реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

100 днів роботи обласної ради

У вівторок в Чернігівській обласній раді пройшла прес-конференція її голови Анатолія Мельника з нагоди 100 днів діяльності обласної ради нинішнього скликання. У прес-конференції також взяти участь заступники голови Іван Коробка та Валентин Мельничук.
Основним завданням нової облради голова назвав згуртування депутатів задля служіння громаді області , незалежно від політичної спрямованості. Завдання не з простих, враховуючи політичні реалії. Нагадаємо, що рада була обрана на недавніх місцевих виборах у жовтні. Зі 100 депутатів половина обрані за партійними списками, половина в мажоритарних округах. І політичний спектр ради різко змінився. У попередній раді, обраній весною 2006 року, була більшість з депутатів БЮТ і “Нашої України”. Але торік, подібно “тушкуванню” в парламенті, депутати цієї більшості порозбігалися, хто куди. А осінні вибори й зовсім змінили електоральну картину області.

Нині 45 депутатів ради представляють Партію Регіонів, 21 має партія “Батьківщина” (основа БЮТ), відтепер опозиційна фракція, Соцпартія має 11 депутатів, Компартія — 5, “Сильна Україна” та “Фронт змін” — по 4, Народна партія та УДАР — по 3, ПРП і “Сила і честь” — по 2. Отож, регіонали разом з союзниками мають стійку більшість і їм можна не турбуватися за результати голосувань. А проблеми можуть виникнути, адже депутати опозиції з одного боку мають проводити лінію своїх політичних сил, з іншого — дбати про інтереси області. А представники правлячих партій вважатимуть, що саме в інтересах області проведення реформ, задекларованих владою і критикованих опозицією. От вам і колізія. При не дуже то великих повноваженнях в Україні місцевої влади і диктаті згори не так просто буде гуртувати депутатів. До цього варто додати, що аж 72 депутати зі ста обрані в облраду вперше. Плюс після виборів переобрано 90 відсотків голів райрад.

Втім, попри труднощі, керівництво облради настроєне оптимістично. І перші кроки обнадіюють. Сформовано всі робочі органи ради, ухвалено бюджет області на 2011 рік. Рада бере під контроль всі програми соціально-економічного розвитку області. А їх багато, аж занадто. 23 програми ухвалені ще попередньою радою, і нова бере їх у спадок, що визнано як позитив, оцю послідовність влад. Ще 12 програм намітила вже нова рада. Звичайно, ці програми здійснюються насамперед виконавчою владою — обласною державною адміністрацією, але у тісній взаємодії з владою представницькою — радою. Можна, правда, дещо скептично ставитися до цієї програмоманії, адже деякі нагадують програми КПРС і обіцяють золоті гори “до 2015”, або “до 2017” року. А в назвах програм значаться і мале підприємництво, і інвестиції, і кінообслуговування, і обдарована молодь та діти-сироти і багато чого. Але нехай уже, з програмами якось наче надійніше.

Петро Антоненко

Більше читайте в наступному номері "Сіверщини", який вийде у четвер, 3 березня.




Теги:А.Мельник, обласна рада, П.Антоненко, Партія Регіонів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar