реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Такий різний К. Розумовський

282-річчю з дня народження останнього гетьмана Лівобережної України, присвячується.
Кожна людина у своєму житті грає кілька ролей, виступає у кількох іпостасях. Такі ролі прослідковуються і у житті К. Розумовського. Спробуємо їх відстежити - адже цей непересічний чоловік з простого українського козака піднявся до гетьмана України.
Розумовський-козак. Народився К. Розумовський у сім’ї реєстрового козака, у селі Лемеші Козелецького району Чернігівської області. Сім’я, в якій було шестеро дітей, жила небагато. Кирило, як і всі його брати та сестри, з раннього дитинства був задіяний у виконанні різної роботи, а коли підріс, то йому доручили пасти худобу. Ще змалку Кирило був удачливим. Старі люди казали, що худоба, яку він пас, ніколи не хворіла.
Розумовський-граф. Батько братів Розумовських – Григорій – носив прізвище Розум, а вже завдяки Олексію та Кирилу родина отримала прізвища Розумовські.
У 1744 році брати отримують титул графів Російської імперії. Кирило Григорович зайняв високе місце при царському дворі. Доля, як і імператриця, була прихильною до нього, він отримав всі можливі звання та нагороди, серед них і Святого Апостола Андрія Первозванного, Святого Олександра Невського та Орден Польського Білого Орла.
Навчання за кордоном змінило К. Розумовського, до Росії він повернувся з багажем отриманих знань та сформованим світоглядом. Розумовський модно вдягався та гарно танцював, був аристократом із гарними манерами. Він завжди був бажаним гостем на світських вечорах, балах і маскарадах, сам влаштовував прийоми, банкети, бали, виступи співаків, концерти інструментальної музики, театральні дійства.
Розумовський-батько. В 1746р. Кирило Григорович одружився з Катериною Наришкіною і в 1747р. в подружжя народжується первісток – донька Наталія. З цього часу Кирило Григорович постає у новій для себе іпостасі. Гетьман мав 11 дітей (6 синів та 5 доньок, Даринка померла у віці 9 років). Усі з них отримали ґрунтовну освіту та займали гарні посади при царському дворі, в подальшому прославляючи рід Розумовських по всьому світу.
Розумовський - гетьман - патріот. У 1750 році гетьманом Лівобережної України обрали К. Розумовського. Це був гетьман, який любив Україну, українську мову, пісню, побут. Використовуючи зв'язки при царському дворі, він домігся, щоб справи України були передані з Сенату у відання Колегії закордонних справ, владі гетьмана було підпорядковано Київ і Запорізьку Січ.
Розумовський доклав значних зусиль для відродження Батурина. Саме на прохання гетьмана іменним указом імператриці 24 липня 1750 р. гетьманську резиденцію було перенесено до Батурина. Період його гетьманування називали «Золотою осінню України», бо в цей час відбувається економічне, соціальне та культурне піднесення.
Розумовський-реформатор. Ставши гетьманом, К. Розумовський провів ряд реформ: домігся виведення з України царських військ; ліквідації поборів з місцевого населення, митних поборів. Гетьман почав сам призначати полковників і роздавати їм землі. Посилились позиції української козацької старшини, якій надавалося право керувати за відсутності гетьмана.
Першочергового вирішення вимагало судочинство. В 1760 році видано гетьманський універсал про реформу судочинства, згідно з яким Генеральний суд очолювали два генеральні судді, а до його складу входили по одному представнику від кожного з десяти полків, вибрані старшиною. Лівобережна Україна поділялась на 20 повітів, у кожному повіті був земський суд, який збирався тричі на рік.
Також було проведено військову реформу. Результатом якої стало уніфікування зброї, обмундирування.
Розумовський-просвітитель. Великої уваги гетьман приділяв розвитку початкової та вищої освіти. Зокрема, він планував відкрити у Батурині університет, план заснування та діяльності якого був детально розроблений у 1760 році. Внаслідок військової реформи було створено систему шкіл з військовою наукою для козацьких дітей.
Розумовський-будівничий. Кирило Григорович захоплювався архітектурою, багато будував по Україні, але найбільше в Глухові, Батурині, Козельці, його коштом в Україні було побудовано 12 церков. Процес будівництва супроводжувався заснуванням відповідних підприємств. Для організації будівельних робіт і ведення господарства він залучав фахівців-іноземців та архітекторів зі світовим ім’ям, таких як А. Рінальді, Ж.-Б. Валлен-Деламота, В. Растреллі, А. Менеласа, Ч. Камерона, А. Квасова тощо.
Розумовський-господар. Яким Кирило Григорович був господарем, легко можна простежити на прикладі Батурина. Адже як людина дбає про своє господарство, то й так само відноситься до господарства в цілому.
Він виписав із заводів князя Ліхтенштейна іспанських овець і по праву його вважають одним із перших засновників вівчарства, на наших теренах впровадив шовківництво; збудував млини та воскові фабрики. В околицях Батурина були зведені промислові підприємства: цегельня, лісопильня, свічкосальний завод, суконна мануфактура, фарбувальний завод. У 1750 р. в Батурині працював гончарний цех, а на околиці розміщувався керамічний завод. За життя К. Розумовського підприємства працювали дуже плідно.
Гетьман Кирило Григорович Розумовський, без сумніву, належав до видатних особистостей XVIII століття. Займаючи державні посади, маючи прихильність кількох государів, він ніколи не забував свого походження і в душі завжди залишався щирим українцем, що є сутністю всього його життя.
Запрошуємо вас відвідати палац Кирила Розумовського в Батурині, пройти його кімнатами і переконатися, яку прекрасну пам’ять залишив по собі Гетьман України.

Оксінь Т. П.
науковий співробітник
відділу історії Гетьманства
НІКЗ «Гетьманська столиця»







Теги:козаки, К. Розумовський, Батурин, Лемеші


Читайте також



Коментарі (0)
avatar