реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

Вітання Чернігівської обласної організації УНП ветеранам до 65-ої річниці закінчення Другої світової війни

Чернігівська обласна організація Української народної партії вітає з 65-ю річницею закінчення Другої світової війни усіх ветеранів, їх рідних і близьких, що брали участь в цій найжахливішій війні в історії людства. Це й українці-вояки Війська Польського, які у 1939 році першими воювали проти гітлерівських загарбників, бійці Червоної Армії, що брали участь в боях на Хасані і Ханкін-Голі, у фінській-радянській, німецько-радянській, японсько- радянській війнах та воїни УПА, які боролися за незалежність України.
Окрема подяка ветеранам японсько-радянській війни, які зробили свій внесок у перемогу – 2 вересня 1945 року нарешті завершилася Друга світова війна.
Серед них інвалід І групи Івашко Григорій Филимонович з села Орлівки Куликівського району на Чернігівщині, який святкує разом зі своєю великою родиною, День перемоги не тільки 9 травня, але й 2 вересня.
Напередодні свого 19-річчя, яке святкував у 23 серпня 1945 року, був важко контужений в боях з японцями. Тож для нього як сотень тисяч українців, які воювали проти Японії, остаточний День перемоги прийшов тільки 2 вересня 1945 року.
Після війни піднімав рідне село Орлівку, виховав п’ятьох дітей.
Найдорожчою своєю нагородою вважає рухівський «Хрест учасника Другої світової війни», який йому урочисто вручили ще 1998 році.
Засновник рухівського осередку в своєму селі Григорій Филимонович вважає, що українці-учасники Другої світової війни, воїни Червоної Армії і УПА повинні самі домовитися між собою про примирення, бо їх дітям буде зробити це буде ще важче.
Саме завдяки подвигу мільйонів таких як він переможно завершена страшна війна, постала з руїн наша країна.
Слава Україні!
Слава Героям!

Прес-служба Чернігівської обласної організації
Української народної партії

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

2 вересня 1945 року закінчилася Друга світова війна


Найжахливіша в історії людства Друга світова війна, що почалася 7 липня 1937 року в Азії та 1 вересня 1939 року в Європі, закінчилася 2 вересня 1945 року.
У ній брали участь 62 країни (біля 80 % населення Землі), в т.ч. Українська РСР, яка входила тоді до складу СРСР.
Переважна більшість українців під час цієї війни воювали в лавах Збройних Сил Радянського Союзу, а частина жителів Західної України ще і в складі Війська Польського.
Ось перелік військових конфліктів і війн в яких взяли участь найбільше українців.
З 29 липня по 11 серпня 1938 року в районі озера Хасан та з 11 травня по 15 вересня 1939 року на Ханкін-Голі тривала неоголошена війна СРСР з Японією та Маньчжоу-го.
1 вересня 1939 року з нападу Німеччини та Словаччини на Польщу почалася Друга світова війна в Європі. СРСР також взяв участь у її розв’язанні. 17 вересня 1939 року як союзник нацистської держави Червона Армія окупувала східну частину Польщі (Західну Україну та Західну Білорусь). Пізніше Західна Україна (1 листопада 1939 року) і Західна Білорусь (2 листопада 1939 року) увійшли до складу СРСР.
З 30 листопада 1939 року по 13 березня 1940 року СРСР вів загарбницьку війну з маленькою, але свободолюбивою Фінляндією. За мирною угодою кордон СРСР на Карельському перешийку, в районі Ленінграда і Мурманської залізниці було змінено. За рахунок цього утворилась ділянка кордону СРСР з Норвегією в районі міста Петсамо (Печенга). Червона Армія втратила, за різними оцінками, на ній від 130 до 300 тисяч бійців, а Фінляндія – 19576. Проте, підкорити цю незалежну державу Сталіну не вдалося.
За участь у цій війні СРСР був оголошений агресором і виключений з лав Ліги Націй.
22 червня 1941 року по 9 травня 1945 року війна між колишніми союзниками СРСР та Німеччиною та її сателітами. Раптовий напад гітлерівської армії та проведення нацистами расистської політики на окупованій території Радянського Союзу та непрофесійне, антилюдське керівництво Сталіна військовими діями привело до великих жертв. За підрахунками істориків, СРСР втратив 43 (сорок три) мільйони 448 тисяч своїх громадян, з них тільки біля 28 мільйонів були військовослужбовцями. Втрати Німеччини – 4 мільйони військовослужбовців та 2,5 мільйони цивільного населення. Тож на кожного вбитого німецького вояка СРСР платив життям семи своїх червоноармійців.
9 серпня 1945 року, відповідно до домовленостей між США і СРСР, розпочалася радянсько-японська війна. Збройні Сили Радянського Союзу зайняла південну частину Сахаліну, Курильські острови, частину Кореї, в т. ч. місто Сеул, а також Китаю з містами Порт-Артур та Далянь.
Основні бойові дії проти Квантунської армії велися по 20 серпня. Проте окремі бої продовжувалися аж до 10 вересня, який став днем повної капітуляції японських війск.
2 вересня 1945 року — в гавані Токіо на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт про капітуляцію Японії у Другій світовій війні (свої підписи під ним поставили представники США, Китаю, Великої Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії). Від СРСР цей акт підписав наш співвітчизник, генерал-лейтенант Кузьма Миколайович Деревянко.

Сергій Соломаха,
заступник голови Чернігівської обласної організації
Української народної партії








Коментарі (0)
avatar