реклама партнерів:
Головна › Новини › СПОРТ

Український генерал і Олімпійські ігри

Ініціатором відродження проведення Олімпійських ігор був барон П’єр де Кубертен, а в цьому велику допомогу надавав йому українець за походженням генерал-лейтенант Олексій Дмитрович Бутовський. Варто зазначити, що це ім’я за часів СРСР замовчувалось, незважаючи на те, що Бутовський був членом першого складу Міжнародного Олімпійського комітету.

Участь в Олімпійських іграх неможлива, якщо країна не входить до Міжнародного Олімпійського комітету (МОК). Після розпаду СРСР, коли народ України проголосував за незалежність, участь українців в Олімпіадах була під питанням через відсутність грошей для вступу до МОК. Велику фінансову допомогу надали представники української діаспори з усіх країн світу. Саме завдяки цьому був створений НОК України, сьогоднішні та майбутні українські спортсмени мають право брати участь в Олімпійських іграх.

Олексій Дмитрович Бутовський прожив довге і повноцінне життя. До самої смерті опікувався питаннями розвитку фізичної культури і спорту. Багато з його методологічних ідей та підходів до розвитку галузі по нині не втратили своєї актуальності.

Народився Олексій Бутовський 9 червня (ст. стиль) 1838 року в с. П"ятигірці Лубенського повіту Полтавської губернії.
Заможний стан батьків дозволяв підготувати Олексія в одному із приватних пансіонів Полтави до вступу у 1849 році в Полтавський Петровський Кадетський Корпус. З часом кадет Бутовський 1856 року переводиться до Костянтинівського Кадетського корпусу і закінчує "повний" курс навчання у 1856 році в Дворянському полку Ст.-Петербурзі.

Вже знаним теоретиком фізкультурного руху О.Бутовський у 1885 році вперше виїжджає за кордон з метою вивчення європейського досвіду з цього питання. Він відвідав навчальні заклади Німеччини, Данії, Бельгії, Швеції. Навесні 1892 року під час чергової подорожі, на цей раз до Парижу, Олексій Дмитрович знайомиться з генеральним
секретарем "Союзу атлетичних товариств Франції" бароном П"єром де Кубертеном. О.Бутовський гаряче підтримав ідею свого значно молодшого колеги відродити стародавні Олімпійські ігри.

23 червня 1894 року на Міжнародному атлетичному конгресі у Парижі П. де Кубертен оголосив І-й склад Міжнародного Олімпійського комітету, четвертим зі списку тринадцяти стає "генерал Бутовський".

У Полтаві на майдані біля Палацу спорту "Юність" 2006 року відкрили пам"ятник Олексію Бутовському. Ця подія відбулася за сприяння президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки, спортивної громадськості Полтавщини.

Валерій СЕНЧУК




Теги:граф П'єр де Кубертен, Міжнародний олімпійський комітет, Олімпійські ігри, Олексій Бутовський, Полтава


Читайте також



Коментарі (0)
avatar