реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Отримав подарунок — мерщій у податкову!

Якщо серед приємних подій минулого року ви пригадуєте гарний подарунок або виграш у лотерею,то... не забудьте про податки! Закон від 22.05.03 №889 передбачає оподаткування вартості отриманих громадянами подарунків, призів, виграшів!

При отриманні подарунка членами сім'ї першого ступеня споріднення (подружжям, дітьми та батьками), оподаткування здійснюється за нульовою ставкою, тобто податок не нараховується.

Якщо обдаровуються інші особи, оподаткування провадиться за ставкою податку в

розмірі 5 відсотків вартості будь-якого подарунка (грошових коштів, рухомого або нерухомого майна). Закон робить виняток лише для осіб, які є інвалідом I групи або мають статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування – отримані ними подарунки не оподатковуються. При одержанні подарунка від іноземця (нерезидента) застосовується загальна ставка оподаткування – 15 відсотків. При одержанні подарунку нерезидентом він повинен сплатити 30% податку.

Відповідальність за сплату податку до бюджету покладена на осіб, які отримали подарунок.

Якщо ж подарунок отримано від підприємства – податкового агента, вартість такого подарунку оподатковується за ставкою 15 відсотків у джерела отримання.

Громадяни, які одержали у 2009 році подарунок, зобов'язані до 1 квітня нинішнього року подати до податкового органу, за місцем своєї податкової адреси, річну податкову декларацію та сплатити податок з такого доходу.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернення громадян ДПА в Чернігівській області




Теги:податкова, податки з подарунків, майно, оподаткування виграшів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar