реклама партнерів:
Головна › Новини › Поради

Хочете їсти й пити всiляку хiмiю i мати здоровi зуби? Не вийде!

Запевняє лiкар-стоматолог Василь Василюк, котрий має приватну медичну практику в Прилуках.
— Василю Олександровичу, давайте поговоримо про так званi «хвороби цивiлiзацiї», чи точнiше — про вплив цивiлiзацiї на здоров’я. Цебто, про вплив новомодних продуктiв, харчових домiшок, рiзних препаратiв на стан здоров’я зубiв. Що ви спостерiгаєте як практикуючий лiкар? Якi явища турбують?
— Турбує загальне погiршення стану здоров’я зубiв. Моє ставлення особисто як лiкаря, та й медицини загалом, до продуктiв харчування з продовженим термiном споживання, тобто продуктiв з консервантами, дуже негативне. Бо там застосовуються рiзнi хiмiчнi речовини, якi зовсiм не є безпечними для тих же зубiв. Консервантом може бути, наприклад, той же цукор. Це викликає таке масове захворювання, як карiєс. Рiзноманiтнi барвники, домiшки можуть викликати запалення ясен. Це ще одна небезпечна хвороба — парадонтит.
Окремо хочу сказати про таку стоматологiчну хворобу, як флюороз. Вона проявляється плямами на зубах вiд бiлого до коричневого кольору, призводить до дефектiв зубної емалi. Причиною є надлишок фтору в питнiй водi. Вiн як бiльш активний елемент витiсняє iз зубiв кальцiй.
— Але ж нам часто говорять про небезпеку нестачi фтору. Є навiть зубнi пасти з додаванням фтору.
— Але шкiдливий i його надлишок. Оптимальна норма — 0,8—1,2 мiлiграма на лiтр води. Є в областi зони, де зафiксована нестача фтору у водi, а є такi, де надлишок. Наприклад, по Прилуках iснує перебiльшення фтору до 3-ох одиниць. Тому в нас чимало хворих якраз iз флюорозом. Але це не значить, що тут не треба використовувати пасти з фтором. Паста з фтором застосовується зовнi, для чищення зубiв, i це не лише не шкiдливо, але й корисно. А от надлишок фтору, спожитий всередину з питною водою, шкодить.
— Що ж треба робити при такiй водi?
— Щось треба робити. Особливо вагiтним жiнкам, бо надлишок фтору шкодить майбутнiй дитинi. Тому треба бiльше пити привозної води, а може, навiть на час вагiтностi змiнити по можливостi мiсце проживання. Частково негативну дiю надлишку фтору можна нейтралiзувати, вживаючи бiльше природних продуктiв, що мiстять багато кальцiю. Наприклад, це молоко, лише не кип’ячене. Або вживати дрiбно перемелений порошок шкаралупи неварених яєць. Взагалi-то, владi треба подбати, щоб було зроблено аналiз питної води конкретно по районах на вмiст фтору.
— Повернiмося до проблеми новомодних продуктiв харчування, рiзних консервантiв i добавок. Назвiть деякi з них.
— Дуже шкiдливими є моднi в наш час кольоровi газованi напої, такi як кола, фанта, спрайт. Чому саме кольоровi? Бо тут є барвники й кислоти, якi руйнують емаль зубiв. Тому якщо вже пити таке, то краще через соломинку, а ще — краще не зловживати ними. Менш шкiдливi напої без барвникiв.
— Наприклад, мiнеральна вода?
— Так, це менш шкiдливо. Врештi, газованiсть можна й зменшити — вiдкрити кришечку, налити, дати газам трохи вийти.
— А от засилля фруктових та ягiдних сокiв, що продаються в коробках?
— Вони також досить тривалого термiну використання, а значить, теж iз додаванням хiмiчних консервантiв. Це погано впливає не лише конкретно на зуби, а й на загальний стан органiзму.
— Який стан здоров’я зубiв у дiтей?
— На жаль, погiршується. Одна з причин та, що дiти все рiдше проходять повний цикл годування їх грудьми, тобто материнським молоком. А всi отi молочнi сумiшi нiколи повноцiнно не замiнять материнське молоко. Мало того, вони теж мають у своєму складi далеко не безпечнi консерванти. Дитина змалечку починає їсти хiмiю, що позначається i на зубах.
— А далi йде в школу. Що вона п’є i їсть?
— Що? Отi жуйки. Хоча їх рекламують як навпаки — «надiйний захист зубiв».
— Незалежнi дослiдження цих жуйок, показали, що до «захисту» тут далеко. Тобто можна жуйкою знизити кислотнiсть ротової порожнини, але для цього треба кожнi 15-20 хвилин вкидати в рота нову й нову жуйку.
— Тобто мало не цiлий день ходити й жувати?
— Так. А все iнше — то реклама. Краще, якщо ви хочете очистити ротову порожнину пiсля їди, з’їжте щось природне, тверде. Наприклад, яблуко, морквину, можна й бурячок приварений. Можна шматочок сиру.
— А от популярна тема — щодо солодощiв. Може, зовсiм вiдмовитися?
— Нi, не обов’язково. Вони теж потрiбнi органiзмовi. Особливо коли людина росте. Це потрiбно i для мозку, i для м’язiв. Але небагато, грамiв 100-150 на день. Це разом, враховуючи цукерки, шоколад, здобу. Але не вживати солодощi помiж прийомами їжi. I також обов’язково очищувати ротову порожнину.
— Здається, те, що треба чистити зуби, знають усi?
— Не всi знають, як правильно. По-перше, треба двiчi на день. Вранцi краще не перед, а пiсля снiданку. А то почистили, потiм поїли — i знову цiлий день iз залишками їжi. Увечерi слiд чистити пiсля вечерi, тобто перед сном.
— Що скажете про новомоднi продукти?
— Є ще одна небезпека: цi продукти надто рафiнованi, надто приготовленi до споживання. Виходить, що майже нема чого жувати. Нема навантаження на зуби i пародонт. Ми, як нашi предки, не гриземо горiхiв, не гриземо ту ж моркву, iншi овочi. Все перетерте, перепарене. Нема потрiбного навантаження на щелепно-зубний апарат, i вiн поступово атрофується. Тому всiм раджу: треба повертатися до твердої, малообробленої i головне — природної їжi, без консервантiв та iншої хiмiї.
Бесiдував Петро АНТОНЕНКО.





Коментарі (0)
avatar