реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Податкова апеляція: помилка десятого дня

За повідомленням відділу апеляції ДПІ у м. Чернігові аналіз розгляду скарг свідчить про те, що під час адміністративного оскарження податкових повідомлень-рішень деякі платники податків помилково вважають граничним строком сплати узгодженого податкового зобов’язання десятий день від дня отримання податкового повідомлення-рішення за розглядом первинної скарги у разі, коли повторна скарга не подавалась, або була подана несвоєчасно. Законом України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” встановлено, що у разі, коли платник податків вважає, що контролюючий орган невірно визначив суму податкового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству з питань оподаткування чи виходить за межі компетенції, встановленої законом, такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу зі скаргою про перегляд цього рішення. Скарга повинна бути подана контролюючому органу протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання платником податків податкового повідомлення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується. У разі, коли контролюючий орган надсилає платнику податків рішення про повне або часткове незадоволення його скарги, такий платник податків має право звернутися протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання відповіді, з повторною скаргою до контролюючого органу вищого рівня.

При цьому, якщо останній день зазначених строків припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем кожного з таких строків вважається наступний за вихідним або святковим робочий операційний (банківський) день.

Процедура адміністративного оскарження закінчується, зокрема: останнім днем строку, передбаченого для подання заяви про перегляд рішення контролюючого органу у разі, коли така заява не була подана у зазначений строк; днем отримання платником податків рішення органу державної податкової служби про повне задоволення скарги, викладеної у заяві; днем отримання платником податків рішення органу державної податкової служби, що не підлягає подальшому адміністративному оскарженню.

День закінчення процедури адміністративного оскарження вважається днем узгодження податкового зобов’язання платника податків.

У випадках апеляційного узгодження суми податкового зобов’язання платник податків зобов’язаний самостійно погасити її узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом десяти календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

Надія Полікарпова, начальник відділу апеляції ДПІ у м. Чернігові




Теги:податкова апеляція, банківський день, скарга до контролюючого органу, строки апеляції



Коментарі (0)
avatar