реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Цікаві закони. Побув держслужбовцем — маєш доплати[

У нашій країні особливий статус мають не лише народні депутати. До виняткової категорії належить і величезна армія держслужбовців. Про деякі особливості привілеїв для таких осіб (здійснення щомісячних виплат у разі відставки державного службовця) розповідає Олена МИХАЙЛЕНКО, головний спеціаліст відділу кадрової роботи та державної служби Головного управління юстиції у Чернігівській області.

Відповідно до Закону України «Про державну службу» у разі відставки державного службовця, який не досяг пенсійного віку, але має страховий стаж і відпрацював на посадах першої чи другої категорії не менш як п'ять років, йому виплачується щомісяця 85 відсотків його посадового окладу з урахуванням надбавки за ранг державного службовця та вислугу років до досягнення пенсійного віку. У разі призначення пенсії за віком, працевлаштування, засудження за скоєння злочину зазначені виплати припиняються.

Державний службовець не має права займатись підприємницькою діяльністю безпосередньо чи через посередників або підставних осіб, бути повіреним третіх осіб у справах державного органу, в якому він працює, а також виконувати роботу на умовах сумісництва, крім наукової, викладацької, творчої діяльності, а також медичної практики.

Чинним законодавством не заборонено державному службовцю, який перебуває у відставці, займатися науковою і викладацькою діяльністю. Однак, враховуючи те, що у даний час такий державний службовець не перебуває у трудових відносинах з будь-яким підприємством, установою, організацією, то виконання ним будь-якої роботи, у тому числі зайняття науковою і викладацькою діяльністю, за трудовим договором з оплатою праці буде вважатись працевлаштуванням, у результаті чого виплати у розмірі 85 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та вислугу років будуть припинені.

У разі здійснення запису про зайняття науковою і викладацькою діяльністю до трудової книжки державного службовця, який перебуває у відставці, його право на оформлення пенсії державного службовця при досягненні пенсійного віку зберігається.

При досягненні пенсійного віку державним службовцем, який перебуває у відставці, йому призначається пенсія як державному службовцю. Водночас у разі працевлаштування щомісячна виплата у розмірі 85 відсотків посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та вислугу років припиняється, і при досягненні пенсійного віку пенсія може бути призначена відповідно до статті 37 Закону України «Про державну служу» або на загальних підставах.




Теги:юстиції, управління, Михайленко, закони, Пільги, держслужбовці, Чернігівська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar