реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Наші консультації. Старі двері по-новому

«В одному з випусків ви зверталися до читачів: якщо хтось знає цікаві способи ремонту житла або інші премудрості чоловічої роботи, можна надсилати свої поради до газети. Я так розумію — для того, щоб можна було поділитися досвідом. Але чомусь останнім часом ця чоловіча сторінка зникла. Якщо ця «чоловіча» рубрика буде виходити і в цьому році, то надрукуйте моє прохання. Може, хтось з читачів порадить, як розв’язати мою проблему? А справа ось у чому.
У мене вдома встановлені ще з давніх часів добротні двері з дуба, які мають чудове різьблення. Чув, що можна якимсь чином відреставрувати їх. Але як це зробити, щоб не зашкодити деревині

Микола МАКСИМЕНКО, м. Чернігів

Ми звернулися до нашого експерта, продавця-консультанта відділу будівельної хімії гіпермаркету «Вена» Андрія Триголова:
—Нині існує декілька способів реставрації виробів з деревини. Читач не зазначив, яке саме покриття на дубових дверях — фарбове лакове). Оскільки, як я зрозумів, встановлені двері досить давно, то раніше у більшості випадків їх фарбували звичайною фарбою.
Напевно, ви вже здогадалися, що для реставрації таких дверей стару фарбу треба знімати. Це можна зробити за допомогою, наприклад, термоповітряної машинки (будівельного фена). Після того, як знімете фарбу, вам знадобиться ексцентрикова шліфувальна машина для видалення залишків фарби і підготовки поверхні до подальших робіт. Але тут вам слід бути обережним. Зважаючи, що на дверях є різьбленаня, може знадобитися дриль з металевою чашечковою щіткою. І видаляти залишки фарби, можливо, доцільно тільки вручну, інакше можете пошкодити візерунки на дверях. Ну а потім — шпаклівка, шліфування та фарбування.
Можна вдатися до більш бережливого способу видалення старої фарби, але він потребує деякої зайвої мороки. Для цього слід скористатися сумішшю з води, каустичної соди, крейди або вапна. Розвести потрібно до густоти сметани. Нанесіть отриману суміш на двері, накрийте поліетиленовою плівкою. Через деякий час слід просто зчистити вручну стару фарбу.
Також зараз з’явилися в продажу і деякі спеціальні засоби з хімічними сполуками, які дозволяють змивати стару фарбу. Але, на відміну від попереднього способу, коли під дією суміші каустичної соди і крейди розм'якшується повністю барвиста плівка, а фарба просто відшаровується і шарами видаляється з поверхні дерева, тут змивання засноване на розчиненні (розведенні) фарби, тому така робота непроста, брудна і потребує дуже багато обтирального матеріалу. Що краще, кожен вибирає сам.
Дерево — дуже ніжний матеріал, тому хімію застосовувати слід надзвичайно обережно. Отож застосування фена у вашому випадку — найкращий варіант, адже під дією гарячого повітря фарба відлущується. Потім двері слід полірувати. Можна після ретельної і акуратної обробки не фарбувати дверей, а просочити спеціальним лаком (він є в магазині «Вена»). Така обнова, я впевнений, надасть вам дійсно гарного настрою.






Коментарі (0)
avatar