реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Вибори в ОТГ на Чернігівщині стартували з грубим порушенням виборчого законодавства при створенні ТВК

В 13 районах Чернігівщини розпочалася підготовка до виборів 29 жовтня 2017 року в 14 об'єднаних територіальних громадах: Бобровицькій, Ічнянській, Семенівській міських радах, Куликівській, Сосницькій. Срібнянської, Талалаївської, Малодівицьої, Любецької, Олишівської, Холминської селищних рад та Новобасанській, Плисківській, Тупичівській сільських радах.

Районні територіальні виборчі комісії вчасно, до 16 вересня включно,утворили 14 міських, селищних, сільських територіальних виборчих комісій (ТВК), до яких за поданням районних, місцевих організацій 13 політичних партій включено 194 особи.

Найбільше до складу ТВК включено представників від Радикальної партії Олега Ляшка і ВО «Батьківщина» - по 41, БПП «Солідарнісь» - 40. В той час, як Народний фронт" - 15, «Опоблок» і «Наш край» - по 14, АПУ - 13, «Самопоміч» - 5, «Укроп" і ВО «Свобода»- по 4, Народний Рух України - 1, «Відродження» , Соціалісти - 1.

При цьому 10 політичних партій подали своїх представників до Ічнянської міської ТВК, до Срібнянської селищної - 9, до Сосницької, Талалаївської селищних, Плисківської сільської - по 8, Малодівіцької селищної - 7, Бобровицької, Семенівської міської, Куликівської, Любецької, Холминської селищної, Тупичівської сільської - по 6 і лише 5 до Олишівської селищної і Новобасанської сільської ТВК.

Найбільший склад ТВК у Срібнянській та Талалаївській селищних ТВК – по 18 осіб. Найменший – у Холминській – 11 осіб.

Найбільше керівних посад у новостворених ТВК у БПП «Солідарність» - 5 голів ТВК (Ічнянська, Семенівська міські, Срібнянська, Любецька селищні, Тупичівська сільська), 4 – заступники голови, 2 секретарі.

Від Радикальної партії Олега Ляшка – 2 голови ТВК (Малодівицька селищна, Новобасанська сільська), 2 – заступники, 4 – секретарі. Від Аграрної партії України аж 7 керівних посад з 13 поданих осіб – 3 голови ТВК (Бобровицька міська, Куликівська, Холминська селищні), 2 – заступники, 2 – секретарі. Від ВО «Батьківщина» - 1 голова ТВК (Талалаївська селищна), 3 – заступники, 4 – секретарі.

Від «Народного фронту» - 2 голови ТВК (Сосницька селищна, Плисківська сільська).

Від «Укропу» - 2 заступники голови ТВК.

Від «Опозиційного блоку» - 1 заступник голови ТВК.

Від «Нашого краю» - 1 секретар ТВК.

Від «Самопомічі» - 1 секретар.

Однак не обійшлося без грубих порушень виборчого законодавства. Так 8 осіб за поданням голів районних ТВК було незаконно, з порушенням вимог ст.1 та ч.17 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори», включено до складу новостворених ТВК.

Так до Любецької селищної ТВК, крім 12 осіб, включених за поданням політичних партій, призначено ще 5 осіб від голови Ріпкинської ТВК Сусло Л.Д.(від ВО «Батьківщина»), а саме: Атрощенко В.О., Костюк Н.М., Паршишник Л.М., Шаповал І.М., Ігнатенко В.О. До Олишівської селищної ТВК до 10 осіб від політичних партій голова Чернігівської районної ТВК Пищур М.О. (від БПП «Солідарність») додала ще двох осіб – Ісаєнко Т.О. та Данильченко Л.П. Остання ще й незаконно призначена головою цієї ТВК.

До Сосницької селищної ТВК незаконно включено 18-го члена Тищенко К.М.

Крім того, Городнянська районна ТВК, порушуючи вимоги ч. 15 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори», призначила голову і заступника Тупичівської сільської ТВК від БПП «Солідарність».

В ЦВК на ці порушення відповіли, що вони взагалі немоніторять законність створення цих ТВК, а згідно чинного законодавства це покладено на суб’єктів виборчого процесу.

Отже, якщо політичні партії в 5-тиденний строк не оскаржать в Чернігівському окружному адміністративному суді незаконні рішення Чернігівської, Ріпкинської, Городнянської і Корюківської районних ТВК або самі районні ТВК їх не скасують , як помилкові, вони залишаться чинними.

Таким чином, незаконне включення осіб до складу ТВК тільки з моральної точки зору ставить під сумнів результати виборів 29 жовтня в цих об’єднаних територіальних громадах.

Залишається сподіватися, що ці порушення виборчого законодавств не залишаться без уваги контролюючих фінансових органів держави, які звернуть увагу за незаконне отримання коштів цими особами з державного бюджету. На жаль, дерибанщики в такий спосіб державного бюджету під час виборів поки що жодного разу не були притягнуті до відповідальності.

P.S.19 вересня 2017 року постановою №2 Городнянська районна ТВК внесла зміни в постанову №1 від 15 вересня 2017 року про утворення Тупичівської сільської ТВК, якою виправила свою помилку і призначила представника ВО "Батьківщина" Василенко О.І заступником комісії замість представника БПП "Солідарність".

В той же час Чернігівська районна ТВК, яка незаконно призначила головою Олишівської селищної ТВК Данильченко Л.П., здійснила підробку постанови №1 від 15 вересня 2017 р. про утворення Олишівської селищної ТВК і поміняла голову цієї ТВК на іншу, також незаконно включену до складу комісії особу, Ісаєнко Т.О.

Сергій Соломаха





Коментарі (0)
avatar