реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Заява МЗС Грузії з нагоди п'ятої річниці російсько-грузинської серпневої війни 2008 року

Газета"Сіверщина" отримала на редакційну скриньку заяву МЗС Грузії, яку ми й подаємо без правок і коментарів.

Через п'ять років після вторгнення Росії на суверенну територію Грузії та її великомасштабної військової агресії проти незалежної держави 7 серпня 2008, Збройні сили Росії ще окупують 20 відсотків території Грузії. Це є грубим порушенням фундаментальних принципів міжнародного права, бо позбавляє міжнародного визнаного права на безпечне, гідне і добровільне повернення сотні тисяч жертв кількох етнічних чисток, в тому числі й 2008 року. За допомогою фактичного контролю та важкої військовою присутності, а також, шляхом активного застосування політичних, військових і економічних важелів, Росія домоглася визнання окупованих регіонів Грузії.

Досі, Росія продовжує ігнорувати свої зобов'язання, зазначені в Угоді про припинення бойових дій, підписаної Грузією і Росією 12 серпня 2008 року за посередництва ЄС. Замість того, щоб вивести свої війська на довоєнні позиції, як викладено в Угоді про припинення бойових дій, Росія значно зміцнила свої військові бази, незаконно розміщені в окупованих регіонах Грузії, збільшуючи розміщення важкого наступального обладнання і числа військовослужбовців.

Всупереч положенням Угоди про припинення бойових дій від 12 серпня 2008, Росія відкрито опирається створенню механізмів міжнародної безпеки та стабільності на територіях, що знаходяться під її контролем, і продовжує стояти на заваді доступу гуманітарної місії до них.

Незважаючи на агресію Росії в серпні 2008 року та її руйнівну політику, спрямовану проти незалежності Грузії і державності, уряд Грузії прагне поступової нормалізації відносин з Росією, заснованої на принципах суверенітету і територіальної цілісності Грузії в межах її міжнародно визнаних кордонів. З метою створення сприятливих умов для покращення напружених відносин з Москвою, Грузія запровадила ряд конкретних важливих ініціатив:

- Взяла одностороннє юридичне зобов’язання не застосовувати силу для вирішення конфлікту;
- Усунула бар'єри на шляху вступу Росії до СОТ;
- Скасувала в односторонньому порядку візовий режим для громадян Російської Федерації;
- Відмовилася бойкотувати Олімпійські ігри 2014 в Сочі;
- Виявила готовність до співпраці для забезпечення безпеки Олімпіади в Сочі;
- Призначила спеціального представника в Росії, підтверджуючи політичну волю та готовність відновити торгово-економічні, гуманітарні та культурні зв'язки з Росією.

Незважаючи на певну ступінь позитивної динаміки у сферах економічного та гуманітарного співробітництва, нажаль, Москва ще більше активізувала свою провокаційну політику, спрямовану на дестабілізацію ситуації в Грузії. Російська сторона поновила процес установки парканів із колючим дротом та застав по лінії окупації в Цхінвалі та Абхазії, які перебувають у стані повного порушення міжнародного публічного права, а також порушують права людини. Розширення зони окупації, установлення огорож та обладнання на території Грузії відкрито порушують суверенітет Грузії, територіальну цілісність і непорушність міжнародно визнаних кордонів, що є грубим порушенням Угоди від 12 серпня про припинення бойових дій. Більше того, Росія, як окупаційна влада, здійснюючи контроль над Абхазією і Цхінвалі, має нести відповідальність у відповідності з міжнародним правом (поважати основні права та свободи населення, яке проживає на окупованих територіях).

На п'яту річницю російсько-грузинської серпневої війни 2008 уряд Грузії вкотре заявляє, що його мета полягає у вирішенні існуючого конфлікту з Росією мирним шляхом через переговори на основі принципів міжнародного права.

Грузія підтримує конструктивну позицію у рамках Женевських дискусій. Нажаль, Росія активізувала свою стратегію, спрямовану на підрив Женевських міжнародних дискусій, що становить додаткову перешкоду для реалізації Угоди. Грузія високо цінує Женевські міжнародні дискусії і шляхом активної взаємодії співголів ЄС, ООН і ОБСЄ, прагне до просування двох основних цілей обговорення - розвитку міжнародних механізмів забезпечення безпеки та гарантування безперешкодного та гідного повернення витіснених осіб.

Грузія прагне відновити впевненість та довіру поміж людей, розділених війною, знову залучити їх до спільної справи і відновити звичні відносини.

Примирення абхазьких і осетинських співвітчизників має на меті надання їм можливостей для економічного і соціального розвитку та дозволить спільнотам, поділеним на лінії окупації відкласти розбіжності минулого і будувати спільне майбутнє.

Грузія вдячна своїм партнерам, які не лишили країну на самоті під час серпневої війни 2008 року та понині. Грузія цінує дипломатичні зусилля союзників, які допомогли зупинити і запобігти подальшій агресії російських військ і надали значну підтримку уряду Грузії у відновленні економічної стабільності та інфраструктури. Грузія висловлює особливу подяку ЄС та її державам, що надають персонал для Місії спостерігачів Європейського Союзу - єдиний життєздатний міжнародний механізм, що в даний час діє на території Грузії та є гарантом її безпеки і стабільності.

Уряд Грузії вважає, що створення незалежної демократичної держави є найбільш ефективним і надійним способом досягнення благополучного майбутнього для возз'єднання Грузії. При реалізації цього бачення, ми повинні мати тісні партнерські відносини з країнами регіону, з членами євроатлантичної сім'ї та з міжнародними організаціями. Зі свого боку, Грузія готова взяти на себе активну роль у зміцненні міжнародної безпеки між регіонами і рештою країни.

Незважаючи на існуючі серйозні проблеми, Грузія твердо тримається курсу на європейську та євроатлантичну інтеграцію і не шкодує зусиль для
реалізації прагнення грузинського народу. Недавні зміни, що відбулися між ЄС і Грузією, дозволяють Грузії впевнено дивитися в майбутнє.

Подальша інтеграція в європейську сім'ю не тільки допоможе успішному виконанню національного проекту в Грузії, але й допоможе країні посісти своє місце серед вільних і демократичних країн світу.

Тбілісі, 7 серпня 2013






Теги:Україна - Грузія, агресія, Україна - Росія, російська війна


Читайте також



Коментарі (14)
avatar
1
Війну розпочала Грузія при підтримці Ющенка (України) і отримала відповідь. Якби світ не втрутився, то Росія захопила б і Тбілісі. 
А ще й Україні могло дістатися за підтримку Грузії зброєю.
Не треба провокувати сильнішого.
avatar
2
angor - скільки можна брехати? Вже давно відомо хто на кого напав.
avatar
3
Крім образ і лайки, Ви можете навести факти?
avatar
4
Товаришу angor, більше про російсько-грузинську війну 2008 року дивіться і читайте тут:
http://www.istpravda.com.ua/articles/2013/08/8/133291/, бо
російську версію подій Ви освоїли вже в повному обсязі.
avatar
7
Дякую.
avatar
5
Цікаво як образа за неприйняття спеціаліста з Росії викривилася в постійне бурчання ангкора проти України. Може, Вам так варто б повернутися таки в Росію, яка Вам так дорога, що аж очевиних речей Ви не хочете знати?
avatar
6
Пане Василю, я - нащадок полян, що створили державу Русь, котра сьогодні називаєься Україна. Свій родовід я дослідив до 1780року. Всі мої предки жили на берегах Росі.
А  Ви - нащадок древлян, котрих мої предки включили до Русі вже за часів Ярослава Мудрого. У нас з Вами різне етнічне походження.
 Ви такий же українець як, скажімо, гуцул чи татарин.
avatar
8
З якого дива Ви мене до древлян відправили? Я -- нащадок сіверян. А по-друге: Ви можете як завгодно обзиватися, але я люблю Україну діяльно, а Ви її тільки ганьбите. Бо Вам Росія, схоже, миліша. Бо Вас Україна не прийняла, як Ви самі написали... Цілком поділяю Ваше обурення недалекоглядністю влади. Але я люблю Україну безвідносно до її влади...
avatar
9
Послужити  Батьківщині знаннями то досвідом, здобутими в Росії, мені завадила не Україна, а дрібні за духом та намірами ділки, що нею заволоділи.
Україну я не ганьблю, я з гіркотою спостерігаю, що моя Батьківщина, маючи такі величезні стартові можливості та потенціал, не стала самодостатньою, тобто справді незалежньою та гордою, живе в борг, на волоску від чергового дефолту, а в соціально-економічному сенсі все більше відстає від тієї ж Росії і навіть Білорусі та скотилася на африканський рівень. Сьогодні і росіяни і білоруси дивляться на нас зверхньо, а то й посиіюються.

А сіверяни теж не поляни.
avatar
10
Міфічні "літописні" дрєвлянє, полянє... дожилися, панове українці.
Це вам не сіверяни, що дожили аж до 17 ст.
avatar
11
Літописні терміни поляни , древляни , сіверяни не міфічні, а вживані в ті часи, коли писались літописи. 
Мої пращури поляни, що проживали на території нинішніх київської, черкаської та полтавської областей, ще в 12 столітті, згідно з тими ж літописами, назвали себе українцями, а територію, на котрій проживали, Україною.
А Ваші пращури, як Ви правильно написали, ще аж в 17 столітті називали себе сіверянами, а територію, де проживали, - Сіверщиною. Ця назва збереглася аж до сьогодні і ніяка вона не міфічна.
Ви і газету, слідуючи своєму етнічному духу так назвали.
avatar
12
Товаришу angor, при на явності інтернету Ви легко можете переконатися, що всі наявні у вжитку літописи(копії з копій, створені не раніше 17 ст.), що вживаються для російською імперською елітою для загарбання слов"янських земель, були створені  десь біля 1711 року у Кінезберзі німецькими вченими на замовлення царя Петра І.
Останні можливо і використовували для їх написання легендами і міфами західних слов"ян, які проживли на території Прусії і Померанії і навій їх діалектом.
Тож будь-те не такими вже категоричними з заявами щодо надійності  джерела навіть такого як легендарна "Повість временних літ".
А сіверяни як етнічна група слов"ян дійсно, на відміну від літописних
полян, древлян, дожила і себе відрізняла від інших етнічних груп аж до
17 ст. і пізніше.

Але для чого тут  російська агресія проти Грузії, товаришу angor?
avatar
13
Маю два томи Носовського та Фоменка "Правильно ли мы понимаемо историю", где сообщается о фальсификации российской истории по указанию Петра I, о том, что "Повесть временных лет", "Слово о полку Игореве", другие древние документы - подделки, а Нестора-летописца вообще на этом свете не было, его тоже придумал Петр I. 
Ніхто ж цьому не вірить, достовірність літописів та "Слова" підтведжена радіовуглецевим методом. 
Щодо війни. Нещодавно, в очікуванні суду після закінчення недоторканості, Саакашвілі публічно в Інтернеті покаявся за провокацію Росії на війну з Грузією. Не попадалось Вам? Через пів року все стане ясно. Саакашвілі судитиме грузинський суд, а Ющенка викличуть як свідка. 
А Ви не звернули увагу на те, який лагідний та ввічливий відносно Росії стиль нинішньої заяви МЗС Грузії? Росія навчила Грузію як з нею розмовляти.
avatar
14
Діалог з глухим і сліпим не має сенсу.
avatar