реклама партнерів:
Головна › Новини › Від редактора

НА ЗДОРОВЕ ДЕРЕВО СОКИРА ЗАГЛЯДАЄ, або Хто зазiхає на чернiгiвський «Ясен»

Iз звичайного i зачуханого заводу продтоварiв за роки незалежностi України виросло пiдприємство «Ясен», марка якого є одним iз сучасних символiв Чернiгова. Близько 25 рокiв його директором, а тепер i власником контрольного пакету акцiй є Анатолiй Ясько — про це в Чернiговi всi знають.
I раптом в.о. першого заступника голови обласної державної адмiнiстрацiї Наталiя Бiлоус проводить засiдання обласної робочої групи з питань протидiї протиправному поглинанню та захопленню пiдприємств, на якому йде мова про можливе захоплення «Ясена».
Iз заяви голови правлiння ВАТ «Продовольча компанiя «Ясен» А.Яська в Державну комiсiю з цiнних паперiв та фондового ринку: «...3 березня 2007 року гр. Дятел О.Ю. та її довiреними особами були незаконно отриманi данi з Реєстру власникiв цiнних паперiв... Вказанi особи, зловживаючи довiрою окремих акцiонерiв, шляхом обману, розповсюджуючи завiдомо неправдиву iнформацiю про товариство та його керiвництво, посилаючись на неблагополучне економiчне становище та фiнансову кризу пiдприємства, низьку якiсть продукцiї, а iнодi i застосовуючи погрози та iншi способи тиску на акцiонерiв, заволодiли 5% акцiй... Потім їх переоформила на працівника компанії «Вена» Ребенка Ю.М., який під виглядом акціонером пише скарги. Посилаючись на дружнi стосунки з представниками правоохоронних органiв та погрожуючи порушенням кримiнальної справи за сфальсифiкованими документами, арештом майна, в т.ч. i акцiй, вiд нас вимагають продажу пiдприємства».
Коли я прибув на пiдприємство — i натяку на боязнь захоплення «Ясена» не було: один охоронець, мене по територiї нiхто не вiв i портфеля не перевiряв...
Щоправда, i рейдери ж у брилях, як я, не ходять. Але якась тривога серед працівників відчувалася.
«Щороку ми платимо в бюджети всiх рiвнiв 7 млн податкiв i зборiв, —говорить головний бухгалтер Свiтлана Пузирна. — Ветеранам виплачуємо щомiсячно до 100 гривень кожному. За власнi кошти провели технiчне переобладнання i збитковими нiколи не були. Оздоровлюємо дітей працівників, надаємо санаторно-курортні путівки».

Вперше в Українi «Ясен» випускає аерований зефiр, вафлi і інші кондитерскі вироби, які здобули високу оцiнку дегустаторiв, багато продукцiї випускається до посту за почином директора, що й сам постить, — про все це розповiла заступник директора Раїса Чечуй. Середня зарплата — значно вища, ніж середня по місту, на вiдпустку виплачується матерiальна допомога, але є i проблеми, як-то робота жiнок у нiчну змiну (а як же рiвноправнiсть iз чоловiками?). Одне слово, про якiсь проблеми на пiдприємствi не йдеться.
Звiдки ж тривога? За двома ознаками рейдерства — скупка акцiй i скарги в усi iнстанцiї. Усі рейдери практикують два методи досягнення своєї мети. Перший — захоплення пiдприємства пiд виглядом законностi — якийсь куплений суд ухвалює рiшення на користь акцiонера, а той приїжджає з дюжиною — двома бiйцiв у камуфляжi. Другий — «психічна атака», коли підприємство безперервно перевіряють різні державні органи. Саме останій метод полюбляє пан Ребенок, сподіваючись, певно, що А. Яська не витримають нерви.
... Колись ми в своїй газетi друкували листа про те, як А.Ясько лається на своїх працiвникiв. Хто б мiг подумати, що через кiлька рокiв доведеться писати про бiльш серйознi речi — ймовiрне захоплення пiдприємства! Чому ж мовчать правоохоронці?
Цiкаво, що пiдтримує скаржника i народний депутат вiд Партiї регiонiв Сергiй Андрос. Тодi, коли Анатолiй Ясько був довiреною особою Вiктора Януковича, той Андрос у заднiх рядах сидiв... Полiтика — противна штука. А може Анатолiй Ясько перестав бути своїм для «регiоналiв» через своє захоплення пасiкою в 17 вуликiв? Адже у нашiй країнi всi знають, хто є головним пасiчником...

Василь ЧЕПУРНИЙ.






Коментарі (0)
avatar