реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

У Змiтнєвi найбiльше бояться смертi

Такий висновок зробив змiтнiвський сiльський голова Дмитро Iващик на сесiї сiльської ради, де розглядалось питання будiвництва вежi мобiльного зв’язку UMC. Депутати довго сперечалися, обурювались, вивчали документи, намагалися з’ясувати, яким чином ЗАТ «Український мобiльний зв’язок» отримало погодження з рiзними службами — екологiчною, санстанцiєю та iн. Хто дає дозвiл на зведення серед села вежi, яка, до речi, вже встановлена?
Ми за це не голосували!
«Ми не голосували за те, аби вежа стояла саме на цьому мiсцi! — протестували депутати сiльради. — Ми нiчого не знаємо про неї. Може, вона шкiдлива для здоров’я».
Так, iз присутнiх 12-ти депутатiв 4 проголосували «за», 4 — «проти», решта — утримались.
— Що ж. Вирiшуватимемо на наступнiй сесiї, — втомився вiд дебатiв голова Дмитро Iващик. — Запросимо екоiнспектора Тромбача, представника компанiї UMC, представника санстанцiї. Нехай вони прочитають нам лекцiю. Влаштуємо «лiкнеп» для наших людей.
До речi, у селi тiльки й розмов, що про цю вежу. Змiтнiвчанам неспокiйно. Навiть створили iнiцiативну групу, яка звернулась iз письмовим запитом до голови, щоб питання зведення вежi та будiвництва базової станцiї стiльникового зв’язку винесли на розгляд загальних зборiв. На що Дмитро Iващик вiдмовив:
— Це — компетенцiя сесiї сiльської ради. А щоб зняти ажiотаж, лекцiю людям прочитаємо.
ЗАТ «Український мобiльний зв’язок» просить в оренду 4 сотки землi змiтнiвської сiльської ради на 49 рокiв i платитиме за неї (згiдно з розрахунком) 1041,60 грн. щомiсяця до мiсцевого бюджету (за погодженням iз орендодавцями).
— Нехай у кожен двiр по тисячi платять, аби ми тодi за цi грошi лiкувалися вiд хвороб, якi спричинить ця вежа! — вигукували депутати.
— Не хочемо й тисячi, коли вона така шкiдлива! — i таке казали.
— Усi будують, — переконує голова. — Вже й у Шаболтасiвцi, в Авдiївцi, в Чорнотичах стоять. У Сосницi — двi. Я ж і думаю про те, що в багатьох є мобiльнi, а зв’язок у селi поганий. Нехай би й у нас не було проблем зi спiлкуванням по мобiльних телефонах.
— I мобiльнi шкiдливi!
— I супутниковi антени!..

«Ставайте на колiна!»
У подiбному стилi пройшло й обговорення питання функцiонування змiтнiвської школи.
— У нас склалась критична ситуацiя з подальшим iснуванням школи, —доповiдає директор школи Олександра Миколаївна Шпитальна. — У Змiтнєвi дiтей мало. У перший клас цього року має пiти троє дiтей. Третього класу взагалi не буде. А в рештi класiв навчатимуться по 2-4 учнi. Години врiзаються. Дiти навчаються не за повною програмою. Тому батьки iз Купчич не хочуть вiддавати дiтей до змiтнiвської школи. Дмитро Степанович порекомендував директору школи ставати на колiна перед кожним батьком купчицьких дiтей, аби вони погодились вiддати їх навчатися у Змiтнєвi. Хоча пропозицiй щодо того, як урятувати школу в селi, було багато. I рiзних. Тут згадали i про вiдсутнiсть дитсадка, а його наявнiсть у Спаському. Пiсля cпаського дитсадка дiти пiдуть до спаської школи, а не змiтнiвської. Зачепили й «патрiотичнiсть» деяких жителiв, якi не схотiли жити в селi й поїхали до Сосницi. Чи Спаського. «Що ж. Риба шукає, де глибше, а людина — де легше», — каже Iващик.
Де взяти дiтей? Це питання сесiї! Працювати над цим!!!

Погано чи добре?
Охочi землелюби потихеньку звертаються до сiльради з проханням надати їм в оренду змiтнiвську земельку. Депутати питали одне в одного, чи це добре? Давати чи нi?
— Тривожить питання: чи не буде так, як на чорнотицьких ставках, —роздумують змiтнiвчани. — Було безкоштовно, а стало платно?
В результатi вирiшили надати землю в оренду, тiльки не на 49 рокiв, як просять, а на термiн до 10 рокiв. А тодi видно буде.
Щоб не сидiти без хлiба
Улiтку в селi побiльшало людей. I в магазинах стало не вистачати всiм хлiба. Вже о десятiй ранку можна не захопити й буханця. «Звернемось до Спаського СТ, щоб возили хлiб щодня. I щоб магазин не закривався о п’ятiй вечора. Лiто ж!»

Свiтлана ДУШИК.
Сосницький район.






Коментарі (1)
avatar
1
Нежин - без химии. Змитнев - без связи... sad
avatar