реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

У Росії засуджено українця за слово "кацап"

В РФ закінчено показовий суд на українцем - учасником інтернет-дискусій
16 липня суд Радянського району фенно-сибірського міста Новосібірск оштрафував українця Тараса Зеленяка. Він був обвинувачений у збудженні міжнаціональної ворожнечі на інтернет-форумі українського сайту. Покарання виявилося еквівалентним 130 тисячі рублів. Щоправда, правозахиники радять не звертати увагу на цифри. Адже йдеться про прецедент - суд над українцем, громадянином РФ, якого "засікли" у звичайній гострій дискусії, спрямованої проти великоруського шовінізму, повідомляє Уґраїна.

Президент Путін може бути задоволений: засуджено першого українця за слово, висловлене ним на інтернет-форумі. Хоча сам факт, що саме він висловлював думки і позиції, які інкримінувалися йому "найсправедливішим судом" Російської Федерації, так і не доведені.

Московський інтернет-офіціоз повідомляє: "Зеленяк був обвинувачений в розпаленні ненависті або ворожнечі, а також приниженні людської гідності групи осіб за ознакою національності, мови і походження.

У своєму останньому слові підсудний заявив, що, можливо, в його діях і було щось неетичне, проте такої мети, як розпалювання міжнаціональної ворожнечі, він перед собою не ставив.

Суддя Тетяна Каширіна врахувала часткове визнання провини Зеленяком, розкаяння, а також відсутність судимостей і ухвалила оштрафувати його на суму 130 000 рублів.

Адвокат Володимир Мельников сказав, що вважає вислови свого підзахисного на російськомовному форумі українського сайту «Кухонною розмовою». «Тут немає публічності! Публічно - значить, я повинен публіку зібрати», - додав Зеленяк.

В той самий час, за словами судді, в обговоренні на форумі брало участь близько 50 осіб.

Сторона захисту поки що не знає, чи буде оскаржувати вирок. «Ми порадимося з Тарасом, візьмемо до уваги всі обставини і вирішимо це питання», - пояснив Володимир Мельников.

Нагадаємо, 15 лютого 2006 року відносно 36-річного жителя новосибірського Академмістечка Тараса Зеленяка було порушено кримінальну справу по частині першій статті 282 Кримінального кодексу РФ «Збудження ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності». В Управління ФСБ по Новосибірській області зі скаргою на висловлювання свого клієнта звернулася компанія-провайдер «Перша миля», послугами якої користувався Тарас Зеленяк для виходу в Інтернет.

Згідно з обвинувальним висновком, з 2005 року Тарас Зеленяк під псевдонімом «новосибирск2» залишав на російськомовному форумі українського сайту www.proua.com свої коментарі до різних подій суспільно-політичного життя в Росії і Україні. Ці коментарі, на думку прокуратури, пропагують ненависть до росіян, утверджують «перевагу українського народу над російським» і рясніють образливими словами".

Сайт "Український націоналізм"






Коментарі (0)
avatar