реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Юрко Коцюбинський - кат української інтелігенції Чернігова

Олена Потапенко звернула увагу на Рашевщину - чернігівську мальовничу місцину, яка є місцем трагедії після приходу в Чернігів комуністів. Вона дає уривок зі спогадів Дмитра Країнського, але не вказує (за тими ж спогадами) - хто ж керував тими жахливими вбивствами.

Ось уривок з моєї книги "Титли і коми", з главки "Таємниці Ірини Коцюбинської": "Не випадково, що саме Юрія Коцюбинського називає сучасник одним з більшовицьких катів у Чернігові: "Уринсон, Данюшевский, Коцюбинский решали судьбу всех уважаемых в Чернигове почтенных людей"... Але вони вбивали не тільки шановних буржуа. Так, скажімо, гімназистку Мілітіну Мякишеву розстріляли з тіткою тільки за те, що у їх квартирі переночував офіцер Панченко. Ніч гімназистку ґвалтували п'яні солдати, а тоді розстріляли біля Чорторийського мосту на Гомельському шосе.
..."Самая страшная организация была партия коммунистов. Ядро ее состояло из подонков местного населения и в большинстве молодых еврейчиков" - писав сучасник і очевидець тих жахливих подій Дмитро Країнський у "Записках тюремного інспектора".

До речі, Абрам Метрик Данюшевський - родич Юрка Коцюбинського, бо це чоловік його сестри Ірини. У розгалуженій родині Коцюбинських багато скелетів у шафах... На щастя, сам Михайло Михайлович до них прямого стосунку не має...

У Чернігові є місця вшанування розстріляних у 1937- 38 роках (біля Халявина), вбитих німцями євреїв у Березовому гаю, циган на Подусівці, але трагічне місце вбивства сотень українців у Рашевщині не позначене ніяк.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Василь Чепурний, Рашевщина, єврейське лоббі, Юрій Коцюбинський, комуністи


Читайте також



Коментарі (0)
avatar