реклама партнерів:
Головна › Новини › Захоплення

Потьмянілий «Світ книги» - 2010. Чернігів.

У Чернігові, з 18 по 21 лютого в експоцентрі торгово-промислової палати, поблизу відомого речового ринку «Нива», майже непоміченою пройшла чергова V спеціалізована виставка «Світ книги».

Цього року, зі ста більш-менш відомих видавництв, у роботі взяло участь більше 20 видавництв, зокрема, «Видавництво Старого Лева», «Дух і Літера», «Софія», «Смолоскип», «Києво-Могилянська Академія», «Задруга», «Картографія», видавництво «Національного авіаційного інституту», «Інститут передових технологій», «Знання», «Медицина» (всі Київ), «Пегас» (Харків), «Сага» (Харків), «Теза» (Вінниця), «Нова книга» (Вінниця), «БУРУН і К» (Харків), «Сорока-Білобока» (Тернопіль), видавництво «Підручники і посібники», (Тернопіль), «Ліпс» (Запоріжжя), проект «Коронація слова».

У роботі виставки взяв участь чернігівський культурно-мистецький центр «Інтермеццо», в експозиції якого було представлено книжкову продукцію видавництв «Факт» (Київ), «Мандрівець» (Тернопіль), «Темпора» (Київ), «Грані-Т» (Київ), «Кріон» (Київ), «Балтія-Друк» (Київ), «Ярославів Вал» (Київ), «БАО» (Донецьк), «Зелений пес» (Київ).
На початку роботи виставки зал наповнився гомінкими та чисельними гуртами чернігівських студентів. Це додало оптимізму представникам видавництв:
– «Ми не помилилися, як нас і запевняли організатори, Чернігів попри все – читає!
Але насторожувало, що студенти не брали книг до рук, а оглядали експозиції з відстані кількох метрів. Невдовзі наступила розгадка цього явища.
Учасників виставки від імені місцевої влади приїхав вітати начальник управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації Анатолій Заліський.
– «Ми завжди пам’ятаємо, що книга – це джерело знань, – влучно і проникливо зазначив пан Анатолій, – і навіть у сучасному світі комп’ютерних технологій, вона залишається на чільному місці».
Потому з вітальним словом звернувся до експонентів президент Чернігівської торгово-промислової палати Костянтин Іванов.
– «Бажаю, щоби якомога більше чернігівців побачили книги представлених видавництв. Маю надію, що негода та незручності не зупинять сюди потік людей, для яких книга посідає помітне місце у житті».
Після урочистостей і відбуття офіційних осіб активність відвідувачів нормалізувалася – поодинокі шанувальники книги особливого клопоту не завдавали.

А тепер трохи статистики. З більш ніж 1 000 видавництв на ХVI Міжнародному Форумі видавців у Львові (2009 рік) взяло участь 327 та ще 156 – книготоргівельних структур. У ХІІ Київському міжнародному ярмарку «Медвин» (2009 рік) взяло участь близько 150 видавництв. На V чернігівській виставці «Світ книги» було представлено 20 видавництв та з десяток регіональних представників.
Те, що з десятка реально працюючих чернігівських видавництв на чернігівській же виставці не було представлено жодного – заслуговує на окреме дослідження як організаторів так і обласного управління у справах преси та інформації (дві книги видавництва «Сіверщина» -- «Акурайку» та «Автостопом на край світу», були представлені КМЦ «Інтермеццо»).

Чернігівський літературний процес презентував такий собі «дівічник», у складі місцевих авторок – Маргарита Бордонос (дитяча література), Олена Мамчич (поезія), Світлана Новик (містична проза), Олена Конечна (психологічна та пригодницька проза, дитяча література), Тетяна Пакалюк (віршовані казки та оповідання для дітей), Алла Сокол (дитяча література). Феномен майже повної відсутності знаних чернігівських літераторів, як у ролі презентантів так і серед зацікавлених відвідувачів виставки, також потребує вивчення.

Програму наповнення виставки фактично взяв на себе регіональний представник інформаційно-аналітичної агенції «Наш час», «Видавництво Старого Лева», видавництва Сергія Пантюка літератор Дмитро Мамчур.
«Інформаційно-аналітична агенція «Наш час» представила свої нові видання у серії «Невідома Україна»: – «Гетьманські могили» відомого антрополога Сергія Сегеди та нову книжкову серію «Українська мілітарна історія».
На запрошення Дмитра Мамчура книжкову виставку відвідав київський видавець і літератор Сергій Пантюк, який перед нечисельною журналістською братією ділився досвідом «Як зав’язати з бухлом та курінням» за однойменною книгою видавництва «Зелений пес».
Після кількох невдалих спроб Чернігів вперше відвідав Олесь Ульяненко – відомий сучасний белетрист, один з небагатьох лауреатів Малої Шевченківської премії, який провів на виставці автограф-сесію. На продовження у КМЦ «Інтермеццо» було презентовано кримінальну драму «Там, де південь».

КМЦ «Інтермеццо» провело автограф-сесію чернігівського публіциста, редактора газети «Сіверщина» – Василя Чепурного, автора книги «Акурайку». Матеріал з другого розділу книги – «Читацький щоденник провінціала», у свій час здійняв хвилю гострих дискусій у середовищі українських інтелектуалів, що докотилася навіть і до Нью-Йорка. (Книгу можна замовити у КМЦ «Інтермеццо» м. Чернігів, вул. Шевченка, 9).
КМЦ «Інтермеццо» серед наймолодших відвідувачів ярмарку провела захід: «Розмалюй своє життя». Діти, що прийшли на виставку з батьками, мали змогу розфарбувати розмальовки, надані організаторами.
Підсумовуючи і сумуючи з побаченого, виникає питання: Чи потрібні книжкові виставки у такому форматі, як учасникам так і відвідувачам, чи можливо варто проводити регіональні виставки – Київ, Харків, Донецьк, Одеса, Львів? Час і фінансовий розрахунок все розставить на свої місця.

Прес-служба
культурно-мистецького центру
«Інтермеццо»










Коментарі (0)
avatar