громадської організації «Центр захисту тварин» Олена Столярова. – Дозволяється тільки відловлювати собак, які бігають без нашийників і без господаря, за обов’язкової відсутності сторонніх осіб. Про це записано у відповідному законі. А в нас, навпаки, ніби знущання якесь над усіма, спокійно такі жахи здійснюються на очах громадськості. Ось подивіться в закон: «Такі заходи повинні здійснюватися з 5-ої до 7-ої години уранці й увечері після 20-ої години, влітку — з 22-ої години». То скажіть, чому порушуються всі ці юридичні норми?
— А коли по Інтернету ми зв’язалися зі Спілкою захисту тварин при королеві Англії, — доповнює Олена Столярова, — то їх охопив шок від побачених фотоматеріалів, і вони не вірили нам, що сьогодні таке може бути і не десь там, а в Україні. Вони пообіцяли приїхати в грудні й побачити на власні очі таке знущання над тваринами. У таке не вірять і представники з подібних організацій зі Швеції, котрі теж виявили бажання завітати до Чернігова. Останнім часом я помітила, що перестала боятися всяких собак, натомість стала боятися людей.
Кургак Лариса Миколаївна, мешканка Чернігова, зі своєю донькою теж була свідком убивства собак. Вона розповідає, що вони з донькою не знаходили собі місця увесь день. А вранці наступного дня Лариса Кургак зателефонувала по «02» до міліції. Там черговий теж обурився на такі дії «мисливців» за тваринами і сказав, що це все незаконно, і, поспівчувавши, порадив наступного разу, якщо таке трапиться, негайно телефонувати до міліції, аби працівники змогли оперативно виїхати на місце події і розібратися. Все це є доволі дивно, бо саме на той час мимо цього жахливого дійства проїжджала міліцейська автомашина…
— А мій колишній однокласник працює на цій собачій бійні, — розповідає одна дівчина, яка не захотіла представитися, — і коли я кажу Ромі (так звати цього хлопця), як ти можеш там працювати, він сміється і відповідає, що отримує від цього задоволення.
Як стало відомо, підприємство, що займається відловлюванням собак, застосовує препарат «Дітілін». Ось як про ці «ліки» говорить лікар Чернігівської міської лікарні державної ветеринарної медицини Ірина Змієвська:
— Принцип умертвіння тварин полягає в тому, що при введенні до організму цього препарату відбувається процес розслаблення міжреберних м’язів і діафрагми. Тварина поступово задихається. Відбувається дуже й дуже болісна смерть тварини. Є деякі інші снодійні препарати, при яких тварина безболісно засинає, і, якщо ввести значну дозу, коли це необхідно, вона просто не прокидається. Але чому це все не застосовується, я не знаю…
Евтаназія, біостерилізація і юридичні норми
При підготовці цього матеріалу я зрозумів, що відловлювання і регуляція тварин — це проблема міської влади, а не лише керівництва підприємства КАТП-2528, що займається в основному вивезенням сміття. Якщо ніхто не буде у місті займатися бродячими собаками, це може призвести до трагічних випадків. У зв’язку із цим, аби публікація не мала однобокого характеру, я намагався поспілкуватися з керівництвом спеціального підрозділу, до відання якого належить саме відловлювання тварин. Але чомусь від самого початку якась незрозуміла агресивність посипалась на мене, та ще й з попередженням. «А я можу подати на вас позов до суду за публікацію, якщо мені щось не сподобається», — заявив мені під час розмови один з керівників цієї установи. При звертанні до цього начальника я хотів, аби люди змогли дізнатися офіційну думку представника підприємства, яке займається відловлюванням тварин. Та він відмовився…
А тим часом
Розмовляючи з деякими мешканцями міста, я зрозумів, що багато серед них є таких, котрі за найпершої нагоди сигналізують до відділу з відловлювання собак. Живуть такі люди, на жаль, поруч з нами, але через злість на все навколо вони не можуть визнавати статусу собак і свою лють виливають на тих людей, котрі дружать з тваринами. Здебільшого це зачерствілі душею люди, які, можливо, через життєві негаразди мають такі принципи. І коли десь вони бачать, як ще одна жертва потрапляє до тенет відловлювачів, знаходять у цьому втіху, на жаль…
2 жовтня о 19.15 телеканал СТБ транслюватиме півторагодинний фільм «Сучі діти» про те, як місцева влада ставиться до відловлювання собак у Чернігові.
… А в районі Масанів обласного центру, біля відомого усім сміттєзвалища, щойно вирито триметрові траншеї для нового поповнення меншими друзями нашими…
Сергій КОРДИК,
оглядач з прав... людини.





Коментарі (10)
avatar
1
я ученик 11-го класса и мою собаку тоже убили собаколовы.И ее труп я искал в яме на Масанах...Досихпор снятся кошмары . И я хочу чтоб собаколовы были наказаны. Я не вижу разницы между убийством собаки или человека ! Убив собаку они завтра убьют Человека!!! Спасибо Сиверщина!!!
16 лет
avatar
2
Психологи выснили, что забойщики животных на мясокомбинате не должны работать на забое более 8 месяцев, т.к. позже наступают неисправимые нарушения психики. Люди становятся потенциальными убийцами.
А тут такое. sad
Каждое действие вызывает противодействие...
Похоже черниговские власти ждут, когда произойдет что-то "достаточно", по их мнению, криминальное.
avatar
3
Щиро дякую газеті Сіверщина за цю статтю. Я і раніше чув, що в Чернігові відбуваються такі звірства, але місто мовчало. Нарешті знайшлися Люди, які непобоялись та спромоглись проінформувати громадськість про ці жахи. Сподіваюся, що здоровий глузд та людяність переможуть та живодери будуть покарані а ці вбивства будуть припинені.
Я проти того, щоб мої діти та онуки жили серед такої жорстокості та аморальності. Цю проблему необхідно вирішувати цивілізованим шляхом, а не рядянськими примітивними та нелюдяними методами. Сподіваюсь що ця стаття зробить свій внесок у її вирішення.
Щиро Ваш, Микола.
СЛАВА УКРАЇНІ!!!

PS. Пишіть ще!

avatar
4
Стосовно чернігівської влади... Чому взагалі можливі багаторазові явно протизаконні дії на очах у десятків свідків? Чому живодери почуваються так впевнено і жодної влади не бояться?
В тому фільмі "Сучі діти" був же показаний псих, який починав із вбивств собак, а потім перейшов на людей. При обшуку в нього було вилучено кілька сотень трилітрових слоїків із засоленим м"ясом: в половині слоїків - собаче м"ясо, в половині - людське. Загальновідомо, що більшість садистів і вбивць починали свою "діяльність" саме з тварин.
Дякуємо, "Сіверщина", за підняття такого важливого, хоч і важкого і невдячного питання. Потрібно вреші висунути голову з піску і протидіяти протизаконній діяльності машини-вбивці.
avatar
5
Я сама была свидетелем работы КАТП, ужасное зрелище.
Считаю, что об этой проблеме нужно говорить как можно больше, только таким образом можно повлиять на ее решение.

Спасибо, Вам, огромное Сергей за эту статью.

avatar
6
К сожалению, проблема жестокости - вечная проблема еловечеств. И об этом нужно говорить и думать, что надо сделать, чтоб наше "цивилизованное" общество стало гуманнее и добрее.
Страшно читать такое:

— А мій колишній однокласник працює на цій собачій бійні, — розповідає одна дівчина, яка не захотіла представитися, — і коли я кажу Ромі (так звати цього хлопця), як ти можеш там працювати, він сміється і відповідає, що отримує від цього задоволення.
Получается, что подобной деятельностью, общество само генерирует людей, которым нравится совершать убийства.
Сергею спасибо за честную статью и человеческую позицию.

avatar
7
Сергію, дякую!
Щось не зрозуміле коїться в нашому чудовому місті... Вбивства, жорстокі вбиства. На очах у людей. І нікому нема до того діла. Владі "до лампочки", міліції "до лампочки"...
Небайдужій людині, яка мала мужність захистити тварину, погрожують зброєю - знову "до лампочки"... Журналісту, який мав мужність написати про нагальну проблему погрожують судом...
Чернігівчани, що з нами сталося? Чому ми такі?
avatar
8
[Від автора публікації.
Вітання усім, хто відгукнувся на публікацію. Хотів би подякувати вельмишановному товариству за підтримку… Але скоріше за все, треба дякувати керівникам Центру із захисту тварин у нашому місті, які люб`язно надали необхідну інформацію для оприлюднення деяких фактів в даній публікації, та використовуючи власний час, по-справжньому турбуються за захист тварин. І це добре, що в нашому місті є люди, для яких виразні очі тварин щодо надання їм допомоги, виходять за рамки байдужості… Натомість, до редакції (на поштову адресу) надходять листи й зовсім іншого змісту… Що ж поробиш – таке, на жаль, наше суспільство… Але вірю, що справа зрушиться з місця, якщо є такі ентузіасти (я не про себе) і в Чернігові… А ще не слід забувати й про те, що якби не позитивна позиція редактора газети Василя Чепурного, стосовно якнайскорішого вирішення питання з безпомічними тваринами, то необхідних акцентів в опублікованому матеріалі не слід було й чекати. А взагалі-то, варто, мабуть, найближчим часом продовжити розмову на сторінках «Сіверщини»…
avatar
9
Огромное спасибо редакции газеты, автору статьи "Живодеры" за важность поднятой темы, которая давно уже назрела, за мужество и непреклонность, несмотря на угрозы, продолжать начатое и не отступать перед людским хамством и бессердечностью. Да, тема крайне важна, она уже не просто назрела, она уже давно кричит и взывает к нашим сердцам, к нашей человечности. Люди! Мы же считаем себя венцом природы. Сколько мы еще будет испытывать терпение нашей Матери-Земли? Набрасывать горы мусора в самых прекрасных уголках природы? Издеваться над созданьями Божьими, которые и существуют на Земле только для служения человеку, весь смысл их жизни - это любовь к человеку. Как же надо очерстветь душой, чтобы за такую любовь платить такой лютой злобой, жестокостью, ненавистью. Ничто никогда не проходит для всех нас даром. Делая подлость и творя зло сейчас, мы очень скоро можем ощутить на себе, как это аукнется нам в самом недалеком будущем. Самое страшное при этом - это бессердечие следующих за нами поколений, которых мы можем воспитать своими примерами. Если внук за десятку убивает бабушку, стоит подумать, как воспитывали его в этой семье. Человек, зверски убивающий живую тварь - может ли он быть уверен, что его дети, видя это, не отнесутся к нему точно так же, когда он будет старым и немощным? Я считаю, что проблема должна и дальше обсуждаться, должна решаться на самом высоком государственном уровне: со строительства приютов, клиник для кастрации бездомных животных, для этого должны выделяться деньги. Во многих странах существует так называемая анимотерапия - лечение многих недугов общением с животными. Какое действие отношения в животным на психику людей, особенно детей, можно ожидать у нас? Всех думающих и небезразличных людей призываю вместе с автором данной статьи - давайте бороться вместе!
avatar
10
Шановна редакціє газети "Сіверщина"! Я тільки зараз дізналась про інцидент, що мав місце у 2007 році. Цілком і повністю підтримую позицію автора, жорстокі вбивства собак на вулицях міст вважаю неприпустимим злочином проти людяності, а замовчування таких фактів - злочином ще й проти істини. Хотілося б дізнатись, як ця проблема вирішується нині в Чернігові, і яка доля автора статті, що викликала свого часу такий резонанс? З повагою, athena, з м. Луцька.
avatar