реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

З життя одної дільниці або Чи дозволить Шарик проголосувати?

1503 виборці у місті Корюківка Чернігівської області мають 100 % шансу втратити право голосу. Справа у тому, що дільнична виборча комісія № 42 ТВО №213, де мають проголосувати виборці, майже не пристосована до виборчого процесу.
Щоб перевірити роботу дільничної виборчої комісії, потрібно виконати декілька місій-квестів, мов у комп’ютерній грі.
Місія 1-ша. Підпільна ДВК.
Згідно даних, оприлюднених на сайті ЦВК, розміщується вона у приміщенні «Райавтодору». Під’їздимо автомобілем, ось він ріднесенький «Райавтодор», далі починаються проблеми. Знайти ДВК виявляється досить складно, там, де висить табличка, там нікого немає, доводиться повертатися до адмінбудівлі і вештатися по кабінетах, шукаючи ДВК. Врешті-решт в одному з кабінетів знаходимо. Виявляється, це кабінет, де працює в «Райавтодорі» секретар ДВК, тож рішенням Анатолія Тройни, начальника ВАТ „Райавтодор”, цей кабінет використовується і для роботи ДВК. Таке от поєднання роботи ДВК та «Райавтодору». Прямого телефону у ДВК немає, мало зрозуміло як же працювати з виборцями, наприклад уточнювати списки?
Місія 2-га. Пропалі виборці
Під час розмови з головою ДВК В’ячеславом Бабченком та його заступником Людмилою Сочник з’ясовуються цікаві деталі. Згідно списку виборців до них «приписано» 1 503 виборці, в оприлюднених же у районній газеті «Маяк» даних виборців чомусь налічується 1369. Згідно Закону України «Про вибори Президента України» організація виборчого процесу лягає на плечі органів місцевого самоврядування та представників влади. Виникає думка, що подібний шахер-махер із кількістю виборців спрямований на переведення ДВК із великих до середньої. Згідно законодавства дільниця з чисельністю від 500 до 1500 виборців – середня, більше 1500 – велика.
На сьогодні до цього списку вже долучено 7-м осіб, молодь, якій виповнилося 18 років, і яка прагне вперше у житті проголосувати.
Місія 3-тя, майже неможлива: приміщення для голосування
Приміщення для голосування знаходиться окремо, це виявляється саме те приміщення, схоже на барак, де висить табличка із написом «Дільнична виборча комісія №42». По дорозі до нього виникає непереборна перешкода у вигляді сторожового пса Шарика, ланцюг якого ледь не досягає до дверей приміщення. Обережно пробираємося під стінкою, двері виявляються заблокованими теж -- снігом. Попрацювавши трішки лопатою, В’ячеслав Бабченко запрошує нас до приміщення. Це виявляється колишня «ленінська кімнатка» а-ля сільський клуб. Здається, розкрито й таємницю маніпуляцій із кількістю виборців, якщо дільниця середня, то приміщення для голосування має бути від 50 до 80 м. кв. за площею, якщо дільниця велика, не менше 80 м. кв. Приміщення для голосування підходить скоріше для середньої дільниці. Також тут досить прохолодно та погане освітлення, вікон немає, а лампи світять тьмяно.
- Приміщення для голосування обкладено пластиком, тому пожежники написали припис, що тут не можна ставити обігрівачів, - пояснюють працівники «Райавтодора».
Під час зустрічі із головою Корюківської райадміністрації Віктором Чернухою, останній пообіцяв вирішити всі питання, зокрема, поставити обігрівачі у день голосування на дільниці. Відносно ж освітлення пролунала фраза про те, що хіба ж санстанція вимірювала норму освітлення і чи маю я право стверджувати, що там освітлення недостатнє?
Станом на 11 січня 2010 року ДВК не заключала договору на оренду приміщення, освітлення, опалення з ВАТ «Райавтодор» адже ДВК згідно законодавства не є юридичною особою.
Голова ДВК вже написав скаргу на бездіяльність місцевої влади до окружної виборчої комісії.
Олександр ЯСЕНЧУК



Теги:В. Чернуха, вибори 2010, Корюківка


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Як би там не колотилися біля дільниць.. а багаторазово обдурені люди вже зорієнтувалися: в інтернеті є пропозиції "продам свій голос". Вже й ціну називають -- 300-500 грн...
avatar