реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

ДУЛЯ З МАКОМ ЗАМІСТЬ СТРАХОВИХ ВИПЛАТ: СТРАХОВИЙ РИНОК В УМОВАХ КРИЗИ

Це питання розглядалося під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ, участь у якому взяли Сергій Берестовий – магістр страхової справи, Андрій Кудабеков – бізнесмен, голова ГО “Чернігівська ініціативна група”, Андрій Меланіч – юрист та Павло Максименко – голова правління СК ГРАНДВІС.

Сергій Берестовий розповів чому важливо страхуватися. Як правило, програми страхування включають всі ризики, які можуть тією чи іншою мірою загрожувати як майну, так і здоров'ю. „Основний принцип страхування дуже простий і добре знайомий нам за улюбленим романом Дюма: один за всіх і всі за одного! - сказав Сергій Берестовий. – Здається, ніби ті щасливчики, у яких нічого поганого не трапилося, заплатили свої внески дарма. Але ж саме з цих грошей одержали страхове відшкодування потерпілі від пожеж, нещасних випадків, автокатастроф”. Страхується увесь світ, тому що це дозволяє людям полегшити наслідки фатальних подій та небезпек навколишнього світу. Сьогодні цивілізоване життя неможливе без страхування, переконаний Сергій Берестовий.

Павло Максименко зробив аналіз ринку страхування. Він розповів, що за даними Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, на Чернігівщині сьогодні працює 60 філій різних страхових компаній. За цим показником наша область входить до десяти регіонів України з найбільшою кількістю страхових компаній. З 60 компаній лише дві місцеві. Щодо страхових виплат, то протягом минулого року вони знизились на 10%, а страхові премії – на 16%. В Чернігівській області за перше півріччя минулого року страхові компанії виплатили 8,3 млн. грн. Це один з найгірших результатів в Україні за сумою виплат. Павло Миколайович пояснив, що це дуже малий обсяг виплат на таку кількість компаній. Страхові компанії-варяги можуть дозволити собі не надто дбати про свою репутацію, вважає він. „В разі страхових випадків клієнта відправляють розбиратися до центрального офісу. Незважаючи на близькість Києва, їхати туди наважуються далеко не всі, - зазначив пан Максименко. - От і виходить, що гроші від клієнтів беруть багато компаній, а виплачують страхові компенсації одиниці”.

Спираючись на дані Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України, пан Максименко розповів, що минулого року падіння ринку страхових послуг становило 17%. „Так стверджує офіційна статистика, - наголосив Павло Миколайович. – Але я, як експерт ринку страхування, можу стверджувати, що ринок впав на 35-40%”. Про падіння ринку свідчить зменшення кількості укладених договорів між страховими компаніями та суб’єктами страхування. Так за 2009 рік загальна кількість договорів зменшилась на 15%, а кількість договорів фізичних осіб на 8%. За цими відсотками стоїть велика кількість людей: 8% - це 727 тисяч чоловік, які розірвали відносини зі страховими компаніями, наголосив Павло Максименко. Але не зважаючи на падіння страхового ринку, в Україні з’явилося 19 нових компаній. Як пояснив Павло Миколайович, це переважно ті кампанії, які хочуть швидко розбагатіти в умовах економічної нестабільності. І роблять вони це недобросовісно. „Така політика багатьох компаній підриває довіру людей до всіх страхових компаній, - обурюється голова правління СК ГРАНДВІС. – І в першу чергу від цього страждають добросовісні страхувальники!”

Бізнесмен Андрій Кудабеков розповів про свій досвід стосунків зі страховою компанією. Кілька років тому він купив в кредит автомобіль, уклавши при цьому всі необхідні угоди страхування. Однак за півроку після придбання авто він потрапив у аварію та повністю розбив машину. Представник страхової компанії одразу прибув на місце пригоди та пообіцяв сплатити страховку, як тільки закінчиться розслідування. З того моменту пройшло півтора роки, закінчились всі судові справи, а компенсацію в розмірі 300 тис. грн. пан Кудабеков так і не отримав. „Зараз я розбираюся з двома судовими справами – я подав позов до суду на страхову компанію, а банк судиться зі мною за неповернення позики, - сказав Андрій Кудабеков. – Переконаний, що більше не буду мати справу зі страховими компаніями!” Він наголосив на тому, що чесних страхових компаній дуже мало. Преважна більшість компаній вдаються до всіляких хитрощів у разі страхових випадків, щоб відтягнути виплати або взагалі їх не сплачувати. А якщо гроші все-таки треба заплатити, то сума відшкодування стає набагато меншою.

Юрист Андрій Меланіч пояснив, що страхова діяльність в нашій державі регулюється Законом України „Про страхування”. У випадку неправомірних дій страхової компанії або її бездіяльності, юрист радить звернутися до Органу фінансових послуг в Україні. Таким чином можна швидше вирішити питання про страхове відшкодування. Також пан Меланіч порадив уважно читати договори про страхування, перш ніж їх підписувати. Саме цим документом врегульовані всі стосунки між суб’єктами страхування. На завершення пан Меланіч наголосив на тому, що при виборі компанії треба керуватися на фінансовими показниками, а її репутацією серед клієнтів та сумлінністю роботи на ринку.

Оксана Клименко




Теги:А. Кудабеков, Страхування, дуля, С. Берестовий, економіка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar