реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Люди ще читають не лише телевiзор, а й книги. Було б що читати

30 вересня — Всеукраїнський день бiблiотек
Наша спiврозмовниця — Алла Вiкторiвна ОНИЩЕНКО, бiблiотекар першої категорiї Срiбнянської районної бiблiотеки.
— Алло Вiкторiвно, дехто твердить, що нинi люди до того захопилися телевiзорами, що зовсiм мало читають. Давайте спробуємо спростувати це твердження. Чи збереглася у вашому районi мережа масових бiблiотек?
— У нашому невеликому районi дiють усi 15 сiльських бiблiотек-фiлiалiв центральної бiблiотечної мережi i двi районнi бiблiотеки — для дiтей та дорослих. Також у невеликих вiддалених селах є бiблiотечнi пункти в клубах-бiблiотеках.
— Але змiнилася система поповнення бiблiотечних фондiв?
— Так, уже нема централiзованого постачання для фондiв через бiбколектор, як було ранiше. Тепер ми самi замовляємо й закуповуємо книги, в межах видiлених нам коштiв.
— Чим же поповнилися бiблiотеки району цього року?
— Чимало закупили дитячих книг, особливо пiзнавального плану, наприклад «Дитячу енциклопедiю». Купили немало так званих книг пiдвищеного попиту. У нас є спецiальний вiддiл, iснує платна послуга — видача таких книг. Тут не лише «моднi» художнi книги, любовнi романи i детективи, а й пiдручники з економiки, юридична лiтература, педагогiка, психологiя.
— А яких книг, Ви вважаєте, ще не вистачає читачевi?
— Великий попит на книги у студентiв-заочникiв. Книги з полiтологiї, менеджменту, маркетингу, бухгалтерського облiку — ось чого ще замало.
— Чи можна читачевi замовити книгу? Сiльському — в райбiблiотецi, мешканцю селища — в обласнiй?
— Можна, i це практикується. За певну плату. Студенти є i в селах, їм також потрiбна книга.
— Поговоримо про юних читачiв. У школi райцентру є бiблiотека?
— Є, але в основному школярi беруть книги у райбiблiотецi, бо в шкiльнiй бiблiотецi книг, на жаль, дуже мало, не вистачає навiть пiдручникiв. Звичайно, програмових творiв з лiтератури не вистачає i у нас. Зараз вiдкрито стiльки нових iмен, студенти читають таких письменникiв, яких ми взагалi не вивчали свого часу.
— А як iз передплатою перiодичних видань?
— На жаль, їх мало. Дуже бракує коштiв на передплату газет i журналiв. Трохи випрошуємо коштiв у спонсорiв, але цього явно недостатньо.
— Тож загалом люди читають?
— У нас люблять читати. Є люди, котрi ходять до бiблiотеки майже щодня. Постiйно цiкавиться книжковими новинками вчителька Лiдiя Григорiвна Редько. Багато читає Нiна Михайлiвна Хрипко: бере книги i собi, й чоловiку. Нiна Iванiвна Дiденко — наша читачка вже не одне десятилiття.
— Знаю, що довкола бiблiотеки завжди гуртуються люди, адже тут звично i просто поспiлкуватися.
— Звичайно, ми проводимо багато цiкавих заходiв. Хочу насамперед сказати про наш жiночий клуб «Берегиня», який очолюю. Щомiсяця збираємося тут, у бiблiотецi. Обговорюємо якусь конкретну тему. Запрошуємо зi своїми роботами народних майстрiв, письменникiв.
— Що у найближчих планах?
— Гарний вечiр для бiблiотечних працiвникiв району.
— Тодi зi святом вас усiх! Цiкавих книг i вдячних читачiв!
Вiв бесiду Петро АНТОНЕНКО.
Срібнянський район.






Коментарі (0)
avatar