реклама партнерів:
Головна › Новини › Невідома Україна

Верховна Рада України прийняла Постанову "Про відзначення 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову"

Документом, зокрема, рекомендовано Кабінету Міністрів утворити Організаційний комітет з підготовки і відзначення у 2014 році 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову (з урахуванням пропозицій громадськості щодо його персонального складу) та затвердити у місячний термін відповідний план заходів, передбачивши, зокрема:
- проведення у вересні 2014 року у м.Києві Всеукраїнських урочистих зборів та урочистостей в інших населених пунктах з нагоди 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову;
- створення та показ документальних фільмів про діяльність Народного Руху України за перебудову, видання наукової та науково-популярної літератури з історії національно-визвольного руху українського народу, спогадів учасників;
- організацію виставок документів і матеріалів, пов'язаних з діяльністю Народного Руху України за перебудову, зокрема тематичну експозицію у Центрі ділового та культурного співробітництва "Український дім";
- проведення за участю Національної академії наук міжнародної наукової конференції, присвяченої діяльності Народного Руху України за перебудову та його ролі і місця в історії України та Європи, видання відповідних матеріалів;
- упорядкування існуючих та встановлення нових пам'ятників, пам'ятних дошок, пов'язаних з історією Народного Руху України за перебудову, спорудження на його честь монумента в центральній частині міста Києва;
- випуск в обіг поштової марки і конверта, присвячених 25-й річниці створення Народного Руху України за перебудову, виготовлення ювілейної відзнаки для учасників урочистостей.
Постанова також містить низку рекомендації іншим державним органам щодо забезпечення святкування ювілею.
Зокрема, рекомендує місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування розробити та забезпечити реалізацію заходів з відзначення у 2014 році 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову.
Крім того, Кабінету Міністрів України, центральним органам виконавчої влади, місцевим державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування рекомендовано широко використовувати відзначення 25-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову з метою підвищення патріотизму, громадської свідомості та суспільної активності громадян, їхньої готовності відстоювати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

Витяг зі стенограми пленарного засідання

ЗАСІДАННЯ П'ЯТДЕСЯТ СЬОМЕ
Сесійний зал Верховної Ради України
1 липня 2014 року, 10 година


Наступне питання, шановні колеги, (реєстраційний номер 4143а) – це проект постанови про відзначення 25-ї річниці створення Народного Руху України "За перебудову". Прошу шановні колеги, підтримати включення проекту постанови до порядку денного. Прошу голосувати.

11:53:25
За-208
Рішення не прийнято.
По фракціям, будь ласка. Зараз, 72 - "Батьківщина", 0 – регіони, 35 - "УДАР", 18 - "Економічний розвиток", 28 – "Суверенна європейська Україна", 33 - "Свобода", Компартія - 0, позафракційні – 22.

Шановні колеги! Йдеться про історичну подію, той рух, який був створений , ви пам'ятаєте, в части перебудови. І це була, дійсно, подія в історії нашої України. Колеги, давайте все ж таки підтримаємо до включення до порядку денного цієї постанови і відзначимо... Я ще раз кажу це не йдеться про конкретну партію, яка сьогодні є серед зареєстрованих партій, а за ту політичну подію йдеться, яка стала дуже важливою в історії отримання, набуття незалежності нашої країни. Колеги, прошу підтримати включення до порядку денного. Прошу голосувати.

11:54:31
За-217
Рішення не прийнято.
По фракціях, будь ласка. 73 - "Батьківщина", Партія регіонів – 1, 36 - "УДАР", 18 - "Економічний розвиток", 30 – "Суверенна європейська Україна", "Свобода" – 33, Компартія – 0, позафракційні – 26.
Будь ласка, автору одна хвилина і давайте будемо йти далі.
11:54:59

ЛЯШКО О.В. (ред. ініціатор законопроекту)
Олег Ляшко.
Шановні колеги! Всі ми з вами пам'ятаємо буремні роки 90-ті, коли Україна виборола незалежність, Народний Рух України "За перебудову" – це була та найпотужніша, багатомільйонна організація, яка виборювала незалежність України.
Сьогодні шестидесятники, люди яким за п'ятдесят, які були учасниками – це була наймасовіша організація в Україні, вона виборювала цю незалежність. І сьогодні ми на 23 році незалежності, 24-му, не голосуємо за відзначення цієї епохальної дати і цієї епохальної взагалі структури. Це була не партія, можливо, тут хто з депутатів не розуміє, то Народний Рух України "За перебудову" – це не партія. Народний Рух України "За перебудову" – це всенародний рух українців, які виборювали свою незалежність.
Якщо ми, український парламент, якщо ми пам'ятаємо подвиги своїх героїв, своїх попередників, я прощу вас проголосувати за цей законопроект. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я хочу Борису Тарасюку надати слово, людині, яка була, а також народному депутату Яворівському, які були серед тих, хто засновували цю організацію.
Будь ласка, Борис Іванович.

11:56:12
ТАРАСЮК Б.І.
Дякую. Шановні колеги! Я закликаю вас проголосувати за політичну силу, яка змінила нашу державу, яка привела до появи нової демократичної України.
Дорогі друзі, голосуючи за цю постанову, ми віддаємо шану належному створенню політичної сили, яка фактично поклала початок нової незалежної української держави. Я ще раз закликаю всіх проголосувати за цей проект постанови, до авторів якого приєдналися ми з Олександром Чорноволенком. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, я нагадаю, що Народний Рух "За перебудову" – це дійсно була не партія, а громадська організація, вона створювалась саме з Спілки письменників України, які доклали дуже багато зусиль для її створення.
І я хочу надати слово письменнику народному депутату Яворівському. Будь ласка, який стояв, скажімо так, у її першоджерел створення Народного Руху.

11:57:16
ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.
Володимир Яворівський, Троєщина.
Шановні колеги, я був головою організаційного комітету по проведенню установчого з'їзду. Я хочу вам просто нагадати, це дійсно була така супер-історична подія. Тому що саме народні рухи у Прибалтиці, в Польщі, в інших країнах створили самостійні країни. Саме вони до цього спричинилися. Це була... унікальний був з'їзд, тут багато є людей, ось і свободівці, які брали участь у цьому, це дійсно була громадська організація. І, можливо, головна була помилка Руху в тому, що він найкраще, це моя думка, найкраще, якби він залишився громадською організацією. В ньому брали участь тоді ми, вперше обрані народними депутатами СРСР.
До речі, ми сьогодні обговорювали про суми, значить, партійні кошти, я вам нагадаю, що я потратив на вибори у місті Києві. Ставши народним депутатом 69 рублів і став народним депутатом. Це були найчесніші вибори, які взагалі могли бути.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, народний депутат Розенко. Давайте... Будь ласка.

11:58:31
РОЗЕНКО П.В.
Павло Розенко, фракція "УДАР Віталія Кличка".
І справді, знаєте, тоді ще молодим студентом знаходився біля палацу культури КПІ, коли утворювався Народний Рух України, як, справді, всенародний рух. Ця структура, яка вперше, наприклад, на такому серйозному офіційному рівні поставили такі питання державотворення в Україні.
Шановні, ми сьогодні проходимо непрості процеси в Україні, пов'язані знову таки, з моментом утворення незалежної держави, тому давайте не забувати про це. Я розумію, фракцію комуністів, вони тоді воювали проти Незалежності, вони сьогодні це роблять – виступають проти Незалежності України. Але, Партія регіонів, саме Народний Рух України створив цю державу і дав вам можливість сидіти тут, в залі Верховної Ради України. Підтримайте сьогодні можливість відзначити, справді, цю велику подію – створення Всенародного Руху України, народного...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Народний депутат Вітів. Друзі, давайте будемо приймати рішення.

11:59:45
ВІТІВ А.М.
Анатолій Вітів, Всеукраїнське об'єднання "Свобода". "Свобода" однозначно підтримує прийняття цього закону. Велика частина свободівців, в тому числі я, стояли і були засновниками того руху на початку 90-х років. Ми тоді були варта Руху, були члени Руху, ми стояли, я пам'ятаю ті перші з'їзди Руху, які змінили Україну. І велика хвала тим людям, які започатковували, які були в тих всіх… Це був великий громадський рух, який потрібен зараз Україні, щоб змінити Україну.
І ми однозначно вимагаємо підтримки від всіх депутатів, об'єднатися навколо тої мети, яку ставили собі ще ті, перші, рухівці: побудову незалежної і вільної України. Слава Україні!

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Шановні колеги, є пропозиція все ж таки, щоб ми тут консолідувалися і підтримали цей проект, для того щоб ні в кого не було з тих, хто не голосував за цю постанову, що не йдеться про рекламу конкретної політичної партії, давайте ми і в проекті змінимо назву: "Про відзначення 25-ї річниці створення громадської організації "Народний Рух України за перебудову" (це повна була назва громадської організації). Давайте в такому форматі підтримаємо.
Ганна Герман хоче підтримати цей проект. Будь ласка, включіть мікрофон.

12:01:25
ГЕРМАН Г.М.
Шановний пане Голово, якщо ми змінюємо назву, якщо ми зробимо "про підтримання відзначення ювілею Народного Руху України, заснованого В'ячеславом Чорноволом", це буде чіткий сигнал і люди будуть знати, про що йдеться. І такий проект ми готові будемо підтримати.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Зрозуміло.
Шановні колеги, немає… Пропозиція: "громадська організація, заснована В'ячеславом Чорноволом". Хоча не тільки він був один засновником тоді. Багато було засновників, колеги, але в тому числі і він. Тому пишемо: "громадська організація "Народний Рух України за перебудову", 25-річчя. Такий формат, добре? Добре, шановні колеги.
Прошу… Колеги, ну, давайте підтримаємо! Ну, народному депутату Журавському, він мобілізує зараз зал своїм виступом. Будь ласка.

12:02:16
ЖУРАВСЬКИЙ В.С.
Шановні колеги! Мова не йде про УКРП, УРП, про рух як партію. Мова йде не про КУН, мова іде про тих людей, які були біля витоків Української незалежної держави.
Я закликаю всіх колег підтримати цю ідею. Ми вклонимося низько тим, хто був біля витоків Української незалежної соборної держави. І сьогодні напередодні тих подій, які відбуваються на Сході, це особливо треба продемонструвати: вірність засновникам і фундаторам Української держави. Підтримайте, будь ласка, це проект постанови. Підтримайте, будь ласка.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, прошу сісти на свої робочі місця. З урахуванням зміни, що це саме святкування не партії, а громадської організації Народний Рух України "За перебудову!". Шановні колеги, прошу підтримати проект постанови 4143а щодо включення до порядку денного. Прошу, шановні колеги.

12:03:29
За-242
Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.
І давайте за основу і в цілому. Підтримується? Зразу на основу і в цілому. Шановні колеги, не розходимося! А то вже всі на перерву побігли…. За основу і в цілому. Прошу підтримати проект.

12:03:54
За-238
Рішення прийнято. Дякую, шановні колеги.
По фракціях, будь ласка. 75 – "Батьківщина", регіони – 3, 37 – "УДАР", 23 – "Економічний розвиток", "Суверенна європейська Україна" – 30, 34 – "Свобода", 0 – Компартія, 36 – позафракційні.





Коментарі (1)
avatar
1
коли Ганна Герман - "Стеців" (кличка в КГБ "Тереза") говорить про Чорновола - це дурно пахне...
avatar